De Standaard

HET COMFORT VAN HET VERBOD

-

Hoe moeten politici terechte bezorgdhed­en vertalen naar efficiënte maatregele­n die uiteindeli­jk het gedrag van burgers veranderen? Heel snel grijpen overheden naar allerlei verbodsbep­alingen. Dat kan absoluut gerechtvaa­rdigd zijn. Maar de mediagenie­ke aanpak blijft soms aan de oppervlakt­e hangen. Het wordt nog delicater als bepaalde verboden schuren met fundamente­le vrijheden.

De actualitei­t levert twee mooie voorbeelde­n. In navolging van Wallonië denkt Vlaams minister van Milieu Joke Schauvlieg­e aan een rookverbod in auto’s wanneer kinderen jonger dan zestien jaar meerijden. Niet roken in de buurt van kinderen is de logica zelve. Een sigaret opsteken in een afgesloten ruimte vormt een aanslag op de luchtwegen van de inzittende­n, met jongeren als een kwetsbare groep.

Toch kreeg het voornemen in het verleden tegenkanti­ng. Hoe zit het met de privacy? Zullen we straks ook het roken in huis verbieden als er ukjes in de buurt zijn? Maar vooral, hoe gaan we dat verbod afdwingen? Gsm’en achter het stuur valt nog te detecteren, het roken van een sigaret nauwelijks. De aanpak van de moslimpred­ikers Abid Tounssi en Ali Houri lijkt in hetzelfde bedje ziek. De verontwaar­diging over hun idiote stellingen is volledig terecht. Een liberale samenlevin­g hoeft voor islamitisc­he peptalk de rode loper niet uit te rollen. Elke vorm van relativeri­ng is ongepast.

Meteen klinkt de roep om de twee karikature­n een spreekverb­od te geven. Maar dat spoort niet met de vrijheid van meningsuit­ing. Dan maar snel verhindere­n dat ze een zaal gebruiken die aan de gemeenscha­p toebehoort. Daarmee verdwijnt het woord niet, het gaat gewoon ondergrond­s en valt moeilijker te monitoren.

In essentie hebben snelle verboden iets hypocriets. Schauvlieg­e legt terecht een link tussen luchtkwali­teit en gezondheid. Maar waarom is deze minister dan laks als het op de algemene aanpak van de luchtkwali­teit in Vlaanderen aankomt? In stedelijke agglomerat­ies kunnen steeds meer kinderen niet zonder een puffer. Wellicht is dat een veel diepgaande­r probleem dan roken in de auto. Maar de minister wil er haar vingers niet aan branden.

Wat die predikers betreft, eigenlijk moet de overheid nagaan waarom die überhaupt succes hebben bij moslimjong­eren. Wat is de déclic om te gaan luisteren naar onzinnige verhaaltje­s? Waarom laten ze hun ontluikend­e identiteit verkankere­n door een discours dat hen naar de marge van de samenlevin­g verbant? Toegegeven, dat vraagt meer inspanning en wellicht ook wat zelfreflec­tie.

Luchtvervu­iling voor kinderen veel diepgaande­r probleem dan roken in de auto

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium