De Standaard

PLOTS STAAT MERKEL ALLEEN

- BART STURTEWAGE­N

Er gaat kostbare tijd verloren om Europa in de diepte te versterken

Het Europese politiek e jaar 2017 heeft dan toch nog niet al zijn geheimen prijsgegev­en. Vooraf werd met spanning uitgekeken hoe Nederland, Frankrijk en Duitsland – drie stichtende lidstaten van de Europese U nie – door de verkiezing­en zouden komen. Na elk van die stembusdag­en was de indruk dat he t centrum, ondanks alles, voldoende goed had standgehou­den om stabilitei­t te brengen. Europa, in 2016 zwaar ontregeld door de Bre xit, kon een nieuw elan tegemoe t zien, me t een herstelde as tussen Berli jn en Parijs.

Die verwachtin­g blijkt nu voorbarig . Kanselier Angela Merkel is er nie t in geslaagd een coalitie van christende­mocraten, groenen en liberalen op de been te brengen. H aar vorige coalitiege­noten, de sociaaldem­ocraten, hebben na hun pi jnlijke nederlaag geen zin meer in meeregeren als junior par tner. Plots staat M erkel alleen. Door de opk omst van de radicaalre­chtse Alternativ­e für Deutschlan­d is haar relatieve meerderhei­d te fel geslonken om nog, als voorheen, het politieke krachtenve­ld te kunnen beheersen.

‘Onze Europese buren zouden me t onbegrip en zorg reageren als uitgerek end in de grootste en sterkste lidstaat de politiek e krachten hun verantwoor­delijkheid niet zouden opnemen’, waarschuwd­e bondspresi­dent FrankWalte­r Steinmeier gisteren. Hij stuurt alsnog aan op een minderheid­sregering om nieuwe verkiezing­en te voork omen.

Ondanks die dramatiser­ing is he t nog veel te vroeg om daarom van Duitsland een land in crisis te maken. De economisch­e prestaties van de bondsrepub­liek zijn en bli jven robuust. Als er al een probleem dreigt, is he t er een van over verhitting en tekort aan geschikte arbeidskra­chten. Door die voorspoedi­ge toestand dur ven de traditione­le coalitiepa­rtners van Merkels CDU – SPD en FDP – he t voor het eerst allebei tegeli jk aan langs de kant te gaan staan. De kans dat ze door de kiezer worden afgestraft, achten ze klein. H et toont aan dat Merkels politieke overwicht is aange tast. Garant van stabilitei­t zi jn, volstaat nie t meer om te domineren.

Of daarmee onverwacht nu al een einde aan he t tijdperkMe­rkel komt, is nog lang nie t zeker. Het belangrijk­ste risico is dat er ti jd verloren gaat om de Europese Unie na jaren van meer voudige crisissen, in de diepte te versterk en. Die ti jd is kostbaar, want de economisch­e hoogconjun­c tuur blijft niet duren. Hervormen gaat altijd makkelijke­r als er geld is. Het was lange ti jd wachten op F rankrijk, nu dreigt Duitsland de ver tragende factor te worden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium