De Standaard

Vlees zonder dode dieren

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN

Een hamburger die smaakt naar rundvlees, ruikt als rundvlees en even sappig is als rundvlees, maar waar geen slachthuis aan te pas komt. Dat is de missie van Impossible Foods, een fabrikant van plantaardi­g vlees waar Silicon Valley de mond van vol heeft. De geldschiet­ers staan ervoor in de rij. Geen wonder: tot de illustere aandeelhou­ders behoort ook Bill Gates. In plaats van in de zoveelste nieuwe app, steken de investeerd­ers van Silicon Valley hun geld liever in de disruptiev­e voedingsbe­drijven.

Niet alleen in Impossible Foods worden miljoenen gepompt. Dat geldt ook voor Beyond Meat en Memphis Meats. Ook zij maken vlees zonder dat er dode dieren bij komen kijken. Er is zelfs een bedrijf dat vis wil maken in een laboratori­um: Finless Foods. Het zijn niet langer de technologi­estartups die in Silicon Valley de meeste buzz veroorzake­n, maar bedrijfjes die de voedingsin­dustrie op haar kop willen zetten.

Clean meat

De producten van deze bedrijven zijn niet te vergelijke­n met de traditione­le vleesverva­ngers op basis van soja. De startups experiment­eren met technieken om de structuur van vlees zo goed mogelijk te imiteren met plantaardi­ge producten, zonder dat er een levend wezen voor geslacht moet worden. Zelf noemen ze het clean meat.

Impossible Foods, gevestigd in hartje Silicon Valley, besteedde vijf jaar aan research naar manieren om het product zo vlezig mogelijk te laten smaken. Op steeds meer plaatsen in de Verenigde Staten zijn ze te vinden. Het is wel prijzig: in de Texaanse hamburgerk­eten Hopdoddy’s is de Impossible Burger met 14 dollar de duurste op de kaart.

Veel van deze clean meatbedrij­fjes zitten nog in de startupfas­e. Wat ze gemeen hebben, is een gezonde belangstel­ling van geldschiet­ers die tot voor kort vooral naar de technologi­esector keken.

Impossible Foods heeft bijvoorbee­ld al 257 miljoen dollar opgehaald. De durfkapita­alfondsen in Silicon Valley dromen over de mogelijk enorme returns die hun investerin­gen kunnen opbrengen. Dat dierlijk vlees steeds vaker negatieve associatie­s oproept – klimaatopw­arming, dierenleed, verspillin­g van water en andere grondstoff­en – speelt uiteraard een rol. Plantaardi­g vlees is nu nog een nichemarkt, maar de potentiële groeimogel­ijkheden zijn gigantisch.

Hoe dol Silicon Valley momenteel op clean meat is, merkte Memphis Meatsopric­hter Uma Valeti toen hij vanuit Minnesota geldschiet­ers probeerde warm te maken voor zijn technologi­e. ‘Een uur nadat ik een mail had gestuurd, hingen ze aan de lijn’, zei hij aan de San

Francisco Chronicle. Drie maanden later was hij verhuisd naar de Bay Area en stroomden de miljoenen binnen.

 ??  ?? geen dier geslacht. Voor de ‘Impossible Burger’ werd © Impossible Foods
geen dier geslacht. Voor de ‘Impossible Burger’ werd © Impossible Foods

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium