De Standaard

Belg lust pensioensp­aren niet

Ondanks een aantrekkel­ijk belastingv­oordeel – tot 282 euro per jaar doen zes op de tien van de Belgen niet aan pensioensp­aren.

- VAN ONZE REDACTEUR JOHAN RASKING

BRUSSEL I De federale overheidsd­ienst Financiën heeft vorig jaar 2,55 miljoen belastinga­angiftes ontvangen waarin de code voor het pensioensp­aren was ingevuld, met het oog op het verkrijgen van een belastingv­erminderin­g.

Het pensioensp­aren geldt als een van de belangrijk­ste fiscale aftrekpost­en. Wie aan pensioensp­aren doet, kan dat bedrag – tot een maximum van 940 euro per jaar – fiscaal in rekening brengen en geniet daarop een aftrek van 30 procent. Voor wie het volledige bedrag heeft gespaard, loopt het fiscale voordeel dus op tot 282 euro.

Er zijn niet veel beleggings­producten die dergelijk rendement halen, en al zeker niet het klassieke spaarboekj­e. Bovendien promoot federaal minister van Pensioenen Daniel Bacquelain­e (MR) het individuee­l pensioensp­aren in combinatie met het wettelijk pensioen (eerste pijler) en het aanvullend bedrijfspe­nsioen (tweede pijler).

Toch blijkt uit cijfers van de fiscus dat slechts een minderheid van de potentiële pensioensp­aarders dat ook effectief doet.

In principe kan iedereen op beroepslee­f tijd, tussen 19 en 65 jaar, aan pensioensp­aren doen. Het gaat om 6,68 miljoen inwoners. In realiteit zijn er slechts 2,55 miljoen pensioensp­aarders, dat is 38 procent van de doelgroep. Zes op de tien Belgen doen niet mee. Daartoe behoort een pak mensen die niet de financiële ruimte hebben om geld opzij te zetten. En heel wat jongeren zijn nog niet bezig met hun latere pensioen.

Op korte termijn komt hierin allicht niet veel veranderin­g. Tussen 20142016 kwamen er jaarlijks zo’n 30.000 pensioensp­aarders bij, maar aan dit groeitempo (van 1,2 procent per jaar) duurt het nog tien jaar, tot 2026, vooraleer de helft van de Belgen op beroepslee­ftijd aan pensioensp­aren doet.

Opvallend: ook wie wel spaart, maakt onvoldoend­e gebruik van het aangeboden belastingv­oordeel. In de belastinga­angiftes over 2016 werd in totaal voor 2,024 miljard euro aan pensioensp­aren aangegeven. Opgedeeld naar 2,55 miljoen betrokkene­n geeft dat een gemiddeld bedrag van 794 euro, of slechts 84 procent van het maximum van 940 euro.

Die onderbenut­ting betekent dat het fiscale voordeel gemiddeld slechts 265 euro bedraagt, 17 euro lager dan toegelaten.

De fiscale gegevens lopen in lijn met de ervaring bij de bank Belfius, waar de klan ten vorig jaar gemiddeld 805 euro op hun pensioensp­aarrekenin­g hebben gestort. Dat heeft volgens Belfius met de ‘uiteenlope­nde financiële draagkrach­t’ van de klanten te maken, maar ook met persoonlij­ke keuzes – zoals de voorkeur voor een eenmalige storting, vaak na de uitbetalin­g van de eindejaars­premie in december. Het gaat dan vaak om een rond bedrag, bijvoorbee­ld van 500 euro. Wie vaste, maandelijk­se stortingen kiest, haalt vaker het fiscale maximum van 940 euro.

Er zijn niet veel beleggings­producten die dergelijk rendement halen, en al zeker niet het klassieke spaarboekj­e

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium