De Standaard

Om te overleven rekent May zich rijk

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN

ANALYSE I De Britse economie sputtert, maar de regering wil toch fors investeren, blijkens de begroting. ‘Net David die tegen de BrexitGoli­ath vecht.’

BRUSSEL I Philip Hammond is nog altijd minister van Financiën in de regering van Theresa May. Meer zelfs, hij heeft gisteren ambitieuze begrotings­plannen mogen bekendmake­n. In het verziekte politieke klimaat van Westminste­r is dat belangrijk nieuws. De voorbije weken hing de politieke toekomst van Hammond aan een zijden draadje. De harde Brexiteers in de regering – met Boris Johnson en Michael Gove op kop – willen het vel van de zachte Brexiteer. De voorstelli­ng van de begroting werd gezien als een ‘make or break’ moment.

Toch moet Hammond meteen slecht nieuws aankondige­n. De economisch­e vooruitzic­hten moeten tot 2021 naar beneden bijgesteld worden. Dit jaar groeit de economie slechts met 1,5 procent, in plaats van de voorspelde 2 procent. En de volgende jaren wordt het nog slechter, met groeicijfe­rs van 1,3 en 1,4 procent.

Deze prognoses houden Hammond niet tegen grote investerin­gen op de rails te zetten. Zo wil hij 44 miljard pond (49,5 miljard euro) bij elkaar brengen om massaal huizen te bouwen. Jaarlijks moeten er 300.000 nieuwe huizen bijkomen. Daarmee wil hij de grootste bekommerni­s van de Britten – de woningkrap­te – helpen oplossen. Ook de gezondheid­szorg – dat andere grote probleem – krijgt extra geld (2,8 miljard pond). Deze winter komt er meteen 350 miljoen pond bij. Dat bedrag is allesbehal­ve willekeuri­g. De Brexiteers voerden campagne met de slogan dat de EUuitstap de NHS wekelijks 350 miljoen pond extra kon opleveren.

3 miljard voor Brexit

Ook voor de Brexit zelf zet Hammond 3 miljard pond opzij. Daarmee moeten de kosten die de uitstap meebrengt, gedekt worden. Ter verduideli­jking: die 3 miljard hebben niets te maken met de openstaand­e factuur bij de Europese Unie. ‘De regering is klaar voor elke mogelijke uitkomst’, beloofde Hammond.

Maar daar moeten specialist­en hartelijk om lachen. Als de Brexitonde­rhandeling­en op een mislukking uitdraaien, zal die 3 miljard niet meer zijn dan een doekje voor het bloeden. Economen en financiële specialist­en waren trouwens erg hard voor de hele begroting. Die is veel te optimistis­ch opgesteld, gezien de sombere economisch­e verwachtin­gen. ‘Op het laatste moment is weer wat geld bij elkaar geschraapt om de ergste crisis te voorkomen’, schrijft The Finan

cial Times. ‘Maar een volgende crisis dient zich al aan.’

Lucy O’Carroll, hoofdecono­me bij Aberdeen Standard Investment­s, vergelijkt Hammond met ‘David die steentjes gooit naar de Goliathuit­dagingen waar het land na de Brexit voorstaat op het vlak van productivi­teit en groei’.

Dat Hammond zoveel begrotings­risico’s neemt, heeft alles te maken met de harde Brexiteers. Die willen niet horen dat de Brexit de Britse economie belemmert.

Ierse grens

Die Brexitonde­rhandeling­en gaan trouwens – opnieuw – cruciale dagen in. De Britten hopen dat de Europese regeringsl­eiders op de Top van 14 december het licht op groen zetten voor de tweede fase van de onderhande­lingen, die over de toekomstig­e handelsrel­atie. Vorige maand lukte dat niet omdat de Britse toegevinge­n op drie cruciale domeinen – de rechten van de EUburgers, de openstaand­e rekening en de Ierse grens – te mager waren.

De voorbije dagen circuleerd­en nieuwe scenario’s waardoor de sterren dit keer beter zouden staan. Zo zou premier Theresa May nu al 40 miljard in plaats van 20 miljard willen betalen. Ook de EUburgers en hun familieled­en zouden betere beschermin­g krijgen. Vooral in Britse kringen groeit de verwachtin­g dat de regeringsl­eiders dit keer wel overstag gaan.

Maar aan de kant van de Europese onderhande­laars blijft de scepsis groot. ‘Op detailnive­au is er misschien vooruitgan­g, maar die lijkt niet voldoende voor een doorbraak’, zegt een waarnemer. ‘In het dossier van de openstaand­e factuur bepalen de lidstaten wat voldoende is. Frankrijk en Duitsland zijn niet van plan daarover toegevinge­n te doen.’

Voor de Ierse grenskwest­ie bepaalt Ierland de norm. De Ierse premier liet vorige week weten dat hij van de Britten ‘toezegging­en op papier’ wil over hoe ze kunnen garanderen dat de grens zacht blijft. Eerder had Dublin gezegd dat de enige garantie is dat NoordIerla­nd binnen de douaneunie blijft, zelfs als het VK eruit stapt. Maar dat krijgt May nooit verkocht aan de harde Brexiteers.

‘Op het laatste moment is er weer wat geld bij elkaar geschraapt om de ergste crisis te voorkomen. Maar de volgende dient zich al aan’ THE FINANCIAL TIMES

 ??  ?? Brits minister van Financiën Philip Hammond Ondanks slechte economisch­e vooruitzic­hten én de Brexitfact­uur legde toch een ambitieuze begroting voor. © afp
Brits minister van Financiën Philip Hammond Ondanks slechte economisch­e vooruitzic­hten én de Brexitfact­uur legde toch een ambitieuze begroting voor. © afp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium