De Standaard

WAS NUN, FRAU MERKEL?

Crisis in Berlijn na afspringen coalitiege­sprekken

- VAN ONZE REDACTRICE KARIN DE RUYTER

‘Duitsland heeft stabilitei­t nodig. Ik heb altijd gezegd dat ik bereid ben Duitsland nog vier jaar te dienen. Dat de poging om een regering te vormen nie t succesvol is ge weest, is geen reden om op mijn beslissing terug te komen.’ De aftredende kanselier Angela Merkel liet gisteren in de uitzending ‘ Was nun?’ van ZDF geen twijfel bestaan over hoe ze haar onmiddelli jke toek omst zie t. Voor welk scenario er de volgende dagen ook gekozen wordt – een grotere coalitie, een minderheid­skabinet of zelfs nieuwe verkiezing­en (zie

bladzijde 5) – zi j bli jft haar verant woordelijk­heid opnemen.

Met haar uitspraak gaf ze onrechtstr­eeks antwoord op de spec ulaties die al dagenlang in de media de ronde deden over he t mogeli jke einde van ‘ het tijdperkMe­rkel’. Naarmate duidelijke­r werd dat de coalitiege­sprekken niet opschoten en mogelijk zelfs zouden mislukken, werden steeds meer vragen gesteld bi j Merkels autoriteit en krachtdadi­gheid. De Duitse bondskanse­lier, lang onbedreigd de ‘machtigste vrouw ter wereld’, genoemd, leek voor sommige

Merkel heeft de gewoonte om, als een zwarte weduwe, haar coalitiege­noten met huid en haar op te slokken

media – in binnen en buitenland – plots aangeschot­en wild.

Rondjes draaien

De liberale FDP, die zondagavon­d eenzijdig de gesprekken voor beëindigd had verklaard, deed er alles aan om dat beeld te versterk en. V olker Wissing, viceminist­erpresiden­t van RijnlandPf­alz, noemde M erkel ronduit verant woordelijk voor de mislukking van de onderhande­lingen, die chaotisch,‘ ongestruct­ureerd en ongeorgani­seerd ’ verliepen. V olgens vice voorzitter W olfgang K ubicki van de liberalen vormde ‘ haar onderhande­lingstacti­ek van ik smijt 123 knikk ers op de tafel en ieder neemt wat hi j wil ’, geen basis voor een regering.

Die uitlatinge­n behoren tot he t

gebruikeli­jke potje zwar tepieten na een dergelijke mislukking – de christende­mocratisch­e CDU/CSU en de groenen legden van hun kant de schuld voor het afbreken van de gesprekken volledig bi j de FDP zelf . Ook enkele Duitse media waren er van overtuigd dat de FDP helemaal niet van plan was om opnieuw in een regering te stappen, maar be wust heeft aangestuur­d op een mislukking van de formatie (zie bladzi jde 4).

Door haar slechte verkiezing­sresultaat begon Angela M erkel al verzwakt aan de regeringso­nderhandel­ingen. Dat die moeili jk zouden worden, wist ze op voorhand. De mislukking van de gesprekken verzwakt haar positie nog meer .

Is de houdbaarhe­idsdatum van haar tactiek bereikt? Die tactiek is inmiddels bekend. Merkel kan tijdens onderhande­lingen eindeloos rondjes draaien. Ze staat er voor bekend dat ze rustig alle opties, mogeli jkheden en meningen bekijkt. Zo probeert ze iedereen op één li jn te kri jgen, om dan uiteindeli jk de knoop door te hakken. Zelf, vaak eigenmacht­ig .

De liberalen weten, net zo goed als de sociaaldem­ocraten, uit er varing dat er weinig eer te rapen is door in zee te gaan me t Merkel. Ze heeft de gewoonte om, als een zwar te wedu we, haar coalitiege­noten met haar en huid op te slokk en. De FDP , die in 2013 na vier jaar regeren met Merkel zelfs niet meer in het parlement geraakte, was niet bereid dat opnieuw te laten gebeuren.

Toch met SPD?

Hoe erg Merkels positie verzwakt is door het abrupte ‘ Aus’ van de FDP, zal afhangen van wat er de komende dagen gebeur t. K omt er toch opnieuw een grote coalitie van christen en sociaaldem­ocraten, ondanks het verzet van SPDvoorzit­ter Martin Schulz? V ooral de conser vatieve vleugel van de SPD heeft wel oor naar de argumenten van bondspresi­dent (en e xSPD’er) F rankWalter Steinmeier, die vindt dat de politici de verantwoor­delijkheid voor de regeringsv­orming nie t zo snel mogen doorschuiv­en naar de kiezer .

Als de sociaaldem­ocraten Steinmeier­s redenering volgen, valt er voor hen allicht veel meer uit de brand te slepen dan wanneer ze onmiddelli­jk me t coalitiege­sprekk en begonnen waren. Ze staan dan sterker tegenover M erkel. Schulz kreeg al de vraag of hi j e ventueel wél tot een grote coalitie bereid zou zijn als de christende­mocraten haar opzi j zouden schuiven als kanseliers­kandidaat. Hij antwoordde ontwijkend.

 ??  ?? Door haar slechte verkiezing­sresultaat begon Angela Merkel al verzwakt aan de regeringso­nderhandel­ingen. De mislukte
Door haar slechte verkiezing­sresultaat begon Angela Merkel al verzwakt aan de regeringso­nderhandel­ingen. De mislukte
 ??  ??
 ?? © John MacDougall/afp ?? gesprekken verzwakken haar positie nog meer.
© John MacDougall/afp gesprekken verzwakken haar positie nog meer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium