De Standaard

Italië niet naar Rusland

- FRANK BUYSE

Italië rouwt. Voor het eerst sinds 1958 ontbreken de Azzurri op het WK. Een 10zege thuis was voor de stalen Zweden voldoende, de thuisploeg vond gisteravon­d in Milaan geen gaatje. BRUSSEL I Italië was er zelfs maar één WK niet bij, in 1958 dus. ‘Indien we het niet halen, is het de apocalyps,’ klonk vooraf bij Gazzetta dello Sport. Ze haalden het niet.

Ze hebben er nochtans àlles aan gedaan. De zwaar geconteste­erde coach Ventura had zelfs plots Jorginho een basisplaat­s gegeven, terwijl hij de middenveld­er van Napoli voor de confrontat­ies tegen Zweden zelfs niet selecteerd­e. Waardoor het grote talent dreigde voor Brazilië te kiezen.

De eerste helft was nagenoeg helemaal voor de Italianen – al hadden de Zweden die paar keren dat ze aan de overkant kwamen wel twee strafschop­pen kunnen krijgen, twee keer voor handspel. Maar daarvoor was Parolo ook al in de 16 meter verdacht aangelopen door Augustinss­on. En al na een kwartier zwol de Italiaanse druk steeds meer aan, kwamen er ook steeds meer kansen in een bijzonder intense en nerveuze match met talloze foutjes. Maar het lukte dus niet voor de Italianen. De stalen Zweden, die al zonder Hamburger SVmiddenve­lder Albin Ekdal moesten aantreden en na 20 minuten ook nog Johansson moesten missen, hielden stand. Bij de rust ging een diepe zucht door heel Milaan. Neen, door heel Italië. Nog maar 45 minuten en de apocalyps was nabij.

De tweede helft gaf hetzelfde spelbeeld. Dezelfde dominantie van de Italianen, dezelfde span ning. Maar ook opnieuw geen goal. En geen strafschop, het had wéér gekund. En een afgeweken schot dat op de deklat viel, saves van Olsen… het lukte niet. Apocalyps! Ciao, Bella Italia.

En ciao Ventura, wellicht. In augustus werd zijn contract nog verlengd tot en met het EK van 2020. Het enige voordeel van een WK zonder Italië is dat ze hem nu mogen ontslaan zonder afkoopsom, klonk gisteren al in de Laars.

WK-ganger 30: Ierland of Denemarken?

Zweden is sinds gisteren dus WKganger nummer 29, vanavond wordt Ierland of Denemarken het land dat zich als nummer 30 plaatst voor Rusland 2018. Dat betekent dus dat het WK het ofwel zonder de sympathiek­e Green Army van coach Martin O’Neill moet doen – op het EK 2016 de leukste tegenstand­er van de Rode Duivels – of zonder het Danish Dynamite. Na de 00 zaterdag in Kopenhagen lijken de Ieren er het best voor te staan.

 ?? © photo news ?? Immobile en Florenzi druipen ontgoochel­d af.
© photo news Immobile en Florenzi druipen ontgoochel­d af.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium