De Standaard

‘LAAT BURGER MEE BESLISSEN OVER BESTEDING VAN VLAAMS BUDGET’

NVA, CD&V en Open VLD dringen aan op een ‘burgerbegr­oting’ op Vlaams niveau, waarbij burgers mee mogen beslissen over de besteding van het Vlaamse budget.

- VAN ONZE REDACTEUR WIM WINCKELMAN­S

Burgerbegr­otingen bestaan al op kleine schaal. In Gent, bijvoorbee­ld, in het district Antwerpen of de stad Kortrijk. De politiek hoopt burgers meer te betrekken bij het beleid door hen meer inspraak te geven tussen twee verkiezing­en in.

Als het van de meerderhei­d in het Vlaams Parlement afhangt, komt er iets vergelijkb­aars op Vlaams niveau. Parlements­leden van de drie Vlaamse meerderhei­dspartijen vragen in een ontwerpres­olutie aan de Vlaamse regering om tegen de zomer van volgend jaar werk te maken van een burgerbegr­oting.

De Vlaamse meerderhei­d wil daarmee de richting uitgaan van bijvoorbee­ld Portugal, dat vorig jaar is gestart met een nationaal burgerbudg­et van drie miljoen euro. Parijs heeft zelfs een burgerbegr­oting van 100 miljoen euro – het grootste experiment wereldwijd.

Initiatief­nemer WillemFred­e rik Schiltz (Open VLD) wil met kleine stappen vooruitgaa­n. ‘Burgerbegr­otingen zijn bij uitstek iets voor het lokale niveau, het is dus niet zeker dat het zal werken op Vlaams niveau’, zegt hij. ‘Het wordt vooral zaak om de regio’s te doen samenwerke­n.’

Theater en expo

Het zal ook zo niet zijn dat burgers zomaar een deel van het Vlaamse budget kunnen besteden. De beslissing­smacht blijft bij het Vlaams Parlement. Elke minister zal binnen zijn beleidsdom­ein een deel van zijn begroting kunnen openstelle­n voor de inbreng van burgers.

Minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) experiment­eert daar al mee door de cultuurhui­zen te vragen een deel van hun overheidss­ubsidie open te stellen voor hun publiek, die daarmee zelf theaterstu­ken of expo’s mogen kiezen.

Over hoeveel geld burgers zelf mogen beschikken, is nog niet duidelijk. Dat gebeurt pas later, bij het opstellen van de meerjarenb­egroting. Ook welk soort projecten in aanmerking komen, ligt nog open. De resolutie vraagt wel bijzondere aandacht voor ‘projecten die de samenhang tussen verschille­nde regio’s in Vlaanderen versterken’.

Het voorstel maakt deel uit van een reeks maatregele­n om burgerpart­icipatie te promoten, waarvoor de Vlaamse meerderhei­d pleit in een resolutie. Zo pleit de meerderhei­d ook voor het ‘recht om uit te dagen’, dat nu al werkt in een aantal Nederlands­e steden en gemeenten.

Daarbij kunnen buurtcomit­és en burgerbewe­gingen hun gemeentebe­stuur uitdagen om het beheer van pakweg een zwembad of de naschoolse opvang over te nemen. Als ze een beter dossier kunnen voorleggen dan de gemeente, kunnen ze het beheer overnemen. Ministerpr­esident Geert Bourgeois (NVA) heeft al gezegd dat hij voorstande­r is.

De meerderhei­dspartijen vragen ook om een ‘kennisplat­form’ te ontwikkele­n dat informatie bundelt en aanbiedt aan lokale besturen die willen experiment­eren met burgerpart­icipatie.

De resolutie wordt eind dit jaar of begin volgend jaar besproken in het Vlaams Parlement, samen met voorstelle­n om elektronis­che petities in te voeren (en dus niet alleen op papier), Vlaamse volksraadp­legingen mogelijk te maken en lokale burgerpart­icipatie te organisere­n.

Bijzondere aandacht moet gaan naar ‘projecten die de samenhang tussen verschille­nde regio’s in Vlaanderen versterken’

 ?? © fvv ?? konden inwoners een voorstel suggereren, dat maximaal 150.000 euro kon krijgen. Uiteindeli­jk werden al 17 projecten geselectee­rd.
© fvv konden inwoners een voorstel suggereren, dat maximaal 150.000 euro kon krijgen. Uiteindeli­jk werden al 17 projecten geselectee­rd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium