De Standaard

De Nederlands­e leider van de PVV ziet plots in Rusland een ‘bondgenoot’ die ‘serieus en vriendscha­ppelijk’ benaderd moet worden.

-

MARK LIEVISSE ADRIAANSE

Geert Wilders gaat naar Moskou. Wanneer is nog onduidelij­k, maar de PVV-leider sprak in Den Haag al met de Russische ambassadeu­r, zegt hij in tijdschrif­t Elsevier.

Niet helemaal, maar het is wel voor het eerst dat de PVV publiekeli­jk toenaderin­g zoekt. De PVV was in 2013 kritisch over het Nederland-Ruslandjaa­r, dat 400 jaar betrekking­en tussen de twee landen vierde. Want wat, vroeg Kamerlid Raymond de Roon (PVV) zich af, valt er te vieren met een land dat ‘fundamente­le vrijheden afbreekt’ en wetten aanneemt die ‘de democratis­che rechtsstaa­t afbreken’?

Internatio­naal spreekt Wilders zich vriendelij­ker uit over Rusland. In het voorjaar van 2014, toen de PVV zich in de Kamer uitsprak tegen Russische interventi­e in Oost-Oekraïne, gaf hij een uitvoerig interview aan een door het Kremlin gefinancie­rde tv-zender. In Oost-Oekraïne zouden volgens Wilders geen Russische soldaten zijn – precies de boodschap die Rusland zelf sinds het begin van het conflict uitdraagt. En het conflict zou het gevolg zijn van de ‘Europese expansie richting Rusland’ – ook wat Rusland graag zegt. Begin dit jaar liet Wilders in een gesprek met de BBC bovendien in het midden of de raket die vlucht MH17 neerschoot, uit Rusland kwam: ‘Dat weten we niet zeker, we moeten afwachten waar de aanklager mee komt.’

Wilders probeert zich al langer internatio­naal te profileren als voorman van een wereldwijd­e nationaal-populistis­che beweging. Een ontmoeting met Vladimir Poetin kan daarbij helpen. Het maakt volgens de Leidse politicolo­og en Rusland-deskundige Hans Oversloot veel uit door wie Wilders in Moskou wordt ontvangen. ‘Wordt het een beleefdhei­dsbezoek of mag hij bij Poetin aanschuive­n?’ Dat laatste mocht Marine Le Pen van het Front National in maart van dit jaar. Maar zij maakte kans om president van Frankrijk te worden. Wilders’ rol in de Nederlands­e politiek is gemarginal­iseerd. Ook al is de PVV met twintig zetels de tweede partij van het land, niemand wilde met de partij onderhande­len over een nieuw kabinet. Bovendien verliest de PVV in de peilingen.

Electoraal niet direct veel. Want er zijn weinig landen in de wereld waar Poetin zo impopulair is als in Nederland, bleek vorig jaar uit onderzoek van het Amerikaans­e Pew Research. 87 procent van de ondervraag­den wantrouwt de Russische leider, alleen in Spanje en Polen ligt dat percentage hoger. Maar hij heeft ook niet veel te verliezen. De flirts van Thierry Baudet en zijn Forum voor Democratie met Rusland worden hem door (virtuele) kiezers niet kwalijk genomen: de partij wint in de peilingen. En Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) kreeg veel steun toen bleek dat hij een nepgetuige van de MH17-aanslag desinforma­tie liet verspreide­n op een bijeenkoms­t met nabestaand­en.

Daar lijkt het niet op. Marine Le Pen krijgt financiële steun uit Rusland, maar er ‘rollen geen roebels over de gangen van de PVV’, zegt Wilders in Elsevier. Met zijn bezoek aan Rusland kan hij zich wel populairde­r maken bij potentiële Amerikaans­e donateurs. De afgelopen jaren namen hun giften voor de PVV af. Dat gold vooral voor Joods-Amerikaans­e donateurs die afhaakten, nadat de PVV het verbod op ritueel slachten had gesteund. Volgens een ex-PVV’er, die niet met zijn naam in de krant wil, zoekt de PVV sindsdien naar steun onder radicale christelij­ke donateurs. En juist bij hen neemt de popularite­it van Rusland de laatste jaren toe. Het land zou het ‘westerse christendo­m’ beschermen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium