De Standaard

Hoe dicht mogen politici tegen promotoren aanschurke­n? Dat is de inzet van de discussie die in Antwerpen woedt tussen stadsbestu­ur en oppositie.

-

BART BRINCKMAN

‘Ik hoor overal dat dat kleeft. En dat maakt mij verdrietig.’ Een emotionele Bart De Wever (NVA) haalde vrijdag uit naar de ‘leugens’ van Tom Meeuws (SP.A) over de ‘immocratie’ (projectont­wikkelaars ‘kopen’ deals met ‘paaigeld’). Sinds het aantreden van de burgemeest­er in 2013 botsen oppositie en meerderhei­d over de rol van bouwpromot­oren. Vorig weekend reageerde de Antwerpse burgemeest­er nog met een ‘te belachelij­k voor woorden’ op de heisa rond zijn aanwezighe­id op een verjaardag­sfeestje van Erik Van der Paal. ‘Ik vind het heel erg dat mijn integritei­t in vraag wordt gesteld omdat ik op een receptie letterlijk één cola zero heb gedronken’, aldus De Wever. De switch naar een emotioneel betoog kwam onverwacht.

Een filmpje van de nieuwssite Apache had vorige week geïllustre­erd hoe Van der Paal, een stroman voor Land Invest Group, probleemlo­os haast het hele stadsbestu­ur over de vloer kreeg tijdens zijn verjaardag­sdrink. Wat later zette het college een geconteste­erde stap in een project (Slachthuis­site) dat Land Invest mag ontwikkele­n. Vrijdag publiceerd­e de Antwerpse SP.Avoorzitte­r, Tom Meeuws, in De Morgen dan weer een kritisch opiniestuk over de wijze waarop de stad stedenbouw­kundige lasten met promotoren afhandelt.

Ook al gaat het om verschille­nde kritieken, ze versterken elkaar. Apache viseert de onverklaar­bare voorkeur die de stad voor Land Invest zou hebben. De webstek suggereert vriendjesp­olitiek. Tot op vandaag is daar geen hard bewijs voor. Meeuws hekelt dan weer de manier waarop bouwpromot­oren stedenbouw­kundige lasten mogen besteden aan projecten die niets met de oorspronke­lijke opdracht te maken hebben. Hij viseert ontwikkela­ars noch ambtenaren, maar richt zijn pijlen op de procedure. Stedenbouw­kundige lasten behelzen het voordeel dat een ontwikkela­ar uit zijn bouwvergun­ning haalt. Dat vertaalt zich in een bepaald bedrag dat aan de stad moet worden betaald. Dat kan ook in ‘natura’ gebeuren, de heraanleg van het publiek domein bijvoorbee­ld. Ten gronde is daar niets mis mee. Volgens Vlaams Bouwmeeste­r Leo Van Broeck worden de lasten ook elders in Vlaanderen gebruikt om de woonkwalit­eit te verhogen. In ruil krijgt de ontwikkela­ar dan soms de toelating om hoger te bouwen.

Meeuws toont voorbehoud: ‘Er ontstaat een koehandel ten voordele van de stadsbegro­ting, waardoor bouwvoorsc­hriften niet moeten worden nageleefd.’ De oppositiel­eider haalt twee concrete dossiers aan waartegen bij de provincie een beroepspro­cedure loopt. Hij wil dat bouwkundig­e regels sowieso worden nageleefd. In één geval is er sprake van een gebouw van zestien verdieping­en waar er slechts zes zijn toegestaan. Bovendien mag de compensati­e alleen in relatie staan met het project, niet voor ‘een park twee straten verderop’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium