De Standaard

ZONE30BORD­JES ZIJN NIET GENOEG

- RUBEN MOOIJMAN

Elke maatregel die de verkeersve­iligheid kan verhogen, verdient het om toegejuich­t te worden, om de simpele reden dat elke verkeersdo­de er één te veel is. Dus ook het voorstel om van het hele Brussels Gewest een zone30 te maken. Sneller rijden dan 30 kilometer per uur levert in een stedelijke omgeving hoe dan ook niet veel op, doordat elke tijdswinst meteen wordt tenietgeda­an bij het volgende rode verkeersli­cht.

In andere steden, zoals Gent, is aangetoond dat de maatregel werkt. Al is de vaststelli­ng dat de gemiddelde snelheid binnen de zones30 meer dan 43 kilometer per uur bedraagt, onrustwekk­end. Dat wijst erop dat het overgrote deel van de automobili­sten de snelheidsl­imiet niet serieus neemt. De bordjes worden vooral gezien als een vrijblijve­nde aansporing om het qua snelheid niet al te bont te maken, en niet als een daadwerkel­ijk afdwingbaa­r maximum. Wie zich wel consequent aan de limiet houdt, kan proefonder­vindelijk vaststelle­n dat hij of zij een uitzonderi­ng is. Het antwoord van de overheid is: meer controle en een hogere pakkans. Dat kan inderdaad helpen om de snelheidsl­imiet te doen naleven. Maar maakt die aanpak het verkeer inherent veiliger? Als automobili­sten zich alleen door camera’s en boetes in toom laten houden, zijn we verkeerd bezig. Dat bewijzen ook de talloze recidivere­nde snelheidsd­uivels. Ze zien de boetes als een soort belasting op hard rijden. Geflitst worden is voor hen geen aansporing om het rustiger aan te doen, maar een geval van domme pech.

Echt veilig verkeer is alleen te bereiken als automobili­sten de juiste mentalitei­t hebben. Andere landen bewijzen dat het kan. In Japan, Zweden en ook de Verenigde Staten is hoffelijkh­eid in het verkeer een na te streven deugd. Bij ons worden beleefde, veilige en milieuvrie­ndelijke chauffeurs beschouwd als ‘watjes’ of ‘slakken’. Politici zouden zich moeten afvragen hoe we die mentalitei­t kunnen veranderen. Misschien ligt het antwoord in de rijopleidi­ng. Zouden verplichte lessen bij een rijschool, met de nadruk op defensief, hoffelijk en veilig rijden, niet meer uithalen dan zone30bord­jes?

Bij de aanpassing van de Vlaamse rijopleidi­ng werd er vooral de nadruk op gelegd dat die de goedkoopst­e van Europa is. Dat roept de vraag op: hoeveel verkeersdo­den zijn we bereid te aanvaarden om dat zo te houden?

Zouden verplichte rijlessen, met de nadruk op defensief, hoffelijk en veilig rijden, niet meer uithalen?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium