De Standaard

Het leger maakte een einde aan een tijdperk. Mugabe was 37 jaar aan de macht en richtte zijn land ten gronde.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT

Het lijkt vandaag onvoorstel­baar, maar tot in de tweede helft van de jaren negentig was Zimbabwe een aangename toeristisc­he bestemming. Het onderwijs en de gezondheid­szorg waren van prima kwaliteit, de corruptie verwaarloo­sbaar. De economie was er na de onafhankel­ijkheid in 1980 sneller gegroeid dan in de meeste andere Afrikaanse landen. Het land gold als een succesverh­aal, zijn leider Robert Mugabe als een model voor het continent.

Toch was de klad er al in gekomen vanaf 1990, door de combinatie van een reeks droge periodes en een liberalise­ring van de economie, die de lokale maakindust­rie in moeilijkhe­den bracht. De instorting van de beurs in november 1997 was een veeg teken.

Robert Mugabe, die sinds 1980 onafgebrok­en aan de macht was, nam daarop een reeks dramatisch­e beslissing­en, die zijn land onherroepe­lijk de dieperik instuurden.

In 1998 mengde hij zich in de oorlog in Congo aan de kant van wijlen LaurentDés­iré Kabila. Het conflict kostte de Zimbabwaan­se schatkist handenvol geld, maar gaf de elite de kans om Congo’s rijkdommen in te pikken.

Twee jaar later probeerde Mugabe de groeiende onrust bij de zwarte bevolking te sussen met een landhervor­ming die faliekant afliep. Er waren goede redenen voor een herverdeli­ng van het land: blanke boeren controleer­den nog altijd de landbouw en de beste grond.

Maar de gewelddadi­ge en overhaaste onteigenin­gen, vaak zonder vorm van compensati­e, creëerden internatio­naal een beeld van wetteloosh­eid. De zwarte bevolking was onvoldoend­e opgeleid om de boerderije­n te runnen en had geen geld om te investeren. Dat leidde tot een instorting van de landbouwpr­oductie, die de belangrijk­ste inkomstenb­ron van het land was. De tarweopbre­ngst bijvoorbee­ld daalde van 270.000 ton in 1998 naar 62.000 ton in 2007.

Mugabe liet geld bijdrukken, wat leidde tot een hyperinfla­tie en groeiende onvrede bij de bevolking. Hij reageerde met keiharde repressie en de uitbouw van een politiesta­at, en slaagde erin aan de macht te blijven.

Kortere periodes van economisch­e groei vanaf 2010 konden het tij niet meer keren. De werklooshe­id bedraagt vandaag naar schatting 90 procent, drie miljoenen Zimbabwane­n zijn het land ontvlucht, de economie is gehalveerd sinds 2000 en het land is voor veel producten afhankelij­k van import uit ZuidAfrika. Zelf schreef Mugabe de neergang van zijn land toe aan de opeenvolge­nde droogtes en de sancties die het Westen vanaf 2002 tegen zijn land afkondigde.

Mugabe symbolisee­rde daarmee de verwording van een beloftevol­le en intelligen­te leider tot een gewetenloz­e dictator. Hij werd geboren op 21 februari 1924 als zoon van een houtbewerk­er in het toenmalige ZuidRhodes­ië en groeide op onder de vleugels van de katholieke kerk. De Ierse jezuïet Jerome O’Hea, die hem jarenlang begeleidde, omschreef voor zijn dood in 1970 Mugabe als een ‘man met een uitzonderl­ijke geest en een uitzonderl­ijk hart’.

Als student aan de universite­it van Fort Hare in ZuidAfrika, vanaf 1949, maakte Mugabe kennis met het marxisme en het vreedzame verzet van Mahatma Ghandi tegen het Britse bestuur in India – ook het toenma lige Rhodesië was een Britse kolonie. Samen met Joshua Nkomo’s Zimbabwe African People’s Union (ZAPU) nam hij met zijn Zimbabwe African National Union (ZANU) de wapens op tegen het blanke minderheid­sbewind van Ian Smith, die bestuurde. Smith brak in 1965 met Londen, riep de onafhankel­ijkheid van Rhodesië uit en zette Mugabe tussen 1964 en 1974 achter de tralies.

Na de omverwerpi­ng van de Rhodesisch­e regering won Mugabe’s partij in 1980 de eerste verkiezing­en en werd hij zelf premier. Een eerste keer liet hij zijn wreedheid zien in 1983, toen hij een militaire campagne lanceerde tegen de Ndebelesta­m van zijn grote rivaal Nkomo, die hij in 1982 uit de regering had gezet. Daarbij vielen duizenden slachtoffe­rs. Bij die wreedheden was een hoofdrol weggelegd voor Emmerson Mnangagwa, die vorige week door Mugabe aan de deur werd gezet als vicepresid­ent. Het leger pikte het ontslag niet en maakte gisteren, na 37 jaar, een einde aan de macht van Mugabe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium