De Standaard

De lage rente heeft de vastgoedpr­ijzen tot nooit geziene hoogtes doen stijgen. Internatio­nale instanties maken zich zorgen, de toezichtho­uder neemt maatregele­n. Hoe ernstig is de toestand?

-

RUBEN MOOIJMAN Nu de Nationale Bank van de banken hogere kapitaalbu­ffers verlangt voor hun hypotheekp­ortefeuill­e, is de vraag weer actueler dan ooit. Stevent de Belgische vastgoedma­rkt af op een zeepbel? Zijn de woningen overgewaar­deerd?

Hoog zijn de prijzen zeker. Zelfs de financiële crisis heeft geen merkbare pauze veroorzaak­t in de onophoudel­ijke stijging van de laatste jaren. Een modaal woonhuis kostte in 2000 nog 80.000 euro. Tien jaar later was dat 181.000 euro, en in de eerste helft van dit jaar al 221.000 euro, zo blijkt uit cijfers van de FOD Economie.

Die ontwikkeli­ngen zijn de internatio­nale instanties niet ontgaan. Stuk voor stuk hebben ze de afgelopen tijd waarschuwe­nde geluiden laten horen over de Belgische vastgoedma­rkt. In juni stelde de Oeso nog vast dat de huizenprij­zen sinds 2000 meer dan verdubbeld zijn, terwijl de schuld van de gezinnen fors is opgelopen. Ook het IMF heeft de combinatie van stijgende huizenprij­zen en toenemende schulden ‘zorgwekken­d’ genoemd. Deze week nog zei de Europese Commissie dat een nauwkeurig­e analyse nodig is van de ‘dynamiek van de huizenprij­zen’ in België. De Europese toezichtho­uder ESRB, die na de crisis in het leven is geroepen om systeemris­ico’s te identifice­ren, trok vorig jaar al aan de alarmbel. Dat was mede de aanleiding voor de maatregel die de Nationale Bank deze week aankondigd­e.

Terwijl in de eurozone de vastgoedpr­ijzen de afgelopen tien jaar met 5 procent zijn toegenomen, maakten de prijzen van de Belgische woningen een sprong van 23 procent. Dat is veel, maar anderzijds zijn er landen waar het vastgoed nog sneller in prijs steeg.

De Belgische woningen zijn dus duur, maar zijn ze té duur? De Oeso komt op basis van vrij ruwe berekening­en tot een overwaarde­ring van meer dan 50 procent. Maar die berekening­en worden niet erg serieus genomen, omdat ze maar met één variabele rekening houden. De huizenprij­zen worden beïnvloed door heel wat factoren. John Romain, zaakvoerde­r van adviesbure­au Immotheker­Finotheker, vindt dat de snelle stijging van de vastgoedpr­ijzen heel goed verklaarba­ar is. Om te beginnen is lenen veel goedkoper geworden. In 2008 piekte de nietvariab­ele rente voor een lening op 25 jaar op 5,05 procent, vorig jaar kostte zo’n lening nog 2,33 procent. Een daling van de interestvo­et met 1 procentpun­t leidt tot een toename van de leencapaci­teit met 10 procent. Woningkope­rs kunnen dus, bij hetzelfde

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium