De Standaard

Bibberen aan de Côte d’Azur

Zulte Waregem staat voor een bloedhete tiendaagse en er straalt een leuk zonnetje aan de Côte d’Azur. Toch bibbert het sukkelende en gehavende Essevee, met 3 op 21 op bezoek bij het Franse Nice.

- FRANK BUYSE

Essevee wil via Europese match van de laatste kans vooral uit Belgische crisis geraken

NICE I Wat kan Essevee, in België krasselend met 3 op 21, nog in Europa? Dankzij de zege in Arnhem naar de tweede plaats wippen, tiens. Zelfs met een gelijkspel in Nice behoudt Essevee nog een kans op kwalificat­ie voor de 1/16de finales van de Europa League. ‘We willen de laatste match tegen Lazio nog interessan­t houden’, omschrijft coach Francky Dury de opdracht.

Niet simpel. Nice is dan in de Franse Ligue 1 nog dieper weggezakt dan de WestVlamin­gen, Balotelli en co. zijn bij winst zeker geplaatst. En thuis kreeg de Belgische bekerwinna­ar van de Fransen een 15 rond de oren. ‘In hun counters zag je de kwaliteite­n van die ploeg’, weet Dury, die dan ook zijn systeem zal aanpassen en wellicht met vijf man achterin start. ‘Wat niet wil zeggen dat ik mijn visie zal aanpassen. Ik heb geleerd dat je met lef en overtuigin­g het verst komt.’

Tja, hoever raakt Zulte Waregem nu nog in de Europa League? Bovenop die 3 op 21 is er ook nog het rijtje geblesseer­den – vooral Derijck en Olayinka – en moet Essevee vanavond in de schitteren­de Allianz Riviera ook nog eens Nice in de ogen kijken zonder spelmaker Onur Kaya, om familiale redenen thuisgeble­ven. ‘Dat bespaart me veel te moeten nadenken over roteren’, grijnst de coach, die al de hele Europese campagne het behalen van Playoff 1 belangrijk­er maakte.

En in die competitie wachten nu Club Brugge en AA Gent, met tussendoor nog eens Club voor de beker: de bekerhoude­r kan de ko mende tien dagen veel verliezen. ‘We verloren ook al drie keer na een Europese match. Ik mag er eigenlijk niet aan denken wat ons zondag in Brugge te wachten staat’, zucht Dury. Maar dan meteen weer monter: ‘Maar we kunnen de komende tien dagen ook veel winnen. We mogen trouwens ook niet dramatiser­en. We hebben het in onze vier Europese matchen heus niet slecht gedaan én staan nog steeds maar drie punten achter op de top zes. En we hadden ook al drie punten meer moeten hebben. Maar ik heb geleerd dat je dicht bij elkaar moet kruipen als het koud wordt.

(lacht) En dat doet deze groep. We gaan hier samen uitkomen.

En we hebben allen samen hard gewerkt voor dit Europese avontuur, we gaan er alles aan doen dat het nog even duurt.’ OGC NICE ZULTE WAREGEM Aftrap: 19 uur, live op Sporza Scheidsrec­hter: Luca Banti (It) OGC Nice: Benitez, Souquet, Dante, Le Marchand, Jallet, Mendy, Seri, Pléa, Sneijder, Lees-Melou, Balotelli. Invallers: Cardinale, Clémentia, Marlon, Coly, Sarr, Koziello, Tameze, Walter, Lusamba, Srarfi, Ganago Zulte Waregem: Bostyn, De fauw, Heylen, Walsh, Baudry, Hamalainen, Doumbia, Coopman, De Sart, De Pauw, Iseka. Invallers: Cordaro, Saponjic, Himpe, Kastanos, Bala, De Smet, Leali.

 ??  ?? Francky Dury: ‘Met lef en overtuigin­g kom je het verst.’ © photo news
Francky Dury: ‘Met lef en overtuigin­g kom je het verst.’ © photo news

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium