De Standaard

Betonstop bespaart miljarden

De betonstop, waarbij er vanaf 2040 geen open ruimte verloren mag gaan, is ondanks de schadeverg­oedingen miljarden goedkoper dan niets doen.

- VAN ONZE REDACTEUR WIM WINCKELMAN­S

Als gevolg van de betonstop zullen slecht gelegen bouwgronde­n vanaf 2040 een nieuwe bestemming moeten krijgen, bijvoorbee­ld als landbouw of natuurgebi­ed. Daar is al veel kritiek op gerezen. Z o zouden de schadeverg­oedingen aan de gedupeerde eigenaars onbe taalbaar zijn, zek er omdat minister van Omgeving J oke Schauvlieg­e (CD&V) de vergoeding­en per dossier wil optrekken tot de volledige actuele waarde.

Maar een kostenbate­nanalyse in opdracht van Schauvlieg­e wijst nu he t omgek eerde uit. H et studiebure­au Stec Groep berekende dat de k omende t wintig jaar niets doen aan onze ruimteli jke ordening veel duurder is dan de ingrepen die de Vlaamse regering voorstelt, zelfs al moeten er schadeverg­oedingen worden be taald.

De files, de hoge energiekos­ten, de CO2uitstoo­t, de overstromi­ngen, he t gebrek aan groen en de hoge kosten voor de aanleg en het onderhoud van wegen en nutslei dingen leiden tot een buitenspor­ige factuur van ruim 33 miljard euro, stelt Stec Groep. De scenario’s die in he t beleidspla­n R uimte Vlaanderen zi jn opgenomen om het ruimtebesl­ag onder controle te brengen, zijn 2 tot 12 miljard euro goedkoper.

Het meest positieve scenario is dat waarbi j 90 procent van de slecht gelegen bouwgronde­n, 20.000 hectare, de k omende tien jaar wordt geschrapt en vergoed. Met de huidige regeling van planschade is dat 12 miljard euro goedkoper dan niets doen. Als de schadeverg­oeding wordt opge trokken naar de volledige marktwaard­e, is er nog altijd een positief efect van 4,1 miljard euro. Drie kwart van de kostprijs valt in dat scenario ten laste van de V laamse overheid.

Bouwrechte­n ruilen

Een regeling waarbij bouwrechte­n worden geruild – eigenaars behouden de grond, maar verk open het recht om erop de bouwen, bijvoorbee­ld aan een bouwpromot­or die daarmee in be ter gelegen gebied hoger mag bouwen – kan tot 9 miljard euro goedkoper zijn dan niets doen. Daarbi j dragen overheid en particulie­ren elk ongeveer de helft van de fac tuur.

De uiteindeli jke oplossing zal een combinatie moeten zijn van al die maatregele­n. H oe dan ook is de conclusie dat alle scenario ’s goedkoper zi jn dan business as usual. Hoe harder er wordt ingegrepen, des te lager de eindfac tuur zal zijn. Schauvlieg­e wijst erop dat er zelfs nog geen rekening is gehouden me t allerlei begeleiden­de maatregele­n die mensen ertoe aanzetten om op de juiste locaties te gaan wonen.

‘Niets doen blijkt geen optie te zijn’, besluit ze. ‘Deze k ostenbaten­analyse toont aan dat he t beleidspla­n Ruimte Vlaanderen een positieve impact heeft op de fac tuur van voornameli jk de toenemende files en he t energie verbruik. Daarom moe ten we nu ingrijpen.’

Scenario waarbij 90 procent van slecht gelegen bouwgronde­n wordt geschrapt, heeft positief effect van 4 tot 12 miljard euro ‘Niets doen blijkt geen optie te zijn. Deze kostenbate­nanalyse toont dat we nu moeten ingrijpen’ JOKE SCHAUVLIEG­E Minister van Omgeving

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium