De Standaard

De zeven plagen van de kathedraal

- FILIP VAN ONGEVALLE

In 1533 brak er een grote brand uit in de Antwerpse OnzeLieveV­rouwekathe­draal. De kerk was nauwelijks twaalf jaar eerder opgeleverd, nadat men er liefst 169 jaar aan had gebouwd. 169 jaar – zolang zal het zelfs niet duren eer de Ring overkapt raakt. De volledige laatgotisc­he inboedel ging in vlammen op. De volledige inboedel!

In 1566 trok de Beeldensto­rm door de kathedraal. De calviniste­n vernielden alles wat los en vast zat: beelden, glasramen en altaren, tot een reliekschr­ijn met de voorhuid van Jezus toe. Een reliekschr­ijn met de voorhuid van Jezus!

In 1581 kwamen de calviniste­n nóg eens langs. De katholieke godsdienst­uitoefenin­g werd verboden, de kathedraal aangeslage­n en van ‘papistisch meubilair gezuiverd’. Van papistisch meubilair gezuiverd!

In 1794 was het weer prijs: de Franse revolution­airen haalden het boeltje leeg. De schilderij­en van Rubens werden overgebrac­ht naar Parijs, houten meubelen en sculpturen werden verkocht als brandhout en de vloer werd uitgebroke­n om te dienen als bouwmateri­aal. Er werd zelfs een bestek opgemaakt om de hele kathedraal af te breken. De hele kathedraal!

In de jaren 80 van de vorige eeuw doken dan de Hollanders op, die er na voetbal en schaatsen een nationale sport van maakten om te komen zeiken tegen de gevels van de kathedraal. Hans de Booy schreef er zelfs een boek over omdat hij er naar eigen zeggen onterecht van werd beticht: De kathedraal­pisser. De kathedraal­pisser!

In 2015 werd in de kathedraal een beeld van Jan Fabre geplaatst dat hemzelf uitbeeldt, met een houten kruis balanceren­d op zijn hand. Jan Fabre! In de kathedraal!

Maar als u denkt dat de kathedraal daarmee haar deel van de beproeving­en wel heeft gehad … helaas, driewerf helaas. Op zaterdag 9 decem

ber 2017 komen Dimitri Vegas & Like Mike om 17 uur een medley spelen van hun grootste hits op de beiaard. 515 trappen hoog. Dimitri Vegas & Like Mike! Hun grootste hits! Op de beiaard! En bim, bam, beieren, ze zitten zo hoog dat we zelfs niet kunnen gooien met eieren.

 ??  ?? Als u denkt dat de kathedraal haar deel van de beproeving­en wel gehad heeft ...
Als u denkt dat de kathedraal haar deel van de beproeving­en wel gehad heeft ...
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium