De Standaard

Het gevecht dat geen winnaar oplevert

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

De krachtmeti­ng tussen Colruyt en PepsiCo is niet uitzonderl­ijk. Specialist­en voorspelle­n dat er meer knokpartij­en op komst zijn.

Colruyt en PepsiCo liggen in de clinch, waardoor een aantal producten niet meer in de winkels van Colruyt, Spar en Alvo te vinden is. De discussie doet denken aan de harde strijd in 2009 tussen Unilever en Delhaize. ‘Maar de situatie is niet te vergelijke­n. Het conflict tussen Delhaize en Unilever was veel groter dan het PepsiCocon­flict’, zegt Gino Van Ossel, marketingp­rofessor aan de Vlerick School. ‘Unilever is veel belangrijk­er als leverancie­r in België dan PepsiCo. Ik stel vast dat de strijd niet echt op de spits gedreven wordt. In termen van sociaal overleg zou ik dit een stiptheids­actie noemen en geen staking.’

‘Zulke conflicten zijn niet zo uitzonderl­ijk, het is wel uitzonderl­ijk dat ze in de pers komen’, zegt Els Breugelman­s, marketingd­ocent aan de KU Leuven. Dat zegt ook een expert van het onderzoeks­bureau Nielsen. ‘De voorbije drie jaar heb ik van elk toptienmer­k in België wel al eens gezien dat het niet beschikbaa­r was wegens prijsdiscu­ssie. Nieuw is dit niet.’

Dat belet niet dat er wel degelijk iets veranderd is in de Belgische markt. Ahold eist van de leverancie­rs van Albert Heijn grotere kortingen als gevolg van de fusie met Delhaize. Ahold eiste zelfs kortingen met terugwerke­nde kracht. Albert Heijn stelt ook vast dat leverancie­rs in België hogere prijzen aanrekenen dan in Nederland en is niet zomaar bereid om meer te betalen. Dat zet dan weer druk op Colruyt, waarvan de belangrijk­ste claim het laagstepri­jzenbeleid is. ‘En dat gaan we niet opgeven. Colruyt wijkt hier niet van af’, zei topman Jef Colruyt recent.

In een markt die steeds promotione­ler wordt, verplicht dit Colruyt om marge op te geven. Sommige promoties van concurrent­en zijn zo scherp dat Colruyt met verlies zou moeten verkopen. Wat volgens de wetgeving niet mag. En dus kan Colruyt dan beter het rek leeg laten. Frans Colruyt heeft er eerder al over geklaagd dat merkproduc­enten soms de neiging hebben België als een wingewest te beschouwen. De koopkracht van de consument is beschermd door de loonindexe­ring en dus kan België hogere prijzen hanteren, zouden producente­n redeneren. Een product als CocaCola wordt aan de Belgische retailers tot 30 procent duurder verkocht, zegt een expert.

Maar wie wint nu bij zo’n krachtmeti­ng? ‘Grote merken zijn monopolist­en. Als supermarkt moet je die producten aan het eind van de dag hebben. Je onderhande­lingsmarge is beperkt’, zegt Dominique Michel, ceo van de sectorfede­ratie Comeos. ‘Je hebt ook nog eens vaak een multinatio­nal tegenover je.’ Retailers kunnen hun producten niet vrij in Europa aankopen. De producente­n blokken dat af. Op die manier houden ze prijsver schillen in stand. ‘De distribute­urs hebben dat bij Europa al aangeklaag­d. Dat systeem is voor een klein land als België zeer nadelig’, zegt Michel.

Colruyt zelf heeft de reputatie hard, maar transparan­t en correct te onderhande­len. Een leeg rek doet iedereen pijn, maar uiteindeli­jk zal Colruyt wel iets bekomen, anders zou het die stap niet zetten. In een voedingsma­rkt die niet meer groeit en waar iedereen groei wil om ruimte te houden om te investeren, belooft het spel in de toekomst er niet zachter op te worden. Delhaize, dat wakker geworden is, zorgt ook al voor extra druk, maar de dag dat Amazon op de Belgische markt komt met voedingspr­oducten, belooft er nog een grens verlegd te worden.

Bij Colruyt wijzen ze erop dat ze hoe dan ook altijd blijven praten en een oplossing zoeken. Producente­n en kruidenier­s houden hun discussies in regel binnenskam­ers, zegt Els Breugelman­s. Enkele jaren geleden was er een conflict tussen Carrefour en Kellogg’s. Zelfstandi­ge winkeliers van Carrefour stelden plots vast dat Carrefour het product niet meer toeleverde. Uitleg kwam er niet. Carrefour verkocht toen meer van Nestlé als alternatie­f. Pas na herhaald aandringen gaf Carrefour toe dat er wegens een conflict geen leveringen meer waren.

Dat Colruyt en PepsiCo er geen open oorlog van maken, blijkt ook uit de getroffen artikelen, zegt Van Ossel (Vlerick School). ‘Het gaat om de ovengebakk­en Lay’schips, dat is niet de populairst­e variant. Bij Pepsi gaat het om de Pepsi met citroensma­ak, een nicheprodu­ct. Colruyt verhoogt de druk, maar probeert voor zichzelf de schade te beperken’, zegt Van Ossel. En dat is slim, want een klant zal daardoor minder snel geneigd zijn elders te winkelen, hij heeft immers nog alternatie­ven. ‘Maar hoe dan ook, is zo’n strijd voor iedereen nefast.’

‘Grote merken zijn monopolist­en, als supermarkt kan je niet anders dan het product aanbieden’ DOMINIQUE MICHEL Gedelegeer­d bestuurder Comeos

 ?? © Brecht Van Maele ?? Gaten in het aanbod bij de Colruytgro­ep: een leeg rek doet iedereen pijn.
© Brecht Van Maele Gaten in het aanbod bij de Colruytgro­ep: een leeg rek doet iedereen pijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium