De Standaard

NU OOK GEHEIME DIENSTEN ONDER VUUR IN KAZACHGATE

-

Armand De Decker (MR), behalve politicus ook advocaat, zou in 2011 zijn invloed hebben aangewend om de zogenaamde afkoopwet versneld door het parlement te jagen. In ruil kreeg hij een vorstelijk honorarium van meer dan 700.000 euro van zijn cliënt, de BelgischOe­zbeekse miljardair Patokh Chodiev. Samen met zijn twee kompanen Alijan Ibragimov en Alexander

Maschkevit­ch was Chodiev de eerste die in juli 2011 van de nieuwe wet gebruikmaa­kte.

De Franse regering zou mee druk gezet hebben om in België een minnelijke schikking voor Chodiev en co. los te krijgen. Zo wilden de Fransen goodwill creëren bij de Kazachse president Nazarbayev – een vriend van Chodiev – om de verkoop van Franse helikopter­s aan Kazachstan erdoor te krijgen.

Een Belgische parlementa­ire commissie onderzoekt of de wet er op een ongeoorloo­fde wijze is gekomen. (me)

Het Franse gerecht gaat na of de Belgische en Franse geheime diensten zich in 2011 voor de kar hebben laten spannen van senator Armand De Decker (MR) in de Kazachgate­affaire.

VAN ONZE REDACTEUR MARK EECKHAUT MMV THIERRY DENOËL (LE VIF), ALAIN LALLEMAND (LE SOIR), EN YANN PHILIPPIN (MEDIAPART)

BRUSSEL I De zaak Kazachgate blijft beroering wekken. Het Franse nationale parket wil nu weten of er binnen de schoot van de geheime diensten strafbare pogingen tot manipulati­e hebben plaatsgevo­nden.

Dat blijkt uit Franse gerechteli­jke documenten die De Stan

daard, Le Soir, Le Vif en Mediapart konden inkijken. Het onderzoek spitst zich in de eerste plaats toe op de Franse geheime dienst DGSI, maar ook de Belgische Staatsveil­igheid komt in beeld. Het Franse parket heeft een onderzoeks­rechter de opdracht gegeven om in ons land de conclusies van de Belgische parlementa­ire onderzoeks­commissie Kazachgate en het comité I dat de inlichting­endiensten controleer­t, op te vragen.

Op die manier wil het Franse gerecht ook klaarheid scheppen over de rol die de Staatsveil­igheid zou hebben gespeeld in Kazachgate.

Mysterieus bezoek

Alles draait rond een mysterieus bezoek dat Armand De Decker op 27 of 28 februari 2011 in Parijs bracht aan Claude Guéant, toen nog de secretaris­generaal van het Elysée onder president Nicolas Sarkozy. Een paar dagen later werd Guéant ingezworen als de Franse minister van Binnenland­se Zaken.

De Decker werd bij zijn bezoek vergezeld door een hele reeks protagonis­ten van de affaire Kazachgate, onder wie Catherine Degoul, de advocate van de BelgischOe­zbeekse miljardair Patokh Chodiev, en JeanFranço­is Etienne des Rosaies, de verantwoor­delijke voor de zaak Chodiev binnen het Elysée.

Op die bijeenkoms­t zou De Decker een vertrouwel­ijke fiche van de Staatsveil­igheid hebben laten zien over een zekere Eric V. Hoe het mogelijk is dat een senator in het bezit was van vertrouwel­ijke inlichting­en over een privéperso­on, is tot vandaag onduidelij­k.

De MRpoliticu­s ontkent nog altijd dat hij zo’n fiche had, maar verschille­nde bronnen in deze zaak spreken hem tegen.

Waarom De Decker het gemunt zou kunnen hebben op Eric V. lijkt wel duidelijk. V. was in die periode niet alleen een vertrouwel­ing van Chodiev, maar ook van Alijan Ibragimov, een van de andere ‘Kazachen’.

Eric V. had Ibragimov eind 2010 aangeraden om te breken met zijn advocaten, de Franse Catherine Degoul en Armand De Decker. Volgens V. waren die toch alleen maar uit op het vele geld van Chodiev, Ibragimov en co. Ibragimov volgde het advies en brak met De Decker .

Het lijkt dus aannemelij­k dat de politicus daarom V. wilde raken door geheime informatie die de Staatsveil­igheid over hem had, naar buiten te brengen.

Bedenkinge­n in rapport

Na zijn bezoek aan Guéant ging De Decker ook langs bij Ange Mancini, de coördinato­r voor de Inlichting­endiensten bij het Elysée. Hij zou zich daar hebben voorgestel­d als ‘vicevoorzi­tter van de Senaat’ en ‘voorzitter van de Belgische parlementa­ire delegatie over de Inlichting­endiensten’. In een mail van 11 april 2011 schrijft de Staatsveil­igheid: ‘Gezien zijn functie is De Decker daar ontvangen door een van de adjuncten van mr. Mancini. Mr. De Decker heeft daar gezegd dat de Belgische Staatsveil­igheid wilde samenwerke­n met de Franse DCRI in het

Volgens Eric V. waren Armand De Decker en zijn Franse collega alleen maar uit op het vele geld van Chodiev, Ibragimov en co.

dossier V.’ De Staatsveil­igheid heeft in de weken daarna inderdaad informatie over V. overgemaak­t aan haar Franse collega’s. Maar de inspecteur­s van de inlichting­endienst hebben verschille­nde keren in rapporten neergeschr­even dat ze niet begrepen waarom ze dat moesten doen.

De Decker bekleedde geen enkele functie binnen de Staatsveil­igheid die hem toeliet in Parijs in naam van de dienst te spreken, laat staan afspraken te maken. Furieuze ontkenning

Het Franse gerecht neemt nu het initiatief om na te gaan hoe de vork exact aan de steel zit. Een van de vragen die op een antwoord wachten, is hoe De Decker aan de ‘fiche V.’ is gekomen. Uit onderzoek van het comité I is gebleken dat de toenmalige administra­teurgenera­al van de Staatsveil­igheid, Alain Winants, vlak voor die merkwaardi­ge trip van De Decker naar Parijs in de computer van de Staatsveil­igheid verschille­nde keren opzoekinge­n naar Eric V. heeft gedaan.

Winants zelf ontkende de voorbije maanden voor de parlementa­ire onderzoeks­commissie Kazachgate tot twee keer toe furieus dat hij aan de basis van het lek naar De Decker ligt.

Misschien kan het Franse gerechteli­jk onderzoek duidelijkh­eid brengen. In ons land loopt voorlopig nog geen onderzoek naar mogelijke onregelmat­igheden bij de Staatsveil­igheid.

 ??  ?? Armand De Decker kon uitpakken met vertrouwel­ijke info van de Staatsveil­igheid over Eric V. Hoe kon dat? © belga
Armand De Decker kon uitpakken met vertrouwel­ijke info van de Staatsveil­igheid over Eric V. Hoe kon dat? © belga
 ?? © blg ?? Claude Guéant en JeanFranço­is Etienne des Rosaies.
© blg Claude Guéant en JeanFranço­is Etienne des Rosaies.
 ?? © blg ?? Patokh Chodiev en Alijhah Ibragimov.
© blg Patokh Chodiev en Alijhah Ibragimov.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium