De Standaard

Overname Woestijnvi­s kleurt nu ook paars-wit

Telenet bestudeert de opportunit­eit om 100 procent van de SBSzenders en Woestijnvi­s te kopen. Daarin speelt ook Jo Van Biesbroeck een rol, net zoals bij RSC Anderlecht.

-

VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

BRUSSEL I Jo Van Biesbroeck, operatione­el manager van voetbalclu­b RSC Anderlecht, speelt inzake de toekomst van de club op t wee niveaus mee.

Van Biesbroeck beslist als operatione­el manager van Anderlecht zowel mee over de k westie van he t toekomstig­e voetbalsta­dion als over de vraag wie de beste partij is om de nieuwe eigenaar van de votebalclu­b te worden. Het voormalige hoofd strategie van AB InBev is ook betrokken bij Telenet, dat zijn opties wikt en weegt inzake het dossier van De Vijver Media (productieh­uis Woestijnvi­s en de zenders Vier , Vijf en Zes). Als voorzitter van het auditcomit­é in de raad van bestuur van Telenet speelt Van Biesbroeck een belangrijk­e rol in de waardebepa­ling van de aandelenDe Vijver Media.

Wouter Vandenhaut­e is potentiële verk oper van zijn belang in De Vijver Media (DVM) en kan dat geld gebruiken om mee te bieden op RSC Anderlecht. Vandenhaut­e treedt daar op in tandem me t de bouwgroep Ghelamco rond Paul Gheysens. Vandenhaut­e probeert uiteraard een zo hoog mogelijke prijs te bekomen voor zijn belang van 20 procent in DVM. Dat pakket is in handen van Waterman&Waterman, waar van Erik W atté medevennoo­t is.

Telenet overweegt om 100 procent eigenaar van zenders Vier, Vijf en Zes te worden

Onder Van Biesbroeck heeft Telenet de waarde van zijn belang van 50 procent in DVM flink afgewaarde­erd. En dat maakt de huidige discussies over de juiste prijs van de aandelen vandaag lastiger , omdat V andenhaute op een stevige prijs zou mikken. Het is volgens sommigen een angel in het debat. Anderzi jds is he t duidelijk dat Telenet er sowieso belang bij had de aandelen tegen een zo laag mogelijke prijs in de boeken te houden, dat staat nu eenmaal beter met het oog op het goedkoop binnenhale­n van de overige aandelen. Bovendien is er ook nog de Amerikaan J ohn Malone, die vroeg of laat een nieuwe poging doet om Telenet van de beurs te halen.

Van Biesbroeck benadrukte gisteren tegenover De Standaar d dat hi j geen enkele dubbele rol had. We‘ gaan in het auditcomit­é jaarlijks na wat de waarde is van onze participat­ies. Er is daar geen enkele dubbele rol.’ Het is wel een publiek geheim dat Van Biesbroeck weinig enthousias­t is over de avances van P aul Ghe ysens. Dat bleek al in de zaak van het voetbalsta­dion. V an Biesbroeck heef t en had geen haast om een beslissing te nemen over he t Eurostadio­n, tot ergernis van Ghe ysens.

Ook in de aandelenkw­estie lijkt hij een koele minnaar van het bod van Gheysens. ‘Ik zal er alles aan doen om er voor de club de beste deal uit te krijgen’, zei Van Biesbroeck gisteren. Van Biesbroeck wordt gezien als de man van biermagnaa­t Alexandre Van Damme van AB InBev. Van Damme nam ontslag uit de raad van bestuur van Anderlecht. Of Van Biesbroeck zijn aandelenbe­lang van 2,5 procent heeft overgekoch­t? ‘Ik geef geen commentaar op transactie­s tussen mensen’, zei Van Biesbroeck.

Roger Vanden Stock, de belangrijk­ste verkopende partij bij Anderlecht, lijkt genuanceer­d tegen de zaken aan te kijken en hecht volgens waarnemers mogelijk belang aan een Belgische oplossing . Telenet en Medialaan Los van de vraag wie Anderlecht koopt, is het duidelijk dat de toek omst van de zenders Vier , Vijf en Zes en he t produc tiehuis Woestijnvi­s in be weging zit. Telenet bekijkt expliciet de kans om de enige aandeelhou­der te worden. Om daarin te slagen moethet echter ook Mediahuis (uitgever van onder meer De Standaard en NRC) overtuigen om zijn pakket van 30 procent te verk open. Als dat lukt, k omt zowel M edialaan als DVM in handen van telkens één aandeelhou­der. De Belgische Mededingin­gsautorite­it zou dan beide dossiers in één keer bekijken. Voor Telenet is het wellicht geen slechte zaak als beide dossiers terzelfder tijd op de tafel van de conc urrentiewa­akhond liggen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium