De Standaard

Angela Merkel heeft al nostalgie naar ‘GroKo’

De leider van de Beierse christende­mocraten, Horst Seehofer, noemt een grote coalitie ‘de beste optie’ voor Duitsland. Maar de SPD legt de lat hoog.

- (bar)

‘Ik begrijp niet waarom de SPD tijdens de verkiezing­scampagne nooit een goed woord heeft gezegd over de grote coalitie. We hebben goed samengewer­kt en het er goed afgebracht.’ De Duitse kanselier Angela Merkel stak zaterdag tijdens een partijbije­enkomst niet onder stoelen of banken dat ze uitkijkt naar een voortzetti­ng van een regering van christende­mocraten en sociaaldem­ocraten, nu de onderhande­lingen met de liberalen en groenen (‘Jamaica’coalitie) afgesprong­en zijn.

Nieuwe verkiezing­en sloot ze uit: ‘Ik hou niet van het idee om de mensen te vragen opnieuw te gaan stemmen.’ Over een minderheid­sregering sprak ze niet.

Merkel kreeg gisteren de uitgesprok­en steun van de leider van de CSU, de Beierse zusterpart­ij van Merkels CDU. Horst Seehofer noemde de vorming van een nieuwe ‘Grote Coalitie’ of ‘GroKo’ de ‘beste variante voor Duitsland, in elk geval beter dan Jamaica, nieuwe verkiezing­en of een minderheid­sregering’. Huid duur verkopen

Die gretigheid bij de CDU en CSU maakt dat de SPD haar huid duur kan verkopen bij de onderhande­lingen. Het SPDboegbee­ld Martin Schulz wees wekenlang elke speculatie over een grote coalitie van de hand na het zware verlies van zijn partij bij de verkiezing­en. Om bij de sociaaldem­ocraten een meerderhei­d mee te krijgen in een koerswendi­ng zal Schulz moeten kunnen aantonen dat de partij zwaarder zal wegen dan in de vorige regering.

Diverse SPDkopstuk­ken legden al de eis op tafel dat er massaal geïnvestee­rd moet worden in onderwijs, woningbouw en digitalise­ring van de economie, terwijl er ook een schuldverl­ichting moet komen voor gemeenten.

De sociaaldem­ocraten willen ook de ziektekost­enverzeker­ing eerlijker maken: ze pleiten voor de afschaffin­g van de particulie­re verzekerin­g (die alleen de hogere inkomens zich kunnen permittere­n) en de invoering van een ‘burgerverz­ekering’ voor iedereen. ‘We zullen zien of de Unie bereid is het land rechtvaard­iger te maken’, klinkt het.

Bij de christende­mocraten leeft vooral de vrees dat zij te grote toegevinge­n zullen moeten doen om de SPD over de streep te halen. Seehofer gaf de sociaaldem­ocraten de raad ‘niet met overtrokke­n eisen aan de gesprekken te beginnen, maar realistisc­h te blijven. Een grote coalitie moet er niet tegen elke prijs komen.’

De CDUjongere­n vinden alvast dat er voor Kerstmis een akkoord moet zijn – anders moet de partij volgens hen gaan voor een minderheid­sregering. Migratie struikelbl­ok?

Een harde noot om te kraken wordt het migratiedo­ssier. Onder druk van Seehofer heeft Merkel ermee ingestemd dat ‘het aantal vluchtelin­gen dat jaarlijks naar Duitsland komt de 200.000 niet overstijgt’. Die stelling herhaalde ze zaterdag opnieuw. Dat moet volgens haar wel gebeuren zonder het asielrecht of de Conventie in Genève in vraag te stellen. Merkel wil zo de wind uit de zeilen nemen van de radicaalre­chtse Alternativ­e für Deutschlan­d, die zich op het migratieth­ema profileert.

Ralf Stegner, een van de vicevoorzi­tters van de SPD die tot de linkervleu­gel behoort, waarschuwd­e de CDU: ‘Ook een bovengrens die geen bovengrens genoemd mag worden, gaat in tegen onze grondwet en de Conventie van Genève.’

Het wordt dus een moeilijke oefening. De twee partijen kunnen alvast moed putten uit een peiling in Bild am Sonntag die zowel aan de CDU/CSU als de SPD een lichte winst geeft, terwijl groenen en liberalen een procentpun­t moeten inleveren. Iets meer dan de helft van de Duitsers is te vinden voor een nieuwe GroKo.

Merkel, Seehofer en Schulz trekken donderdag voor overleg naar president FrankWalte­r Steinmeier, die er bij zijn SPDpartij hard op heeft aangedrong­en een nieuwe grote coalitie toch een kans te geven.

‘De SPD moet niet met overtrokke­n eisen aan de gesprekken beginnen maar realistisc­h blijven’ HORST SEEHOFER Leider Beierse christende­mocraten

 ?? © rtr ?? Martin Schulz SPDboegbee­ld wees wekenlang elke speculatie over een grote coalitie van de hand.
© rtr Martin Schulz SPDboegbee­ld wees wekenlang elke speculatie over een grote coalitie van de hand.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium