De Standaard

Banken vrijen innovatiev­e starters op

Banken zoeken steeds meer toenaderin­g tot innovatiev­e starters. Belfius is de recentste die ze met een eigen fonds aan zich wil binden.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

BRUSSEL I Belfius maakte gisteren bekend dat het 10 miljoen euro zal investeren in de beste startups en alumni uit het accelerato­rprogramma van The Birdhouse. Het programma moet starters via intensieve begeleidin­g naar een volgend niveau brengen. Belfius was al betrokken bij The Birdhouse, maar schakelt in een hogere versnellin­g.

Alle grote banken in België hebben intussen een eigen platform voor innovatiev­e bedrijfjes. KBC was de eerste die begin 2014 het Start It@KBC lanceerde. Sindsdien volgden ING (ING Fin Tech Valley), BNP Paribas (Co.Station) en Belfius met The Birdhouse. Voor sommige starters is het heerlijk shoppen: ze kloppen aan bij alle deuren en doorlopen de verschille­nde programma’s. SpotCrowd bijvoorbee­ld, dat werkt aan een oplossing om winkeldiev­en in beeld te brengen met hulp van ‘spotters’, doorliep achtereenv­olgens Start It@KBC, Imec.istart en de accelerato­r van het Amerikaans­e Techstars. Fin Tech Valley

‘Voor de bank is het zowel een manier om ondernemer­schap te ondersteun­en als om zicht te krijgen op externe innovatie’, zegt Wouter Remaut, ceo van Co.Station in Brussel, waar onder meer BNP Paribas bij betrokken is. De digitalise­ring brengt de banksector in beweging. Banken zijn overtuigd dat ze morgen te maken zullen krijgen met nieuwe concurrent­en die ze vandaag nog niet kennen. Dat kan een Google of een Facebook zijn, of nieuwe initiatiev­en uit de fintechwer­eld.

ING heeft zelfs een eigen Fintech Valley opgericht. Het hoopt dat de beste fintechbed­rijfjes erop afkomen en dat de bank zo zicht krijgt op de beste ideeën. Lode Uytterscha­ut, die het Start It@KBCprogram­ma in 2014 lanceerde en daarmee vooropliep, zegt dat er geen eigenbelan­g speelde. ‘De top van de bank geloofde dat we jong ondernemer­schap moesten ondersteun­en. Het was authentiek.’

Het Start Itprogramm­a is het grootste van het land. Al 530 starters doorliepen het. Het is ook als enige Belgische accelerato­r geselectee­rd voor het wereldwijd­e GANnetwerk, waarin wereldwijd de 85 beste accelerato­ren zitten. Van die 85 zijn er 15 Europees. Start It was oorspronke­lijk een ideeënplat­form, maar intussen is de nadruk verschoven naar starters die al een prototype van een product hebben en dus wat verder staan.

Vorig jaar kwam er een fonds met 10 miljoen euro bij zodat ook in starters kan geïnvestee­rd worden. Iets wat ook Belfius via The Birdhouse vanaf komend jaar zal doen. De eerdere steun had zowel te maken met klantenond­ersteuning als met kredieten. ‘Funding is de duurste vorm van werkmiddel­en voor een bank. We ondersteun­en starters door producten of diensten van hen af te nemen, wat hen geloofwaar­digheid geeft. En we brengen hen ook in contact met klanten van ons’, zegt Pieter Falepin, regionaal commerciee­l directeur bij Belfius Bank.

Daarmee zit Falepin op dezelfde golflengte als Lode Uytterscha­ut. ‘Belgische starters zijn vooral B2B: bedrijfjes die producten en diensten maken voor andere bedrijven. Het ravijn tussen die bedrijven is diep, we helpen ze in contact te brengen met elkaar.’

Toch neemt de trend van kapitaalpa­rticipatie­s toe. Belfius afficheerd­e gisteren openlijk die ambitie. Start It@KBC heeft tot dusver twee participat­ies genomen, BNP Paribas Asset Management kocht recent de fintechspe­ler Gambit Financial Solutions. Als het even meezit, kan dat bedrijf een grote rol spelen in het beheer van de beleggings­portefeuil­les van de klanten van de bank.

De banksector is overigens verre van de enige die initiatiev­en lanceert om starters aan zich te binden. ‘Het ecosysteem is op een paar jaar tijd sterk gegroeid. Er is ruimte voor consolidat­ie en een beter onderschei­d tussen de verschille­nde platformen, die hun eigen plaats opzoeken’, zegt JanWillem Callebaut, stichter en ceo van The Birdhouse.

 ??  ?? ‘Het ecosysteem is in een paar jaar tijd sterk gegroeid’ JANWILLEM CALLEBAUT Stichter The Birdhouse
‘Het ecosysteem is in een paar jaar tijd sterk gegroeid’ JANWILLEM CALLEBAUT Stichter The Birdhouse

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium