De Standaard

Isabelle A en het Nwoord

- TOM HEREMANS

Twee dingen herinneren wij ons uit 1991. Of nee, drie, maar die schaamluiz­en waren snel behandeld. De andere twee zijn Zwarte Zondag, toen het Vlaams Blok zijn eerste grote verkiezing­soverwinni­ng behaalde, en ‘Blank of zwart’, het liedje waarmee het Gentse volksmeisj­e Isabelle Adam zich toen in de gunst van antiracist­isch, weldenkend Vlaanderen wist te zingen. Zestien was ze, en ze maakte tijdens ‘Blank of zwart’ dezelfde huppelende danspasjes als het jaar voordien, toen ze alle tienerjong­ens wild maakte met haar Gentse schraapr in ‘Hé lekker beest’. Verwarrend, maar niet onaangenaa­m.

‘Blank of zwart’ kwam precies op het juiste moment. Vlaanderen was in shock, moet u weten, en zo’n onschuldig wicht dat de moed had een antiracist­ische protestson­g te brengen, hoe banaal en naïef ook, daar trokken we ons aan op. We vergaten daardoor op de tekst te letten. Het was ons nooit opgevallen, tot Isabelle dinsdagavo­nd in De ideale wereld zat en er een geintje van werd gemaakt: in de eerste strofe valt het woord ‘neger’. Het huis is zo versleten / Maar voor een neger een buitenkans / Nog liever vlooienbet­en / Dan in ’t thuisland de dodendans.

Was dat in 1991 nog een aanvaardba­ar woord, neger? We durven het te betwijfele­n. We zullen het maar aan de dichterlij­ke vrijheid van tekstschri­jver Jan De Vuyst toeschrijv­en. In ieder geval heeft zelfs Isabelle al een tijdje door dat het niet past: als ze het nummer live brengt (brengt Isabelle A nummers live?) dan zingt ze iets anders. Wat precies, dat kwamen we niet te weten.

Op de Night of the Proms wel, want voor die optredens heeft Isabelle de tekst laten actualiser­en. U weet wel, met de vluchtelin­genproblem­atiek en zo. ‘Hoe die met te veel in een klein bootje worden geduwd’, duidt ze in Het Nieuwsblad. Om van die vlooienbet­en nog te zwij

gen. En de schaamluiz­en.

 ??  ?? Was dat in 1991 nog een aanvaardba­ar woord, neger? We durven het te betwijfele­n
Was dat in 1991 nog een aanvaardba­ar woord, neger? We durven het te betwijfele­n
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium