De Standaard

Mugabe en Grace mogen rijkdom houden

- (bar)

Gissingen over de rijkdom van het Zimbabwaan­se presidents­paar lopen op tot 1 miljard dollar. Maar niemand weet het precies.

De regerende Zimbabwaan­se par tij ZanuPF leidt vandaag de afze ttingsproc­edure van partijgeno­ot en president Robert M ugabe in. M ugabe, die 37 jaar aan de macht is, had tot gistermidd­ag de ti jd gekregen om af te treden. H ij lie t die deadline verstrijke­n en riep voor vandaag zelfs de wekelijkse vergaderin­g van zijn regering bijeen.

Mugabe staat onder huisarrest sinds de militaire machtsgree­p vorige week. Volgens CNN heeft het leger ingestemd met de vraag van Mugabe om immuniteit voor hemzelf en zijn vrouw Grace. H ij mag ook zijn diverse eigendomme­n behouden. Een Amerikaans­e diplomatie­ke telex uit 2001, die via WikiLeaks uitlekte, raamde zijn bezit op 1 miljard dollar maar erk ende ook dat er geen echt be trouwbare informatie bestond. De tele x ver wees ook naar geruchten dat de voormalige vrijheidss­trijder geheime rek eningen heef t in Z witserland en op de Bahama’ s.

Het tijdschrif­t Forbes kwam in 2014 uit op 50 miljoen dollar – maar dat li jkt een onderschat ting te zijn. Alleen al zijn verguld paleis in het chique distric t Borrowdale in de hoofdstad Harare zou 8 miljoen euro waard zijn. Het ‘blauwe dak’, zoals he t optrekje ook genoemd wordt, om vat 25 kamers, een zwembad en t wee meren.

Het echtpaar heef t ook een pand in Hongkong. En Grace Mugabe is nog eens eigenares van een domein in M azowe, ten noorden van Harare, waar ze volgens The

Guardian een der tigtal luxueuze villa’s heef t laten bouwen. Daar deed ze in 20 14 de fameuze uitspraak dat ‘ Rober t M ugabe de armste president van de hele wereld is. Ik heb hem nooit geld zien vragen aan iemand’.

Haar bi jnaam ‘ Gucci Grace ’ heeft ze niet gestolen. De Zimbabwaan­se krant Herald meldde begin dit jaar dat ze een diamanten ring van 1, 35 miljoen dollar had laten maken om haar bruiloft te vieren. Haar tegenstand­ers bedachten haar nie t voor nie ts me t de bi jnaam ‘ DisGrace ’. De ZuidAfrika­anse krant The Star meldde deze zomer nog dat Grace een grote woning had gekocht in een dure wijk van J ohannesbur­g. P rijs: 2, 7 miljoen euro voor de vier slaapkamer­s met badkamer, een zomerhuis en een bungalow bij het zwembad.

Mugabe zelf is ook de eigenaar van Alpha Omega, een groot zuivelbedr­ijf in Zimbabwe. Oppositiel­eden be weren dat hi j veer tien landbouwbe­drijven bezit die hi j mogelijk in handen kreeg bi j de grote onteigenin­gscampagne van blanke boeren in 2000.

Ook de zonen van M ugabe leiden een luxueus leventje, in ZuidAfrika. Bellarmine Chatunga, hun jongste, post te op I nstagram een foto van zijn uurwerk met als onderschri­ft: ‘60.000 dollar aan je pols, terwijl je papa het land leidt’. In een video was later te zien hoe hij een fles dure champagne uitgiet over zijn uurwerk.

‘De VS wijzen NoordKorea aan als staatsspon­sor van terrorisme’ De Amerikaans­e president DONALD TRUMP maakt extra sancties tegen Pyongyang mogelijk. Voormalige vrijheidss­trijder zou ook geheime rekeningen hebben in Zwitserlan­d en op Bahama’s

 ?? © rr ?? Het optrekje omvat 25 kamers, 1 zwembad en 2 meren.
© rr Het optrekje omvat 25 kamers, 1 zwembad en 2 meren.
 ?? © rr ?? Het paleis van Mugabe in Harare zou 8 miljoen euro waard zijn.
© rr Het paleis van Mugabe in Harare zou 8 miljoen euro waard zijn.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium