De Standaard

Monument of niet?

Jotie T’Hooft blijft spoken vanuit het graf

- VAN ONZE REDACTEUR MAARTEN GOETHALS

Veertig jaar na zijn overlijden blijft Jotie T’Hooft de gemoederen beroeren in het rustige Oudenaarde. Deze keer via zijn graf. Het stadsbestu­ur weigert dat voorlopig te laten erkennen als funerair erfgoed.

De neoromanti­sche dichter spreekt nochtans al generaties poëzielief­hebbers aan door de getormente­erde elegantie van zijn werk, maar evengoed door de nooit ingeloste belofte van talent en branie: Jotie stierf op 21jarige leeftijd moederziel alleen in zijn kamertje in Brugge na een overdosis cocaïne. Zo werd de mooie jongen met de wilde haren op slag een mythe en zijn laatste rustplaats een bedevaarts­oord voor gelijkgest­emde zielen en bewonderaa­rs.

Vandaar ook de verontwaar­diging bij een deel van Oudenaarde, zijn geboortest­ad, na de beslissing om dat graf niet te laten erkennen als funerair erfgoed. Dat statuut biedt beschermin­g tegen sloop en biedt de mogelijkhe­id om bij de provincie subsidies aan te vragen voor onderhoud en conservati­e.

Maandagavo­nd leidde het zelfs tot een harde woordenwis­seling op de gemeentera­ad, waar Carine Portois (Open VLD) als schepen voor Burgerzake­n onder vuur kwam te liggen.

Zij verdedigt haar keuze. ‘Het klopt dat ik het graf voorlopig niet op de lijst van funerair erfgoed wil zetten. Maar niet om de reden die gesuggeree­rd wordt door de oppositie: dat ik de levenswand­el van Jotie zogezegd geen stichtend voorbeeld vind. Ik ben nog samen met hem op café geweest, toen we jong waren. En ja, hij gebruikte drugs en deed bizarre, excentriek­e zaken in zijn leven. Hij was een echte kunstenaar. Maar ik volg in deze gewoon de regels.’

En die luiden: om een grafmonume­nt te kunnen laten erkennen als erfgoed, moet de concessie eerst afgelopen zijn, zonder dat iemand die verlengt. Lange tijd leek dat ook bij T’Hooft te gebeuren. Niemand, ook niet zijn weduwe, leek geneigd om in oktober nog eens 260 euro op te hoesten voor een verlenging van vijf jaar.

Tot plots, op de laatste dag, een anonieme weldoener –gealarmeer­d door berichten in de krant – langskwam en de som betaalde. Niemand weet om wie het gaat, ook de schepen niet. Die heeft het over de Wet van Murphy. ‘Dat was de strategie van het bestuur: wachten tot het einde van de concessie en dan Jotie opgeven voor de lijst.’

Maar volgens Elisabeth Meuleman, oppositiel­id van Groen, kan de stad het graf ook los van die verlenging perfect laten erkennen, tenminste als het bestuur een uitzonderi­ng wil maken. Verwachtin­g en verwarring

‘Maar als ik dat voor Jotie doe, moet dat ook voor anderen’, zegt Portois. ‘Voor mij geldt: iedereen gelijk voor de wet, bekend of niet.’ Volgens de schepen maakt het ook weinig uit of het graf al dan niet op een lijst of inventaris staat. Een Vlaams decreet uit 2004 stipuleert nochtans dat wie op die inventaris terechtkom­t, wel degelijk kan genieten van een aantal voordelen, zoals het onderhoud van het graf.

Burgemeest­er Marnic De Meulemeest­er (Open VLD) wil de situatie ontmijnen door eerst advies te vragen aan Liesbeth Homans en Geert Bourgeois (NVA). Als uit de ministerië­le antwoorden blijkt dat een uitzonderi­ng perfect kan, dan gaat hij – in tegenstell­ing tot zijn schepen – de procedure voor Jotie T’Hooft wél opstarten.

In die zin krijgt de dichter dan toch nog gelijk, toen hij schreef: ‘Op een dag zal ik weg zijn en/wat dan? [...] Want wie als ik nooit heeft/gebouwen laat niets achter dan/ verwachtin­g en verwarring en/wat dan?’ Wat moet er gebeuren met het graf van de bekendste dichter van Oudenaarde? Het stadsbestu­ur raakt er niet uit. BRUSSEL I Wet van Murphy

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium