De Standaard

Wie is de groene leider van de wereld? De Franse president, Emmanuel Macron, doet er alles aan om die titel naar zich toe te trekken. Angela Merkel verliest steeds meer pluimen.

-

niet van dat de wereld te veel mee kijkt in de interne energiekeu­ken.

Wie in Bonn wel erg goede pun ten scoort, is de Franse president, Emmanuel Macron. In Europa heeft hij de groene fakkel overge nomen van de Duitse bondskanse lier, Angela Merkel. Beide leiders spraken gisteren de wereld toe en Macron kwam duidelijk als winnaar naar buiten.

Beiden beklemtoon­den dat de afspraken die twee jaar geleden in Parijs zijn gemaakt, niet genoeg zijn om de opwarming van de aar de onder 2 graden Celsius te hou den. Daarmee bevestigen ze de wetenschap­pelijke rapporten die de voorbije weken zijn versche nen. Gisteren plakten de onder zoekers van Climate Action Trac ker een concreet cijfer op die opwarming. De wereld zal in 2100 3,4 graden warmer zijn dan vandaag. Dat is redelijk dramatisch, maar het positieve is dat diezelfde onderzoeke­rs vorig jaar nog op 3,6 graden uitkwamen.

Maar Merkel bleef op de vlakte over wat ze eraan wil doen. Velen hadden gehoopt dat ze concrete beloftes zou doen over de toekomst van steenkool in de Duitse energiemix. Na de ramp van Fukushima stelde Merkel snel een plan op dat Duitsland uit kernenergi­e laat stappen. Tegen 2022 moet de laatste kerncentra­le dicht zijn. Maar voor de vervuilend­e steenkoolc­entrales lukt dat maar niet.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium