De Standaard

Allen in dienst van de Grote Vier

-

De kritiek van Kevin De Bruyne zindert na. Vooral bij bondscoach Roberto Martinez, die moet nadenken over een aanpassing van zijn spelwijze.

BRUGGE I Met zijn verklaring­en over tactisch geknoei heeft sleutelspe­ler Kevin De Bruyne na de teleurstel­lende 33 tegen Mexico de boel op scherp gezet, dat is het minste wat je kan zeggen. Hij legde de vinger op al langer stinkende wonden. Gisteren stonden er meteen enkelen klaar om zijn uitspraken in een andere, meer persoonlij­ke context te plaatsen, maar daarmee wordt te makkelijk voorbijgeg­aan aan de inhoud van wat de middenveld­er van Manchester City vertelde: de Duivels kunnen nog altijd niet terugvalle­n op een solide systeem.

Roberto Martinez wordt door de bondstop nog onvoorwaar­delijk gesteund en in die kringen kreeg De Bruyne wegens zijn publieke verklaring­en de zwartepiet toegeschov­en. De bondscoach viel zijn speler echter niet af en verweerde zich door te melden dat de Rode Duivels nog in een experiment­ele fase zitten. Progressie is er in de hoofden van de spelers, die al wat meer maturiteit hebben, en in hun individuel­e prestaties. Maar nog niet in collectief opzicht.

Als De Bruyne daar stilaan genoeg van heeft, ventileert hij maar de mening van de volgers en fans van de Rode Duivels. Het is logisch dat Martinez, die gisteren al een priviégesp­rek had met De Bruyne, nog wat dingen uitprobeer­t. Maar de Catalaan gaat niet de goede richting uit. Een ploeg bouw je niet met alleen balkunsten­aars. Er zijn ook lopers en balverover­aars nodig. In de kwalificat­ie was het voor deze gouden generatie nog wat freewheele­n tegen mindere tegenstand­ers, op het WK is pakweg Mexico een tegenstand­er die we op het niveau van de tweede ronde kunnen tegenkomen. Dan uitgeschak­eld worden, rijmt terecht niet met de ambities van deze gouden generatie.

Zoals Oranje

Wie zijn de diamanten van deze Duivels? Eden Hazard, Kevin De Bruyne, Romelu Lukaku en Dries Mertens. Naar analogie van de Grote Vier – Van Persie, Van der Vaart, Sneijder en Rob ben – die Nederland in 2010 naar de WKfinale leidden, kan Roberto Martinez ook best zijn ploeg rond deze vier kanjers bouwen. Daarnaast wordt het mikken op Fellaini, Defour, Nainggolan en Dendoncker. Laat hen de boel voor de weifelende defensie maar dichthoude­n en de Grote Vier zo goed mogelijk bedienen. Hoe goed Witsel en Tielemans ook voetballen, ze zijn niet de dynamische types die je in deze ploeg naast de Grote Vier nodig hebt om toplanden als Spanje, Duitsland, Brazilië,... met succes te bestrijden.

De bondscoach houdt zich aan zijn plan en kiest vanavond voor een ander systeem. Met Fellaini, Kompany, Alderweire­ld, Benteke, Nainggolan en Batshuayi heeft Martinez wel zes heel serieuze WKkandidat­en in de ziekenboeg zitten.

Na de verklaring­en van De Bruyne en de teleurstel­ling van vrijdag tegen Mexico zijn er al veel ogen op de bondscoach gericht. Dit heet een oefenwedst­rijd zonder belang. Toch best niet verliezen.

 ??  ?? Kevin De Bruyne. © pn
Kevin De Bruyne. © pn

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium