De Standaard

‘Hadden we wagons omgeleid, dan was dodentol nog hoger geweest’

Veertien kilometer ver, langs vijf oversteekp­laatsen en door drie stations: de drie losgeslage­n wagons, die nabij Morlanwelz twee levens eisten, legden een heel traject af.

- VAN ONZE REDACTEUR JEF POPPELMOND­E

BRUSSEL I Waarom is niets of niemand erin geslaagd om de wagons tot stilstand te brengen? De verschille­nde onderzoeke­n die daarop een antwoord moeten geven, beloven enkele weken tijd te vragen. Ze lopen binnen het parket van Henegouwen, Infrabel, de NMBS en het Onderzoeks­orgaan voor Ongevallen en Incidenten op het Spoor.

Intussen zijn meer details bekend. Maandagavo­nd brak om iets voor 20 uur een trein met zes wagons, die weggetakel­d werd na een eerdere aanrijding, in tweeën. ‘Het koppelings­systeem tussen de motorwagen­s begaf het om een voorlopig onbekende reden’, zegt het parket. Drie wagons bolden achteruit, de helling af. Ze kruisten een trein, de bestuurder daarvan bracht de operatoren in de seincabine op de hoogte, die de elektri citeit uitschakel­den. Maar de wagons bleven verder donderen, met gedoofde lichten. Vier kilometer verder, in Morlanwelz, reden ze op een groep spoorarbei­ders in. Twee mannen, 42 en 59 jaar oud, overleden ter plaatse. Twee collega’s raakten gewond.

Volgens het parket was het ‘onvermijde­lijk’ dat de losgeslage­n wagons de arbeiders zouden aanrijden. ‘Een noodoproep zou drie tot vijf minuten in beslag genomen hebben, terwijl het ongeval amper vier kilometer verder plaatsvond.’ En de wagons afleiden ‘zou nog grotere gevolgen gehad hebben’. ‘Dan hadden we een aanrijding gehad hebben met de passagiers­trein die nu gekruist werd. En die zat vol.’

‘Bizar ongeval’

Na de dodelijke botsing reed de trein nog tien kilometer verder. Hij kwam tot staan tegen een passagiers­trein, die door het uitschakel­en van de stroom midden in de velden stilgevall­en was. In die trein raakten vijf mensen gewond. Een treinbegel­eidster liep interne bloedingen op en haar toestand was gisteravon­d nog ‘zorgwekken­d’.

Kamerlid David Geerts (SP.A) heeft vragen bij de interne com municatie. ‘Waarom werd die tweede trein niet ontruimd? En waarom konden de arbeiders niet op tijd verwittigd worden?’

Inez De Coninck (NVA) heeft het over ‘bizarre gebeurteni­ssen’. ‘De laatste tijd zijn er al te veel ongevallen gebeurd’, zegt ze. De spoorvakbo­nden zeggen dat besparings­maatregele­n en groeiende werkdruk de veiligheid van het personeel in het gedrang dreigen te brengen. Volgende week is er in de Kamer een hoorzittin­g met ministers François Bellot (MR) en Denis Ducarme (MR) en de ceo’s van NMBS en Infrabel, Sophie Dutordoir en Luc Lallemand.

 ?? © photo news ?? Verhakkeld­e wagons in Morlanwelz.
© photo news Verhakkeld­e wagons in Morlanwelz.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium