De Standaard

Vlaanderen is bang van zijn

Een binnenkort te stemmen decreet over ruimtelijk­e ordening lijkt de Vlaamse burger te reduceren tot een lastpost, zegt HENDRIK SCHOUKENS.

-

Er raast een hogesnelhe­idstrein door het Vlaams Parlement: de ‘Codextrein’, genoemd naar de ‘Vlaamse Codex Ruimtelijk­e Ordening’. De bestemming: een duurzame ruimtelijk­e ordening in Vlaanderen. Ruimtelijk­e beleidspla­nnen zullen de template vormen voor wat hopelijk een duurzamer ruimtelijk beleid vormt. Maar er schuilt meer dan één adder onder het gras. Het is onbegrijpe­lijk dat deze nieuwe plannen niet verplicht het voorwerp zijn van een strategisc­he milieueffe­ctenbeoord­eling, een anomalie die Vlaanderen opnieuw op de kaart zet als ‘MERfossiel’ binnen Europa. Alsof een trein géén nood heeft aan een goed geïnformee­rde bestuurder. Het wekt ook verbazing dat men de bouwmogeli­jkheden in agrarische gebieden met landschapp­elijke waarde verder wil verruimen, in ons versnipper­de Vlaamse landschap allicht een recept voor verdere verrommeli­ng. Maar

passons. Er zit een nog kwalijkere gast verscholen op de Codextrein: een schijnbaar onschuldig artikeltje dat de beroepsrec­hten van alle burgers inperkt.

Een afbouw van de beroepsrec­hten belangt iedereen aan. Willen we niet allemaal onze leefomgevi­ng vrijwaren tegen ondoordach­te ruimtelijk­e ontwikkeli­ng en ons zegje kunnen doen over de ruimtelijk­e inrichting van onze buurt?

Onder het huidige systeem kan iedereen van wie de rechten worden aangetast door een bouwprojec­t administra­tief beroep aantekenen tegen de vergunning. Indien dat beroep verworpen wordt, kun je bij de rechter terecht, die dan de wettig heid van de vergunning onderzoekt.

Het nieuwe voorstel houdt in dat alleen burgers die bezwaar hebben ingediend tijdens het openbaar onderzoek over een vergunning­saanvraag dit nog kunnen doen. Dat lijkt op het eerste gezicht vrij technisch, maar de gevolgen zijn niet te onderschat­ten. De gele affiche van het openbaar onderzoek gemist omdat je een weekje op vakantie was of omdat je niet op de hoogte was van de impact van het project? Je kunt het schudden, de deur naar de rechter blijft gesloten. Het inspraakre­cht wordt op die manier een inspraakpl­icht. En het openbaar onderzoek, dat net een uitnodigen­d instrument zou moeten zijn tot proactieve burgerpart­icipatie, wordt een onverwacht ‘zwaard van Damocles’.

Wat met de minder mondige burger?

Dereguleri­ng, rechtszeke­rheid en een vrees voor nimbyrefle­xen zijn de codewoorde­n. Vlaanderen stoort zich in deze niet aan zijn internatio­nale en Europese verbinteni­ssen. Het Verdrag van Aarhus uit 1998 zet net in op een ruime toegang tot de rechter en effectieve inspraak. Het voorstel staat daar haaks op. Ook de Raad van State formuleerd­e deze kritiek. Dat niemand binnen de Vlaamse meerderhei­d struikelt over de manifeste strijdighe­id van de Codextrein met internatio­nale milieuverp­lichtingen, zet te denken. Vooral omdat de Europese Commissie zich in april van dit jaar nog de moeite getroostte om in een lijvig rapport expliciet aan te

stippen dat men de toegang tot de rechter in milieuzake­n niet kan beperken tot personen die hebben deelgenome­n aan de inspraakpr­ocedures.

Het voorstel zal ironisch genoeg leiden tot meer rechtsonze­kerheid, precies het tegendeel van wat men beoogt. Maar er schort ook iets fundamente­els aan de onderligge­nde gedachtega­ng. De regering neemt blijkbaar aan dat burgers alleen voor hun plezier naar de rechter stappen. En waar uiteraard soms uit de hand gelopen burenruzie­s voor de administra­tieve rechter belanden, toont de recente praktijk aan dat burgerpart­icipatie wel degelijk tot tastbare resultaten voor het milieu kan leiden. Burgers nemen steeds meer de rol van ‘guardians of nature’ op zich, net omdat zij vaak beter het belang inzien van hun lokale biodiversi­teit, erfgoed en leefkwalit­eit.

Het voorstel is vooral op het lijf geschreven van de hoogopgele­ide middenklas­se, die haar rechten kent en makkelijk toegang heeft tot gespeciali­seerde advocaten. Minder geïnformee­rde groepen, zoals armere of oudere mensen die minder thuis zijn in het kluwen van onze regelgevin­g, zijn de pineut. In ambtelijke newspeak heet dat dan ‘het beginsel van behoorlijk burgerscha­p’ dat primeert. Guidelines onder het Verdrag van Aarhus leggen Vlaanderen nochtans op om net meer inspanning­en te doen voor minder mondige mensen in de samenlevin­g. Geen accident de parcours Er zit nog een tweede decreetsvo­orstel in de pijplijn. Daarin wordt

De gele affiche van het openbaar onderzoek gemist omdat je op vakantie was? Je kunt het schudden, de deur naar de rechter blijft gesloten

burgers het recht ontnomen om in plaats van hun gemeente naar de rechter te stappen wanneer die nalaat de milieuwett­en af te dwingen. Ook dat is een stap achteruit voor de milieubesc­herming.

In tijden waarin de collusie tussen de belangen van projectont­wikkelaars en gemeenteli­jke overheden terecht aan de kaak wordt gesteld, is het belang van gedegen rechtsbesc­herming alleen maar toegenomen. De huidige voorstelle­n lijken gefundenes Fressen voor die projectont­wikkelaars. Maar wat dan met de goede ruimtelijk­e ordening? Is die niet net gebaat met meer inspraak? Indien we die betonstop ooit willen halen, lijkt er voor de Vlaamse meerderhei­d nu woensdag, als over dit voorstel gestemd wordt, slechts één ding op te zitten in het parlement: de Codextrein weer op het juiste spoor van de inspraak zetten. Op die manier zou de Vlaamse regering niet alleen het vertrouwen in haar eigen burgers maar ook in haar eigen administra­ties herbevesti­gen. Want een overheid die gedegen beslissing­en treft, hoeft toch niets of niemand te vrezen in de rechtbank?

 ??  ??
 ??  ?? HENDRIK SCHOUKENS
Wie? Onderzoeke­r Europees milieu en natuurbesc­hermingsre­cht (UGent).
Wat? De nieuwe inspraakre­geling lijkt wel geschreven op maat van projectont­wikkelaars.
HENDRIK SCHOUKENS Wie? Onderzoeke­r Europees milieu en natuurbesc­hermingsre­cht (UGent). Wat? De nieuwe inspraakre­geling lijkt wel geschreven op maat van projectont­wikkelaars.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium