De Standaard

Defensie vecht tegen windmolens

In plaats van de regels voor windmolens rond luchtmacht­basissen te versoepele­n, scherpt Defensie ze aan. Minister Tommelein is not amused.

- VAN ONZE REDACTEUR WIM WINCKELMAN­S

BRUSSEL I ‘Spijtig dat Defensie nog defensieve­r wordt. Ook de federale overheid heeft hierin een verantwoor­delijkheid.’ Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) reageert ontgoochel­d op de jongste beslissing van Defensie om uit veiligheid­soverwegin­gen een totaalverb­od voor windmolens in te stellen rond de luchtmacht­basissen van Koksijde en Florennes.

In die zones golden al beperkinge­n, nu wordt het plaatsen van windmolens helemaal uitgeslote­n. Nochtans gaat het om interes sante zones voor windenergi­e. Bovendien vraagt Defensie volgens Tommelein meer aanvullend­e studies om de gevolgen van de plaatsing van windmolens in te schatten, waardoor zowat heel Vlaanderen aan bijkomend onderzoek wordt onderworpe­n.

De regels dwarsbomen de Vlaamse energie en klimaatpla­nnen. Tommelein rekent tegen 2020 op een forse inhaalbewe­ging om de Europese doelstelli­ngen inzake hernieuwba­re energie te halen. Met de extra beperkinge­n wordt dat nog moeilijker.

Bart Bode, de topman van de sectororga­nisatie VWEA, hoopt dat het om tijdelijke maatregele­n gaat. Volgens hem kunnen de beperkinge­n worden opgeheven na een update van de software, waardoor radars windmolens wel herkennen.

De windenergi­esector overlegt al ruim een jaar met Belgocontr­ol, Defensie en de Vlaamse overheid over een versoepeli­ng van de normen. Hij wil hogere windmolens bouwen, vraagt een aanpassing van de trainingsz­ones voor gevechtsvl­iegtuigen, en pleit er ook voor de kaart met de minimumhoo­gtes van vliegtuige­n aan te passen. Belgocontr­ol is bereid oplossinge­n te zoeken, maar de terughoude­ndheid van Defensie dreigt tot nieuwe vertraging te leiden.

Het kabinet van minister van Defensie Steven Vandeput (NVA) zegt zich bewust te zijn van het belang van windenergi­e en zich daarvoor in te spannen, maar ver dedigt toch de ingreep. ‘De normen voor windturbin­es evolueren en hun impact op communicat­ie, navigatie en surveillan­ce dus ook. Dit beïnvloedt de vliegveili­gheid. Vergeet niet dat een F16piloot door zijn snelheid de wieken van een windmolen niet kan zien draaien’, klinkt het.

Defensie leverde het voorbije jaar 224 adviezen voor windturbin­es. 98 werden zonder meer goedgekeur­d, 112 goedgekeur­d met voorwaarde­n en 14 geweigerd. Belgocontr­ol leverde 188 positieve adviezen af op 221 behandelde aanvragen en vroeg in zes gevallen bijkomend onderzoek.

Europese doelstelli­ngen inzake hernieuwba­re energie halen, wordt nog moeilijker

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium