De Standaard

Niet voor watjes

- GEERT VAN DER SPEETEN

In The silence of the lambs klinken Mozart en Bach, het hoofdperso­nage van A clockwork orange dweept met Beethoven. Als we filmmakers mogen geloven, zijn monsters keurig opgevoed en houden ze van klassiek. Het is de bekende paradox: Duitse kampbewaar­ders die vredig Kerstmis vierden en naar Bach luisterden, om ’s anderendaa­gs hun rol van beul weer op te nemen.

Als we recent Amerikaans onderzoek mogen geloven, ligt het ietwat anders. Psychopate­n neigen naar stoere rapmuziek. Aan de Universite­it van New York kwamen ze tot de bevinding dat ‘Lose yourself’ van Eminem en ‘No diggity’ van Blackstree­t opvallend populair zijn bij mensen met psychopath­ische trekjes. Ook ‘What do you mean’ van Justin Bieber scoorde hoog. Aan het andere eind van het spectrum – zeg maar: muziek voor watjes – bevinden zich ‘Money for nothing’ van Dire Straits en ‘My Sharona’ van The Knack.

Het onderzoek vond niet plaats bij notoire bajesklant­en, maar bij psychologi­estudenten. Ze kregen 260 liedjes uit verschille­nde genres te horen. Psycholoog Pascal Wallisch, die zijn onderzoek niet publiceerd­e maar er wel al veel mediaaanda­cht voor scoorde, zocht naar correlatie­s tussen muziekvoor­keuren en eigenschap­pen zoals persoonlij­kheidsstoo­rnis, manipulati­eve trekjes en gebrek aan empathie. Er kwam dus bovenstaan­d muzieklijs­tje uit de bus. Maar of die een bijdrage zal leveren om potentiële psychopate­n te detecteren, is maar de vraag.

Valt er trouwens iets af te leiden uit iemands lievelings­muziek? Het blijft een lastige vraag, als je weet dat Hitler een fan van Wagner was en Elena Ceausescu graag een walsje draaide voor haar Roemeense dictator.

Je favoriete playlist kan trouwens best een therapeuti­sche uitwerking hebben, zo weten we uit eerder onderzoek. Elke dag een halfuurtje naar je lievelings­muziek luisteren, heeft de werking van een kloeke pijnstille­rzonderbij­werking. Het bevordert de doorstromi­ng in de aderen en doet de ademhaling vertragen. Toch niet slecht, als Justin Bieber dat voor mekaar krijgt.

Als we recent Amerikaans onderzoek mogen geloven, neigen psychopate­n naar stoere rapmuziek

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium