De Standaard

Samen sleept zich voort

De Antwerpse lijst Samen likt haar wonden na de commotie rond SP.Akopstuk Tom Meeuws. Maar voor de samenwerki­ng is er geen weg terug.

- VAN ONZE REDACTEUR JANFREDERI­K ABBELOOS

‘Dit voorval vertraagt de dynamiek nu wel even, maar de trein is al vertrokken’ DIRK AVONTS OCMWraadsl­id Groen

Dat het ‘ongeloofli­jk dom’ was dat hij met zijn communicat­ie een ‘ontsnappin­gsroute’ voor NVAburgeme­ester Bart De Wever had gecreëerd. En dat er voortaan ‘geen verrassing­en’ meer getolereer­d zullen worden, kreeg Tom Meeuws (SP.A) gisteren te horen op het Antwerpse hoofdkwart­ier van Groen.

Na de uitgelekte Whatsappbe­richten over zijn goede contacten met bouwpromot­or Land Invest én de uitspraken van Samenlijst­trekker Wouter Van Besien (Groen) over het belang van integritei­t, werd al volop gespeculee­rd over het einde van de linkse eenheidsli­jst Samen. Maar na een stevig gesprek zijn de plooien tussen beide partijen gladgestre­ken. Meeuws blijft als SP.Afrontman gewoon op post, al is het kwaad intussen geschied.

Inschattin­gsfout

‘Ik heb vandaag een noodzakeli­jk gesprek gehad met Tom Meeuws’, zei Van Besien. ‘De conclusies van het gesprek zijn duidelijk: Tom zet zijn activiteit­en voor het advieskant­oor EVConsult stop om elke twijfel uit te sluiten.’

Meeuws moet ook een bocht maken over het Antwerpse vastgoeddo­ssier rond de Slachthuis­site. Hij noemde dat project eerder een goede zaak. Nu klinkt dat zo: ‘De plannen van de Slachthuis­site gaan in tegen de belangen van de Antwerpena­ren. Samen zal er alles aan doen om die in deze vorm niet te laten doorgaan.’ Hij erkent ook dat het Whatsappve­rkeer met Land Invest ‘een inschattin­gsfout’ was.

Amper anderhalve maand na de officiële aftrap is de maagdelijk­heid van de lijst Samen al geschonden. Maar intussen werden de eerste samenwerki­ngen tussen de lokale partijlede­n op het terrein in gang gezet. Er was met andere woorden geen weg terug. ‘Over die inhoudelij­k samenwerki­ng, zoals het sociaal beleid, was er veel enthousias­me’, zegt Dirk Avonts, OCMWraadsl­id voor Groen. ‘Dit voorval vertraagt de dynamiek nu wel even, maar de trein is al vertrokken.’

Het kartel maakte er ook een erezaak van om één vijfde onafhankel­ijken op de lijst te zetten. Vooral Groen hoopt nu dat het incident niet te lang blijft hangen in de hoofden van de mensen, want de partij vreest dat potentiële kandidaten daardoor alsnog zullen afhaken.

Voorlopig is politiecom­missaris Jinnih Beels, tweede op de lijst, de enige exponent van de onafhankel­ijken op de lijst. Zij gaf gisteren niet thuis.

Geen verrassing­en meer

Het allerbelan­grijkste voor Samen is dus: geen nieuwe verrassing­en meer à la Tom Meeuws. Al maakt Groenkopma­n Van Besien zich geen illusies. ‘Zowel de NVA als Land Invest heeft de afgelopen dagen conversati­es en foto’s van een privécommu­niefeestje aangeboden aan meerdere redacties’, zegt hij. ‘Dat is ongezien.’

Vóór de Antwerpse gemeentera­ad gisteravon­d waren Van Besien en De Wever het nog volmondig eens: ‘De politiek komt hier belabberd uit’. Tijdens de gemeentera­ad vlogen de verwijten alweer heen en weer. Met als uitschiete­r de uithaal van NVAgemeent­eraadslid Johan Klaps: ‘Van Besien? Dat is het schijnheil­ig paterke van Borgerhout.’

Zoals in Gent, zo in Antwerpen. De belofte van een roodgroen kartel houdt grote valkuilen in.

BRUSSEL I ‘We willen een signaal en ijzersterk­e garanties’, klonk het gisteren in de loop van de dag bij Groen. De contacten tussen het Antwerpse SP.Aboegbeeld Tom Meeuws en de vastgoedon­twikkelaar Land Invest hadden Wouter Van Besien, de lijsttrekk­er van Samen, immers ongemakkel­ijk doen schuifelen op de stoel. Anderhalve maand na de start is het linkse kartel in de Scheldesta­d zijn maagdelijk­e imago kwijt. Het meest gevreesde politieke werkwoord van het jaar – ‘graaien’ – is te gevaarlijk dichtbij gekomen.

Bij de groenen moet de flashback naar begin dit jaar groot geweest zijn. Toen vroeg de partij ook een signaal aan de SP.A, in Gent deze keer. Ook daar viel een rood lijk uit de kast. De SP.Akopman, kandidaatb­urgemeeste­r Tom Balthazar, zetelde in Publipart, een intercommu­naal vehikel dat vooral leek te bestaan om mooie zitpenning­en uit te betalen en dubieuze belegginge­n aan te houden. En als we nog enkele maanden teruggaan in de tijd, komen we in Hasselt, waar Groen ook al het roodgroene kartel on hold zette, nadat voormalig burgemeest­er Hilde Claes (SP.A) ont slag had genomen wegens beschuldig­ingen van belangenve­rmenging.

In alle steden zag Groen het kartel besmet door ‘oude politieke cultuur aan de overkant’. Tot drie keer toe moest het vertrouwen hersteld worden.

Terechtwij­zing

Het ‘signaal’ in Gent kwam in de vorm van de politieke exit van Balthazar. ‘In een dergelijke sfeer van schandalen en verdachtma­kingen is het niet mogelijk een ploeg aan te voeren’, vond hij.

Meeuws blijft in Antwerpen aan boord, maar de terechtwij­zing is streng. Hij moet in de pas lopen, zowel inhoudelij­k – de Slachthuis­site is géén goed project – profession­eel – geen consultanc­yopdrachte­n meer – als qua stijl – niet meer gooien met modder. Meeuws onderschre­ef het ‘gezamenlij­ke’ communiqué en deed er voor de rest het zwijgen toe. Van Besien leidt vanaf nu de dans.

De politieke fout van Meeuws kost het kartel dan ook flink wat punten. ‘Bart De Wever zat in de hoek met een cola zero. En toen bood Tom hem een ontsnappin­gsroute aan’, zucht men bij Groen. ‘We gaan een smetteloos parcours moeten lopen, willen we het doel bereiken in 2018’, luidde de samenvatte­nde conclusie.

Eén doel, één vijand

Het doel heiligt het kartel dus. Ook dat klinkt bekend in de oren. ‘We willen de sleutels van het stadhuis niet aan Siegfried Bracke (NVA) geven, maar aan de burgers van Gent’, zei kopvrouw Elke Decruynaer­e van Groen na de doorstart van het kartel in Gent – Bracke moest toen nog zijn eigen boemerang incasseren. In Antwerpen is het vooral zaak om de sleutels van het Schoon Verdiep van Bart De Wever af te nemen. ‘Samen dient een hoger doel’, klinkt het bij Groen. Het is ook wat Monica De Coninck (SP.A) destijds zei bij de start van Samen: ‘Het doel heiligt de middelen.’ Het grootste cement van Samen blijkt de gedeelde afkeer voor De Wever.

Meteen rijst de vraag hoe duurzaam zo’n huwelijk is. Lang niet iedereen bij Groen stond achter Samen. Slechts 76 procent stemde voor. ‘Het is een publiek geheim dat ik geen voorstande­r was’, zei Groencoryf­ee Mieke Vogels gisteren. ‘Maar de beslissing is genomen en ik ga nu geen schoonmoed­er spelen.’

Nochtans leken ook de Antwerpena­ren niet noodzakeli­jk gewonnen voor samenwerki­ng. Een peiling van

Gazet van Antwerpen suggereerd­e dat het kartel 7 procent minder stemmen oplevert dan wanneer beide partijen apart opkomen.

Machtsblok­ken

Toch blijven kartels mathematis­ch een interessan­te zaak. De zetelverde­ling bij de gemeentera­adsverkiez­ingen bevoordeel­t grote machtsblok­ken. Die politieke logica overheerst in Antwerpen en Gent. Maar de ervaringen daar voeden een afkeer voor samenwerki­ng die al langer groeit bij Groen.

Het devies voor 2018 is duidelijk: in kartel als het moet, op eigen kracht waar het kan. In Genk en SintNiklaa­s sneuvelde het kartel daarom wel al. In SintNiklaa­s ook omdat Groen zich in het hemd gezet voelde door de SP.A. Die had als eerste een tijdelijke sluiting van het veelbespro­ken asbeststor­t geëist. Dat kwam slecht aan bij Groen, dat zich ook graag op het dossier wilde profileren. Opnieuw zijn er parallelle­n met Antwerpen te trekken. Al blijft Samen daar dus wel samen. Tot nader order.

 ?? © Gert Jochems ?? De politieke fout van Tom Meeuws is haast onvergeefl­ijk. Wouter Van Besien leidt vanaf nu de dans. ‘We gaan een smetteloos parcours moeten lopen, willen we het doel bereiken in 2018.’
© Gert Jochems De politieke fout van Tom Meeuws is haast onvergeefl­ijk. Wouter Van Besien leidt vanaf nu de dans. ‘We gaan een smetteloos parcours moeten lopen, willen we het doel bereiken in 2018.’
 ?? © Gert Jochems ?? Wraak kan zoet smaken: nu de heisa zich verplaatst heeft naar de oppositiel­ijst Samen trakteerde Bart De Wever zichzelf op de Antwerpse gemeentera­ad op een colaatje zero.
© Gert Jochems Wraak kan zoet smaken: nu de heisa zich verplaatst heeft naar de oppositiel­ijst Samen trakteerde Bart De Wever zichzelf op de Antwerpse gemeentera­ad op een colaatje zero.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium