De Standaard

Geen mirakel voor Mr. Davis Cup

David Goffin nam zijn verantwoor­delijkheid en gaf de Belgen hoop in de Davis Cupfinale, maar Steve Darcis kon de kroon niet op het werk zetten.

- TENNIS Davis Cup VAN ONZE REDACTEUR

PAUL DE KEYSER

RIJSEL I David Goffin deed in Rijsel wat hij moest doen, meer dan dat zelfs. Toch greep hij gisteren voor de tweede keer binnen de acht dagen naast de historisch­e overwinnin­g die zijn entree bij de grootsten helemaal had kunnen bekronen. Na verlies tegen Dimitrov in de finale van de Masters slikte hij met zijn ploegmaats een bittere nederlaag in de finale van de Davis Cup.

Maar Goffin valt niets te verwijten. Zelfs in de clash der titanen, tussen twee kopmannen die op de openingsda­g van de finale hun tegenstand­er nachtmerri­es hadden bezorgd, bezweek hij niet onder de druk. Tegen Tsonga – een kolos van 1m88 en 91 kg – had hij het nochtans niet onder de markt in de eerste set. Keer op keer moest hij een wenkende break wegwerken. Maar hij deed het. Zes keer, een setbal inbegrepen.

‘Ik had meer opportunis­t moeten zijn’, sakkerde Tsonga. Hij liet het na en spoelde daarna helemaal weg. ‘De speler die zo’n set van een uur en een kwart wint, is gelanceerd. De ander staat onder druk. David speelde zeer goed. Niets aan te doen.’

‘Tsonga wilde me meteen laten zien dat hij chaud stond’, grijnsde Goffin. ‘Een loeiharde service, één vat agressivit­eit. Dan was het aan mij om niet te plooien en hem niets cadeau te doen. De tiebreak van de eerste set bleek de sleutel van de match en schonk me verse lucht. Daarna ging het voor hem minder, terwijl ik zelf spel na spel beter ging spelen.’

Na een kleine twee uur kreeg hij een knuffel van teamcaptai­n Johan Van Herck. Zijn laatste partij van het seizoen. Opdracht volbracht, met de grootste onderschei­ding. En dan snel terug naar de baan, om Darcis naar de beslis sende overwinnin­g te schreeuwen.

Anticlimax

Steve Darcis (33) slaagde er echter geen moment in om het voorbereid­ende werk van David Goffin een verlengstu­k te geven. Laat staan om de kroon op het werk te zetten tegen de tien jaar jongere Lucas Pouille.

Tegen Tsonga had Darcis in zijn openingspa­rtij van vrijdag al een stevig pak rammel gekregen, maar Mister Davis Cup kan altijd iets meer in de vijfde match. Hij hield de Belgische selectie al vijf keer overeind in een beslissend­e match. Zoals twee jaar geleden, in een memorabele vijfsetter tegen de Argentijn Delbonis, waardoor België voor het eerst sinds 1904 doorstoott­e naar de finale. Of begin dit jaar nog, toen Goffin bedankte voor de eerste ronde in Duitsland en Darcis de honneurs waarnam. ‘Het is grotendeel­s dankzij hem dat we in de finale stonden’, zei captain Van Herck.

Maar Darcis was meer dan een maatje te klein voor Pouille. Had hij last van zijn elleboog? Sinds oktober speelde hij geen wedstrijde­n meer om zijn overbelast­e elleboog te ontzien. ‘Met die elleboog was vandaag niets mis’, zei hij heel eerlijk. ‘Misschien dat ik wat competitie­ritme miste, ook al kon ik de jongste twee weken weer volop trainen. Feit is dat ik twee keer ontplofte. Zowel vrijdag tegen Tsonga als nu tegen Pouille werd ik compleet overklast. Ik was gewoon slecht. Het zijn dingen die gebeuren in het tennis, maar dat tempert uiteraard mijn ontgoochel­ing niet. Ik ben zwaar teleurgest­eld voor de ploeg en de fans, maar ik heb alles geprobeerd om aan te klampen. Maar wanneer de ander veel sterker is ...’

Hongarije

De volgende editie van de Davis Cup trekt zich begin februari op gang. België, dat als finalist het

‘Tsonga wilde me meteen laten zien dat hij “chaud” stond. Dan was het aan mij om niet te plooien’ DAVID GOFFIN ‘Ik was gewoon slecht. Ik ben zwaar teleurgest­eld voor de ploeg en de fans’ STEVE DARCIS

evenement mag organisere­n, treft met Hongarije een op papier simpele klus. De Hongaren beschikken momenteel over slechts twee spelers in de top 200 van de wereldrank­ing: Fucsovics (ATP 85) en Balazs (ATP 167). De wedstrijde­n worden van 2 tot 4 februari gespeeld in de Luikse Country Hall, op hardcourt.

Vraag is of kapitein Van Herck vlak na de Australian Open (15 tot 28 januari) zal kunnen rekenen op David Goffin. Die paste dit jaar al voor de openingsro­nde tegen Duitsland en zal zijn drukke programma mogelijk niet nog meer willen belasten tegen zo’n matige tegenstand­er.

 ??  ?? © Jimmy Bolcona/photo news Een uitmuntend­e David Goffin gaf op de slotdag de assist.
© Jimmy Bolcona/photo news Een uitmuntend­e David Goffin gaf op de slotdag de assist.
 ??  ?? © Pascal Rossignol/photo Maar Steve Darcis was meer dan een maatje te klein.
© Pascal Rossignol/photo Maar Steve Darcis was meer dan een maatje te klein.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium