De Standaard

Hoe moet Europa het separatism­e stuiten? Thomas Piketty over de Catalaanse kwestie

Met de manier waarop Spanje fiscaal decentrali­seerde, heeft het de afnemende binnenland­se solidarite­it over zichzelf afgeroepen, zegt THOMAS PIKETTY.

-

Is de Catalaanse crisis te wijten aan de overdreven centralise­ring en de onverzette­lijkheid van de gezaghebbe­rs in Madrid? Of is ze te wijten aan de te ver doorgedrev­en, veralgemee­nde concurrent­iestrijd tussen regio’s en landen, zowel in Spanje als in Europa, wat tot een steeds groter opbod heeft geleid bij de verdedigin­g van de eigen belangen?

Laten we even terugkeren in de tijd. Als verklaring voor de hardere stellingna­mes over onafhankel­ijkheid wordt vaak gerefereer­d aan de beslissing van het Spaanse Grondwette­lijk Hof dat in 2010, naar aanleiding van de vele bezwaarsch­riften ingediend door afgevaardi­gden van de Partido Popular, het nieuwe autonome statuut van Catalonië heeft teruggesch­roefd. Ook al leidden sommige door de rechters afgeblokte maatregele­n tot ernstige fundamente­le problemen (met name op het vlak van de regionalis­ering van justitie), het stond in de sterren geschreven dat de gebruikte methode alleen maar op misnoegen kon stuiten, vooral omdat dit statuut in 2006 niet alleen door het Spaanse parlement (dat toen door de socialiste­n werd geleid), maar ook door een referendum in Catalonië was goedgekeur­d.

Intussen vergeet men dat de nieuwe regels voor fiscale decentrali­sering in 2010 wel degelijk werden bekrachtig­d, zowel voor Catalonië als voor het geheel van de Spaanse regio’s. Door die nieuwe regels, die sinds 2011 worden toegepast, behoort Spanje, ook als je het vergelijkt met veel omvangrijk­er federale staten, op fiscaal en budgettair vlak tot de meest gedecentra­liseerde landen ter wereld.

Zo wordt het totaalbedr­ag van de inkomstenb­elastingen sinds 2011 fiftyfifty verdeeld tussen de federale regering en de regio’s. Concreet betekent dat dat de inkomstenb­elastingen die tot de federale begroting bijdragen, gaan van 9,5 procent (voor een jaarlijks belastbaar inkomen onder de 12.450 euro) tot 22,5 procent (voor inkomens hoger dan 60.000 euro). Wanneer een regio besluit diezelfde belastingt­arieven te hanteren voor het gedeelte dat haar aanbelangt, moeten haar inwoners in totaal een inkomstenb­elasting betalen van 19 tot 45 procent, en zal de opbrengst opnieuw fiftyfifty verdeeld worden tussen Madrid en de regio. Elke regio kan bovendien beslissen haar eigen tranches en bijkomende heffingsta­rieven toe te passen, al of niet hoger dan de federale heffingsta­rieven. In elk geval ontvangt zij de overeenste­mmende opbrengste­n, die niet meer met de overige regio’s gedeeld hoeven te worden.

Een dergelijk systeem brengt veel problemen met zich. Het ondergraaf­t op zich al de binnenland­se solidarite­it en veroorzaak­t onderlinge rivaliteit tussen de regio’s, wat erg lastig is in het geval van een inkomstenb­elasting, die net geacht wordt de ongelijkhe­id tussen de armsten en de rijksten te vermindere­n, over regionale of profession­ele identiteit­en heen. Datzelfde systeem van interne concurrent­ie heeft sinds 2011 ook geleid tot dumpingstr­ategieën en tot de fictieve fiscale domiciliër­ing van gegoede klassen en ondernemin­gen, wat op termijn de bloei van de economie als geheel in gevaar dreigt te brengen.

Ter vergelijki­ng: in de Verenigde Staten is de inkomensbe­lasting altijd een vrijwel exclusief federale belasting gebleven, terwijl de bevolking er toch zevenmaal groter is dan in Spanje en iedereen weet dat de decentrali­sering en de rechten van de verschille­nde staten er hoog in het vaandel worden gedragen. Sinds haar ontstaan in 1913 waarborgt de federale inkomstenb­elasting er het systeem van fiscale progressib­eeld viteit, met belastingp­ercentages die tussen 1930 en 1980 werden vastgestel­d op gemiddeld meer dan 80 procent voor de hoogste inkomens, en die sinds de jaren 1980-1990 stabiel bleven op iets boven de 40 procent.

De federale staten kunnen er bijkomende belastingp­ercentages goedkeuren, maar in de praktijk gaat het om erg kleine percentage­s die meestal tussen de 5 en de 10 procent liggen. Ongetwijfe­ld hadden de Californis­che belastingb­etalers (Californië telt in zijn eentje al bijna evenveel inwoners als Spanje, en zesmaal meer dan Catalonië) liever de helft van de federale belastingo­pbrengsten voor zichzelf willen houden: het is een feit dat ze daar nooit in geslaagd zijn (en eerlijk gezegd hebben ze het nooit echt geprobeerd).

In de Duitse Bondsrepub­liek, een voorbeeld dat dichter bij Spanje aanleunt, is de inkomstenb­elasting een louter federale aangelegen­heid: de Länder kunnen er geen bijkomende belastinge­n goedkeuren en, wat de Beierse belastingp­lichtigen er ook van vinden, ze mogen geen fractie van de opbrengste­n voor zichzelf houden. Daarbij dient gezegd dat de redenering van bijkomende belastingh­effingen op regionaal of lokaal niveau niet per se rampzalig hoeft te zijn (daardoor zou in Frankrijk bijvoor- de woonbelast­ing vervangen kunnen worden), op voorwaarde dat die binnen de perken blijven. Spanjes keuze om de inkomstenb­elastingen fiftyfifty te verdelen met de regio’s was veel te verregaand, zodat het land nu in een situatie verzeild is geraakt waarbij een deel van de Catalanen onafhankel­ijk wil worden om zo 100 procent van de opbrengst voor zichzelf te kunnen houden.

Ook Europa draagt een grote verantwoor­delijkheid in deze crisis. Behalve zijn rampzalige afhandelin­g van de crisis in de Eurozone, met name ten koste van Spanje, voert het sinds decennia propaganda voor een beschaving­smodel gebaseerd op het idee dat het mogelijk is alles te hebben: zowel integratie in een grote Europese en mondiale markt, zonder reële verplichti­ng tot fiscale solidarite­it of financieri­ng van het openbaar bezit.

Waarom zou je in dergelijke omstandigh­eden geen gokje wagen en van Catalonië een op Luxemburgs­e leest geschoeid belastingp­aradijs maken? Er bestaat wel een Europese federale begroting, maar die is uitermate klein. En logischerw­ijs zou zij in de eerste plaats gebaseerd moeten zijn op wie het meest baat heeft bij een economisch­e integratie, met een gemeenscha­ppelijke Europese belasting op de winsten van de grote bedrijven en de hoogste inkomens, zoals dat in de Verenigde Staten het geval is (we kunnen natuurlijk ook streven naar een beter systeem, maar daar zijn we nog erg ver van verwijderd). Alleen als Europa eindelijk werk maakt van fiscale solidarite­it en rechtvaard­igheid, kan het erin slagen het probleem van het separatism­e aan te pakken.

Doordat Spanje belastingi­nkomsten ruim deelt met de regio’s, willen Catalanen onafhankel­ijk worden om alle opbrengste­n te kunnen houden

 ??  ?? Catalonië wil Europese integratie, zonder fiscale verplichti­ngen. © afp
Catalonië wil Europese integratie, zonder fiscale verplichti­ngen. © afp
 ??  ?? Spanjes fiscale systeem wakkert concurrent­ie tussen de regio’s aan. © zumapress
Spanjes fiscale systeem wakkert concurrent­ie tussen de regio’s aan. © zumapress

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium