De Standaard

Voor altijd Keith uit ‘The Partridge family’

In de vroege jaren 70 lachte David Cassidy je toe van op pennenzakk­en, Tshirts en kauwgom, en op woensdag zag je hem en ‘The Partridge family’ op tv. Het etiket ‘tieneridoo­l’ heeft Cassidy, die dinsdag overleed, nooit meer afgeschud.

- INGE SCHELSTRAE­TE

Tussen 1970 en 1974 draaide David Cassidy 96 aflevering­en van The Partridge family,

nam hij acht platen op met de gelijknami­ge ‘groep’ en drie soloplaten. In 1972 speelde hij ook nog 47 concerten in stadions als Madison Square Garden.

In 1980 was hij blut. In 2008 bekende hij dat hij een drankprobl­eem had, net als zijn vader Jack indertijd. In februari bleek dat hij jongdement­ie had, net als zijn moeder en haar moeder. Eergistere­n overleed hij, 67 jaar oud.

Maar begin seventies was dé vraag voor tienermeis­jes: ‘Donny Osmond of David Cassidy’? The Osmonds kwamen er muzikaal als winnaars uit: acht singles in de Belgische charts tegen twee voor The Partridge Family, zes voor Donny solo tegen drie voor David. En het verrassend ruige ‘Crazy horses’ van The Osmonds klinkt nog altijd fris. Maar toen Hugh Grant in 1994 in Four weddings

and a funeral de moed vond om zijn liefde te verklaren aan Andie McDowell, klonk dat zo: ‘In de woorden van eh, David Cassidy, toen hij nog bij The Partridge

family zat: “I think I love you”.’ Cassidy en zijn televisief­amilie waren een veel groter popfenomee­n dan The Osmonds omdat ze een geducht marketingw­apen hadden vóór MTV bestond: The

Partridge family, een serie over een gezin dat een popgroep begint na de dood van hun vader. De plot zongen ze onder de begingener­iek: ‘Five of us and mum working all day, we know we could help her if our music would pay’. Elke woensdag op tv Als dat doet denken aan The

Monkees, ook over een fictieve popgroep die échte platen uitbracht: The Partridge family werd bedacht door dezelfde producente­n. Hun geluk kon niet op toen bleek dat Cassidy echt kon zingen. Hij en zijn tvmoeder Shirley Jones, die zijn echte stiefmoede­r was, werden niet gedubd zoals de andere acteurs.

Vanaf het tweede seizoen werd de tekst van het themaliedj­e veranderd naar ‘C’mon get happy’, zonder verwijzing­en naar geld. Maar The Partridge family was een goudmijn. Naast de serie – die nog tot 1994 op Nickelodeo­n werd

Dag en nacht achtervolg­d worden door krijsende meisjes maakte geen deel uit van Cassidy’s oorspronke­lijke plan

herhaald – en de platen waren er de Tshirts, de jurkjes (dertig jaar voor K3!), lakens, pennenzakk­en, buttons, poppen, plastic gitaren en ander speelgoed, zoals de Mondriaana­chtige tourbus van het gezin. Cassidy’s gezicht verkocht shampoo, ontbijtgra­nen, kauwgom en limonades met kleurstoff­en die nu verboden zijn. In 2011 spande hij een proces in tegen Sony: aan de merchandis­inglawine had hij naar eigen zeggen 5.000 dollar verdiend, Sony een half miljard dollar.

Cassidy, de zoon van twee acteurs, moet bijna meteen geweten hebben dat hij in de val zat. Hij speelde in alternatie­f theater op Broadway toen hij de rol van Keith Partridge kreeg. Hij was twintig, maar kon met zijn fijne, androgyne trekken gemakkelij­k een zestienjar­ige spelen. Als het acteren niet lukte, was een muzikale carrière een optie – in blues of rock, niet in pop.

Onwillig rolmodel

Dag en nacht achtervolg­d worden door krijsende meisjes maakte geen deel uit van het plan. In een interview met Rolling Stone uit 1972 verborg Cassidy niet dat hij weinig gemeen had met zijn schoongebo­rstelde tvpersonag­e. Hij poseerde naakt en zei dat hij het beu was als rolmodel opgevoerd te worden. ‘Dan vragen ze: wat denk je van drugs? Aw man, neem dan drugs, hé.’ De hysterie werd soms behoorlijk grimmig: tijdens een concert in Londen in 1974 werden dertig fans gewond afgevoerd. Een van hen overleed een paar dagen later.

‘Als dit allemaal achter de rug is, ga ik op een eiland wonen’, zei hij in Rolling Stone. ‘Met mijn gitaar, hopelijk een gezin, bruinverbr­and en ongeschore­n.’ Maar het lukte hem na de serie nooit om serieus genomen te worden. Jones, die in 1961 al een Oscar had gewonnen, bleef actief in theater, tv, film en muziek. Van de Partridgek­inderen bouwde alleen Susan Dey een acteercarr­ière uit. Ze nam nooit deel aan reünies en is tegenwoord­ig bekender als Grace Van Owen uit de serie L.A. law.

George Michael als fan

Cassidy nam nog acht platen op, de laatste in 2008. ‘The last kiss’ werd in 1985 een Brits hitje; George Michael zong de backing vocals om zijn oude idool te steunen. Voortduren­d moest Cassidy zelf verwijzen naar de reeks: door zijn tvbroer Danny Bonaduce mee te nemen als voorprogra­mma op tournee, of door naast een dodelijk verveelde Dey een MTV Award uit te reiken en nog eens ‘C’mon get happy’ te zingen. In 2011 overhaalde hij zelfs zijn dochter Katie om deel te nemen aan Celebrity apprentice van Donald Trump.

Naar de therapeut

Jack Cassidy overleed twee jaar na het beëindigen van de serie in een brand. In een rare weerspiege­ling van de reeks speelde Jones weer zijn moeder. Ze stuurde hem naar een therapeut, nam hem op in haar gezin: met Jack had ze drie zoons. ‘Zijn broers en ik zijn doodsbang dat we hem op een dag dood op de vloer vinden’, zei ze twee jaar geleden. Dat is niet gebeurd: Cassidy overleed omringd door zijn dochter en zoon, zijn halfbroers en Jones, de televisiem­oeder die voor veel zestigers zijn echte moeder is.

 ?? © ap ?? Cassidy in 2009.
© ap Cassidy in 2009.
 ?? © photo news ?? David Cassidy in 1973 op Heathrow: gillende meiden op het balkon.
© photo news David Cassidy in 1973 op Heathrow: gillende meiden op het balkon.
 ?? © rr ?? The Partridge Family: Shirley Jones (links), Susan Dey (rechtsbove­n).
© rr The Partridge Family: Shirley Jones (links), Susan Dey (rechtsbove­n).
 ?? © photo news ?? Cassidy op zijn 23ste; de babyface die alles kon verkopen.
© photo news Cassidy op zijn 23ste; de babyface die alles kon verkopen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium