De Standaard

Waarom May beter dicht bij EU blijft

-

Theresa May en Donald Trump vechten verbaal een robbertje uit. Wat zijn de gevolgen voor de toekomstig­e diplomatie­ke relaties?

VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN

BRUSSEL I Het zat er natuurlijk aan te komen. Toen Theresa May woensdag Donald Trump op de vingers tikte voor het retweeten van islamofobe tweets, wist iedereen dat ze een antwoord kon verwachten. De Amerikaans­e president laat zich niet berispen.

‘Focus niet op mij, let liever op het verwoesten­de Radicale Islamitisc­he Terrorisme in het Verenigd Koninkrijk’, antwoordde hij via zijn geliefkoos­de kanaal. Al slaagde hij erin de tweet te richten aan een verkeerde ‘Theresa May’, toch kwam de boodschap in GrootBritt­annië keihard aan.

Voorzitter John Bercow liet de kwestie meteen behandelen in het Lagerhuis. Daar werd Trump op een nooit geziene manier aangevalle­n. Hij werd uitgeschol­den voor ‘fascist’, weggezet als ‘dom’ en ervan beschuldig­d ‘het kwaad te verspreide­n’. En het was niet alleen de Labouroppo­sitie die zich liet gaan, ook Conservati­eve parlements­leden waren hard. May zelf gaf geen krimp: ‘Ik blijf erbij dat de retweets fout waren’.

Tot zover de speciale vriendscha­p tussen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten? Premier May was in januari de eerste Europese regeringsl­eider die een bezoek bracht aan Trump. Ze bleef toen maar herhalen dat de twee landen een ‘speciale relatie’ hebben en dat die na de Brexit waarschijn­lijk nog belangrijk­er wordt

Zelfs The Sun voerde een rist slimme mensen op om de diplomatie­ke crisis te duiden. Die wezen erop dat op lange termijn de speciale relatie kan blijven bestaan, maar dat Londen niet te veel moet rekenen op Washington zolang Trump in het Witte Huis zit.

Appetijt

En dat kan de regeringMa­y wel eens zuur opbreken. Die hoopt immers dat ze snel een handelsakk­oord kan tekenen met de VS dat de Britse economie uit het Brexitdal moet helpen. Liam Fox, May’s minister van Buitenland­se Handel en een harde Brexiteer, zei het eerder deze maand nog. ‘Als we de EU verlaten, hebben we een unieke gelegenhei­d om de relatie met onze grootste handelspar­tner te versterken. We moeten gebruikmak­en van de Amerikaans­e appetijt voor diensten en goederen.’

Maar is die appetijt er echt? Julian Borger, de chef buitenland­se relaties bij The Guardian, twijfelt er sterk aan. ‘Er is geen overtuigen­d bewijs dat Trump echt geeft om de speciale relatie. Zelfs zijn Schotse moeder maakt hem niet zo sentimente­el dat hij het VK snel een speciaal handelsakk­oord zal geven. Zijn politieke bestaan is immers gebaseerd op ontoegeefl­ijkheid bij zulke onderhande­lingen.’

Misschien kan May toch beter haar geld zetten op een goede deal met EU. Want ook in andere heikele internatio­nale kwesties zit May veel meer op de lijn van de EU dan van Washington. Ook zij wil dat het nucleair akkoord met Iran overeind blijft en dat het klimaatakk­oord van Parijs uitgevoerd wordt. En van Poetins gestook op sociale media krijgt ze koude rillingen.

In het Britse Lagerhuis werd Trump gisteren dom genoemd, en uitgeschol­den voor fascist

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium