De Standaard

MAAK DAT HET BLIJFT KLEVEN

- KAREL VERHOEVEN

Nog altijd liggen er in Antwerpen geen publieke bewijzen op tafel dat iemand deontologi­sch over de schreef is gegaan. Toch doet de scène er nu al shakespear­eaans aan, een van die koningsdra­ma’s met al vroeg veel bloed en peilloze emoties in het spel. Vrijdag was Bart De Wever ‘verdrietig’ en gekwetst. Zondag kon hij die emotie overdragen aan Wouter Van Besien, nadat duidelijk was geworden dat Tom Meeuws, de derde op de kartellijs­t Samen, ook in ’t Fornuis was gaan eten, met dezelfde lobbyist die het schepencol­lege zo hartelijk ontving. De SP.A’er houdt er tevens amicale relaties op na met de projectont­wikkelaar die onder vuur ligt.

Ongetwijfe­ld voelde Meeuws de aandrang om dat nieuwtje af te doen als te belachelij­k om op te reageren. Maar een socialisti­sche voorman die in dezelfde exclusieve oorden met dezelfde lobbyisten zaken doet als degenen tegen wie hij ten strijde trekt, staat schaakmat. Of zijn inschattin­gsvermogen schiet tekort, of hij dwaalde af in de verkeerde wereld. Meeuws kan niet voortwerke­n als consultant, terwijl de aankondigi­ng dat hij onmiddelli­jk stopt, als een schuldbeke­ntenis klinkt. Om het kartel te redden, moest Groen hem publiekeli­jk sommeren. Meeuws krijgt een stigma dat hij nauwelijks nog van zich kan afschudden.

Over dat kleven kan Bart De Wever veel vertellen. Ook hij is niet het type dat in de politiek zit om te ritselen. Maar vraag Daniël Termont maar eens hoelang kiezers hun vertrouwen in de idealistis­che burgervade­r behouden, zodra het begint te roken. Uiteindeli­jk drong het met een schok tot De Wever door dat ook hij er niet boven staat. Hij is in de arena meegetrokk­en, in de zone van de ‘smerige politieke spelletjes’ zoals hij het gisteravon­d zelf noemde. Daar moet hij de buitenwere­ld proberen te overtuigen van zijn zuiverheid. Niet dat de handschoen afgaat, zal hem lastig vallen, wel dat hij nu als een lid van het establishm­ent moet vechten, gelinkt aan kwestieuze vrienden, en dat hij het recht op schemerige onderhande­lingszones met bouwpromot­oren moet verdedigen.

Zo krijgen we een klein jaar voor de verkiezing­en, in de stad waar de nationale machtsverh­oudingen worden uitgetest, een voor Vlaanderen ongezien soort politiek gevecht, met gelekte Whatsappbe­richten, undercover­beelden en strafklach­ten. Het is nu uitkijken wat de open boeken vertellen. Gent ging Antwerpen daarin voor. ‘We kunnen niet zeggen dat er niets aan de hand is’, besloot Sigfried Bracke (NVA) na de Optimacomm­issie. ‘Maar we kunnen niemand echt met de vinger wijzen. De enige juiste conclusie is dan te zeggen dat we het niet weten.’ Dat vat het nieuwe politieke bedrijf samen: Maak dat het blijft kleven.

We krijgen een voor Vlaanderen ongezien soort politiek gevecht

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium