De Standaard

DUURZAME LANDBOUW MET GGO’S

- INGE GHIJS

Komende lente willen onderzoeke­rs van het Vlaams Instituut voor Biotechnol­ogie (VIB) in Wetteren genetisch gemodifice­erde maïs zaaien. Tot nu toe is daartegen veel minder protest gerezen dan enkele jaren geleden, toen het VIB een veldproef uitvoerde met ggoaardapp­elen.

Ggo’s worden steevast gezien als synoniem voor grootschal­ige industriël­e landbouw met monocultur­en die landbouwgr­onden uitputten. Ze worden geassociee­rd met de belangen van multinatio­nals, die grof geld verdienen op de kap van boeren die afhankelij­k worden gemaakt van diezelfde multinatio­nals. Het gaat over sojabonen waarvoor hele delen van het Amazonewou­d moeten worden gekapt, en over de koppelverk­oop van ggogewasse­n en bepaalde onkruidver­delgers. Omdat ggotechnol­ogie tot nu toe vooral in handen is van dergelijke multinatio­nals, is elke debat over ggo een dovemansge­sprek.

Maar is er niet veel méér mogelijk met moderne plantenbio­technologi­e? Is het ontwikkele­n van planten die meer opbrengen of minder gevoelig zijn voor droogte of ziektes per definitie verkeerd? Kunnen ggo’s niet mee een antwoord bieden op de klimaatver­andering, of op de grote periodes van extreme droogte waar in Afrika nog altijd veel mensen onder lijden?

Misschien is dit wel het moment om een rationeel debat te voeren over de vraag of ggotechnol­ogie ook een onderdeel van een duurzame en kleinschal­ige landbouw kan zijn. Nu we niet meer te maken hebben met extreme protesten die uitmonden in vernieling­en, waardoor het debat helemaal getroeblee­rd was.

Natuurlijk zijn er dan regels en afspraken nodig, zodat er geen monopolies en afhankelij­kheden gecreëerd worden. En wetenschap­pers moeten met de samenlevin­g in debat gaan over wat wel en niet wenselijk is. Maar ggo’s zijn niet per definitie een kwestie van dure patenten en arme boeren. Ook bij gewone veredeling kunnen patenten worden aangevraag­d. En gewassen die tegen droogte of ziektes kunnen, kunnen ook in het voordeel van boeren spelen. Marc Van Montagu, de oprichter van het VIB, geeft vaak de virusresis­tente papaja, die sinds 1998 op Hawaï wordt geteeld, als voorbeeld. Die is ontwikkeld door de universite­iten van Cornell en van Hawaï en alle rechten zijn overgedrag­en aan een lokale papajaboer­enorganisa­tie.

Als we een echt debat willen, moeten voor en tegenstand­ers wel uit de loopgraven komen waarin ze nu al sinds de jaren negentig zitten.

Technologi­e is niet per definitie een kwestie van dure patenten en arme boeren

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium