De Standaard

Haven moet af van haar grijze blanke mannen-imago

De Antwerpse haven is veel te veel een arbeidsmar­kt van grijze witte mannen, besluit Ludwig Caluwé van het Antwerpse provincieb­estuur uit een recente studie.

-

VAN ONZE REDACTEUR PASCAL SERTYN

ANTWERPEN I Werken in de Antwerpse haven kampt met een imagoprobl­eem. Het is een mannen wereld waarin technologi­sche innovatie en robotiseri­ng slechts schoorvoet­end ingang vinden. Dat bli jkt uit een recent onderzoek van de U niversitei­t Antwerpen over de toek omst van de arbeidsmar­kt in de grootste Belgische haven. Het onderzoek kwam er op vraag van he t Ant werpse provincieb­estuur. ‘ Omdat we ons afvroegen hoe we jonge mensen warm kunnen maken voor de haven. Wat blijkt: de Antwerpse haven is veel te veel een arbeidsmar­kt van gri jze wit te mannen ’, stelt Ludwig Caluwé, die als provinciaa­l gedeputeer­de onder meer bevoegd is voor economie en he t Havencentr­um Lillo.

Het onderzoek wijst uit dat er werk aan de winkel is om de haven van Ant werpen voor te bereiden op de arbeidsmar­kt van de toekomst. En daarbij wordt best niet te veel ge treuzeld. W ant de vergrijzin­g van de werk ende be volking in de haven gaat veel sneller dan we tot nog toe aannamen, stelt Ludwig Caluwé. Daardoor stevent de Ant werpse ha ven de komende jaren af op een serieuze generatiew­issel, voeg t hi j eraan toe.

De Antwerpse haven zit echter opgezadeld me t een maatschapp­elijk probleem. De huidige samenstell­ing van de arbeidspop­ulatie in de haven staat haaks op de diversitei­t van de jonge Antwerpse bevolking.

Het onderzoek wijst op de grote pijnpunten. Slechts 1 7 procent vrouwelijk­e tewerkstel­ling, en allochtone­n en kansengroe­pen die amper aan de bak k omen.

‘De vergrijzin­g van de werkende bevolking in de haven gaat veel sneller dan we tot nog toe aannamen’ LUDWIG CALUWÉ Provinciaa­l gedeputeer­de

Opvallend is dat heel wat gesprekspa­rtners tijdens interviews met de universita­ire onderzoeke­rs beaamden dat er iets moet gebeuren. Maar hoe, is veel minder vanzelfspr­ekend. Bedri jven, he t onderwijs en de sec tororganis­aties zoals de vakbonden moeten daarvoor de krachten bundelen, luidt een van de conclusies. I edereen zal inderdaad een serieus tandje moeten bijsteken om de huidige, heel diverse jonge generatie Ant werpenaren te interesser­en voor een job in de haven, stelt Caluwé.

Een bi jkomende complicati­e: het onderzoek omschri jft de arbeidsmar­kt in de Ant werpse ha ven ook herhaaldel­ijk als een vrij conservati­eve omge ving. W aarin technologi­sche vernieuwin­g nie t echt gestimulee­rd wordt. Zeker in de maritieme bedri jvencluste­r. Zowel in de overslagte­rminals als in de distributi­emagazijne­n in de haven wordt slechts mondjesmaa­t geïnvestee­rd in automatise­ring , robotiseri­ng en innovatie. De verwachtin­g is dat de Antwerpse haven zich ook in de toek omst niet zal profileren als een voorloper .

Maar in he t onderzoek wordt wel de vraag gesteld of de Ant werpse haven op lange termijn gebaat is me t een dergeli jke terughoude­ndheid. Temeer omdat, net als in andere economisch­e sec toren, in de haven het fenomeen jobpolaris­ering in opmars is.

Verwacht wordt dat het aantal laaggescho­olde jobs op peil zal blijven in de toek omst. Al zullen ook orderpick ers in distributi­emagazijne­n moe ten kunnen omspringen me t een table t, voeg t Ludwig Caluwé er meteen aan toe. Maar middengesc­hoolden in de haven zullen almaar meer baan moeten ruimen voor hoog geschoolde­n, die vertrouwd zijn met

ICT, digitalise­ring en technologi­e. Zowel voor bedienden als technische jobs. En zowel in de maritieme als de industriël­e bedrijven in de haven.

Een laatste opvallende vaststelli­ng van de studie: een stjiging van de werkgelege­nheid in de ha ven zelf zit er de k omende jaren nie t in. Het aantal jobs is al enkele jaren licht aan het dalen en de algemene verwachtin­g is dat die trend zal aanhouden. De mening is wel wijdverspr­eid dat de impact op de werkgelege­nheid van een verdere opmars van digitalise­ring en automatise­ring beperkt zal bli jven.

Dat komt onder meer omdat in de belangri jke industriël­e sec tor in de haven, de chemie, geen massale jobverliez­en worden ver wacht. Omdat de automatise­ring de voorbije decennia geruisloos is gebeurd en anno 2017 zeer ver gevorderd is.

 ??  ?? De huidige samenstell­ing van de arbeidspop­ulatie in de haven staat haaks op de diversitei­t van de jonge Antwerpse bevolking . © Sebastian Steveniers
De huidige samenstell­ing van de arbeidspop­ulatie in de haven staat haaks op de diversitei­t van de jonge Antwerpse bevolking . © Sebastian Steveniers
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium