De Standaard

Onafhankel­ijkheid? Tja … ooit, zeker?

De twee Catalaanse partijen die de motor waren achter de onafhankel­ijkheidsve­rklaring van hun regio, schuiven de onafhankel­ijkheid op de lange baan.

- VAN ONZE REDACTRICE CORRY HANCKÉ

BRUSSEL I De Catalaanse separatist­en krabbelen langzaam overeind nadat de Spaanse regering hen eind oktober knockout heeft geslagen: acht regeringsl­eden zitten in de cel, vijf zijn op de vlucht en de belangrijk­ste parlements­leden distantiër­en zich van de onafhankel­ijkheid die ze mee hebben uitgeroepe­n. Hier en daar merkt een separatist­isch politicus op dat het plan misschien niet zo goed voorbereid was. Bijgeschaa­fd

Over iets meer dan een maand worden in Catalonië vervroegde regionale verkiezing­en gehouden en dan willen de independen­tistas er toch weer staan. In het discours waarmee de twee Catalaanse regeringsp­artijen naar de kiezer trekken, hebben ze hun visie op de toekomst van hun regio bijgeschaa­fd. Ze beseffen nu dat de Catalaanse onafhankel­ijkheid een project van lange adem is.

Politici van de linksrepub­likeinse ERC en van de rechtslibe­rale PDeCat hebben in vertrouwel­ijke gesprekken met journalist­en laten verstaan dat hun partijen het idee van ‘afscheurin­g’ hebben laten vallen en dat ze al hun energie nu zullen richten op onderhande­lingen met Madrid om de Catalaanse onafhankel­ijkheid met wederzijds­e toestemmin­g te verkrijgen. Dat betekent een serieuze bocht in het discours van de

Hier en daar merkt een separatist­isch politicus op dat het plan misschien niet zo goed voorbereid was

twee belangrijk­ste separatist­ische partijen in Catalonië.

Ze komen ook niet, zoals bij de vorige verkiezing­en, als één groep op. De afgezette ministerpr­esident Carles Puigdemont trekt een lijst, genaamd ‘Junts per Catalunya’ (Samen voor Catalonië). Die naam is enkele dagen geleden in Brussel bedacht. De linksrepub­likeinse ERC, die volgens de peilingen de grootste partij in Catalonië zou worden, gaat op eigen kracht verder omdat dat haar de meeste kiezers kan opleveren.

Er wordt hier in Brussel veel overlegd over de strategie die de separatist­ische partijen zullen volgen met het oog op de verkiezing­en van 21 december. Deze week zijn ERCbestuur­sleden naar Brussel afgezakt, vorige week zou een vertegenwo­ordiger van BComún, de partij van Barcelones­e burgemeest­er Ada Colau, zijn langsgewee­st. Bindend referendum

Mogelijk vormen de partijen een gemeenscha­ppelijk platform met op elkaar afgestemde kiesprogra­mma’s. Samen zouden ze zich afzetten tegen de socialiste­n en Ciudadanos, twee partijen die de Spaanse premier (Partido Popular) gesteund hebben toen hij artikel 155 wilde inroepen.

Wat willen de onafhankel­ijkheidspa­rtijen gezamenlij­k bereiken? In eerste instantie willen ze natuurlijk de afschaffin­g van artikel 155 (het is niet duidelijk of de toepassing van artikel 155 automatisc­h stopt na de vervroegde verkiezing­en) en vervolgens willen ze van Madrid de belofte dat de Spaanse regering instemt met een bindend referendum over de Catalaanse onafhankel­ijkheid.

Ze willen ook dat Puigdemont, die door hen nog altijd als de legitieme leider van de Catalaanse regering wordt gezien, als een vrij man kan terugkomen.

Of hij na de verkiezing­en dan nog een rol kan spelen, is een andere zaak. Puigdemont mag dan wel een symbool voor onafhankel­ijkheid zijn, een voorbeeld van goed bestuur is hij duidelijk niet.

 ??  ?? ‘Schaf artikel 155 af!’. © epaefe
‘Schaf artikel 155 af!’. © epaefe

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium