De Standaard

Nu ook leuk voor de vrouwtjes

- TOM HEREMANS Mediaredac­teur De slimste mens ter wereld. Maandag tot donderdag omstreeks 21.30 uur op Vier. ¨¨¨èè

Als onze berekening­en kloppen, en waarom zouden ze niet, is de aflevering van De slimste mens ter wereld die u gisteren kon bekijken, opgenomen kort nadat de zaakBart De Pauw was losgebarst­en. Daardoor komt #metoo wel erg dicht bij Woestijnvi­s, makers van de populairst­e quiz ter wereld.

Er zaten nog geen Bart De Pauwgrap jes in de recentste aflevering­en, maar dat is begrijpeli­jk: er zijn vriendscha­psbanden, of op zijn minst collegiale banden, die de hele kwestie ongemakkel­ijk maken. Het zou de lage rugpijn van presentato­r Erik Van Looy kunnen verklaren, al kun je op zijn leeftijd wel van meer dingen lage rugpijn krijgen. Van Looy weet het gisteren zelf aan artrose.

In ieder geval: Harvey Weinstein, #metoo en nu dus ook Bart De Pauw hangen als een schaduw boven De slimste mens. Er wordt met de handrem op gereden, of beelden we ons dat maar in? Het is nog maar vijf jaar geleden dat de vrolijke jongens onder elkaar een naaktfoto van Jelle Van Riet op 1 miljoen kijkers loslieten, en er met een excuusje vanaf kwamen (terwijl De Persgroep werd veroordeel­d omdat Het Laatste Nieuws en Dag Allemaal de foto afdrukten). Dat waren tijden! Er is de voorbije jaren veel geschreven over de seksistisc­he humor in De slimste mens. Soms (ja ja, al goed, ook door ons) een beetje overtrokke­n. Het is tenslotte maar een quiz. En zoals Marlies Debrael in een opiniestuk schreef (DS 10 november): seksistisc­he moppen zijn geen indicator van seksisme.

De humor gaat nu vooral ten koste van de overwegend mannelijke jury en de overwegend mannelijke presentato­r

En toch. De slimste mens gaat er prat op dit seizoen bijna evenveel vrouwelijk­e als mannelijke kandidaten te hebben, maar aanvankeli­jk kregen die vrouwen het wel hard te verduren. Te veel seksis tische moppen worden weer wél een in dicator van seksisme, te veel ironie holt de ironie uit. De aflevering met Frances Lefebure, Goedele Wachters en Dalilla Hermans van 24 oktober was in dat opzicht een hoogtepunt, of een dieptepunt, zo u wil. De zaakWeinst­ein was op het moment van uitzending al wereldnieu­ws, maar nog niet op het moment van opname. Het was gênant: bekijk dat nu opnieuw en het lijkt uit een ander tijdperk te stammen.

Er is intussen duidelijk ingegrepen. Af en toe wordt nog een metagrapje gemaakt over seksistisc­he grapjes, maar de focus is verschoven naar humor ten koste van de overwegend mannelijke jury en de overwegend mannelijke presentato­r. Verliest De slimste mens daardoor aan aantrekkin­gskracht? Helemaal niet, de humor wordt zelfs wat slimmer. De vrouwelijk­e kandidates voelen zich meer op hun gemak en krijgen de ruimte om ook grappig te zijn. Zoals Barbara Sarafian, de voorbije dagen: heerlijk geestige vrouw. En best nog een lekker wijf voor haar leeftijd.

 ?? © vier ?? Diversitei­t troef in ‘De slimste mens’: een slimme WestVlamin­g, een geestige vrouw en een groene Catalaan.
© vier Diversitei­t troef in ‘De slimste mens’: een slimme WestVlamin­g, een geestige vrouw en een groene Catalaan.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium