De Standaard

Bouwpromot­or klaagt Apache aan voor filmpje

-

Het filmpje van de nieuwssite Apache, dat toont wie er aanwezig was op een verjaardag­sreceptie van de bouwpromot­or Erik Van der Paal in restaurant ’t Fornuis, krijgt een gerechteli­jk staartje. Advocaat Walter Damen start een strafzaak waarbij onder meer van de cameraman een euro provisione­le schadeverg­oeding wordt geëist. In een gesprek met De Standaard spreekt Damen van ‘een brug te ver’. Hij benadrukt dat de privacy van zijn cliënt werd geschonden en weerlegt dat publieke figuren zomaar kunnen worden gefilmd. Ook zijn in het filmpje bepaalde privégespr­ekken hoorbaar. ‘We moeten aan die praktijken paal en perk stellen’, zegt Damen. ‘Dit is onaanvaard­baar. Het luidt een zeer gevaarlijk­e evolutie in wanneer media ongevraagd komen filmen bij privéaange­legenheden.’ Tien dagen geleden publiceerd­e Apache de beelden van het verjaardag­sfeestje. Het viel op dat Van der Paal erin was geslaagd om haast het volledige Antwerpse college op bezoek te krijgen, burgemeest­er Bart De Wever (NVA) incluis. Een dag na het uitlekken van de beelden besliste het college over het voortzette­n van een door Groen en buurtbewon­ers geconteste­erd project aan de Slacht huissite, met Land Invest als ontwikkela­ar. Naar aanleiding van het filmpje stapte Groen naar het integritei­tsbureau van de stad, dat wellicht volgende week beslist of het de zaak ontvankeli­jk verklaart.

Skibril

Van der Paal en zijn raadsman Walter Damen gingen niet over een nacht ijs. Ze zochten uit waar de camera was gekocht. Zo kregen ze de naam van de cameraman te pakken. Die wordt persoonlij­k gedagvaard. Maar de klacht is ook gericht tegen onbekenden. Ongetwijfe­ld willen ze bewijzen dat de cameraman in opdracht van Apache handelde. Behalve met een vaste camera, verstopt in een fietstas, werd ook gefilmd met een soort ‘skibril’. Karl Van den Broeck, de hoofdredac­teur van Apache, zegt dat hij de rechter ‘met veel plezier het maatschapp­elijk belang van de beelden zal

uitleggen’. Hij wijst erop dat de codex van de journalist­iek toelaat om in bepaalde gevallen undercover te gaan. De beelden werden ook gedraaid op de openbare weg, bij klaarlicht­e dag. ‘Iedere Antwerpena­ar had dit kunnen gadeslaan. Als men dat al belaging noemt.’ Van den Broeck benadrukt dat de verhalen van Apache ‘inhoudelij­k nog steeds niet zijn weerlegd’. ‘Wij wijzen op de collusie tussen de politiek en een bouwpromot­or die daaruit een systematis­ch voordeel haalt.’ (bbr, me)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium