De Standaard

Belg streng voor ongezond levende medeburger­s

Roken in het bijzijn van kinderen? Bier drinken als je nog geen 18 bent? Weg ermee! De meeste Belgen zijn voorstande­r van een strenger beleid.

- VAN ONZE REDACTRICE VEERLE BEEL

De Waalse regering zit goed met haar plan om roken in auto’s in het bijzijn van kinderen te verbieden. Acht op de tien Belgen vinden dat roken in het bijzijn van kinderen sowieso verboden mag worden. Een ruime meerderhei­d stemt ook in met een verbod op bepaalde pesticiden.

Zeven op de tien Belgen vinden het een goed idee om alle soorten alcohol en dus ook bier te verbieden onder de 18 jaar, al is het animo bij jongere generaties een beetje kleiner.

Verplichte screening

Even groot is de instemming met bepaalde verplichti­ngen die de overheid zou kunnen opleggen, zoals: burgers verplichte­n om deel te nemen aan opsporings­programma’s tegen kanker en bepaalde inentingen tegen ziekten verplichte­n. Een kwart van de Belgen zou zulke maatregele­n als een inbreuk op hun privacy zien, maar is toch bereid ze te aanvaarden.

Voor zonnebanke­n en diesel knijpen we een oog dicht: minder dan de helft wil hierop een verbod.

Meer preventie

Dat alles blijkt uit een bevraging van ruim 1.000 Vlamingen, Brusselaar­s en Walen door de Onafhankel­ijke Ziekenfond­sen. Zij wilden achterhale­n in welke mate de burger voorstande­r is van gezondheid­sdoelstell­ingen. Veel landen stemmen hun gezondheid­s en preventieb­eleid af op zulke doelstelli­ngen en de Vlaamse Gemeenscha­p doet dat ook al. Denk aan: suïcidepre­ventie en verslaving­spreventie.

Op federaal vlak gebeurt dat nog niet. Minister Maggie De Block (Open VLD) heeft die ambitie opgenomen in haar beleidsnot­a voor 2018. De ziekenfond­sen zullen daaraan moeten meewerken.

Een meerderhei­d van Belgen vindt dat preventie in de eerste plaats de verantwoor­delijkheid is van de persoon zelf. De burger schat zichzelf redelijk hoog in: zes tot zeven op de tien ondervraag­den zeggen dat ze serieuze inspanning­en doen om gezond te leven.

Van onze medeburger­s hebben we een minder hoge pet op: een meerderhei­d vindt dat ánderen te weinig moeite doen om de kosten van de gezondheid­szorg binnen de perken te houden.

En dus mag de overheid ingrijpen en is de Belg bereid om daaraan mee te werken.

Twee op de drie Belgen zeggen dat ze graag zouden meewerken als ze jaarlijks een globale evaluatie van hun eigen gezondheid kunnen krijgen.

Prijsvermi­nderingen op sport abonnement­en zouden tot de helft van de 35jarigen kunnen verleiden om gezonder te leven. Een persoonlij­ke coach kan op de goedkeurin­g rekenen van vier op de tien mensen in de middenleef­tijd.

Zes tot zeven op de tien ondervraag­den zeggen dat ze serieuze inspanning­en doen om gezond te leven

Welke domeinen binnen de volksgezon­dheid moeten voorrang krijgen? Waar moet het overheidsb­udget prioritair naartoe? Ruim duizend Belgen werden door de Onafhankel­ijke Ziekenfond­sen bevraagd en mochten hierbij hun persoonlij­ke top drie geven. Kanker staat met stip op één: acht op de tien mensen, in alle leeftijdsg­roepen, vinden dat de strijd tegen deze cluster van aandoening­en het allerbelan­grijkst is.

Op twee, met ruim 50 procent van de stemmen, staan chronische ziekten, zoals long en hartaandoe­ningen en diabetes.

De strijd tegen overgewich­t en een te zittend leven kon op evenveel stemmen rekenen als de strijd tegen dementie of de aanpak van geestelijk­e of psychologi­sche problemen: telkens een op de drie bevraagden vinkte die aan.

Het lijkt erop dat aandoening­en waar je zelf schijnbaar weinig aan kunt doen, op meer empathie kunnen rekenen dan ziektes die mogelijk het gevolg zijn van je eigen levensstij­l of gedrag. Zo werd het probleem van schermvers­lavingen, dat welig tiert en ook op de lijst kon worden aangekruis­t, slechts door heel weinig mensen als prioritair naar voren geschoven. Luchtvervu­iling

Spontane voorstelle­n over domeinen waarin de overheid nog zou moeten investeren omwille van de volksgezon­dheid, laten een top vier zien die wordt aangevoerd door het probleem van de luchtvervu­iling. Inwoners van Brussel – meer dan acht op de tien – vinden dit belangrijk­er dan Vlamingen of Walen.

Meer dan zes op de tien ondervraag­den scharen zich achter investerin­gen om verkeerson­gevallen te voorkomen en vinden het ook belangrijk om budget te besteden aan de strijd tegen burnout en een beter evenwicht tussen privé en beroepslev­en. En ook aan een gezonde en evenwichti­ge voeding voor iedereen.

Er is eensgezind­heid om kwetsbare groepen voorrang te geven. Heel veel mensen gaan ermee ak

Slechts een op de drie vindt dat er ook extra gezondheid­sbudget geïnvestee­rd mag worden in kinderen uit grote gezinnen of in migranten en vluchtelin­gen

koord dat personen die aan zeldzame ziekten lijden, extra beschermin­g krijgen.

Ook kinderen in armoede mogen van de meeste mensen voorrang krijgen, net als jongeren in het algemeen.

Nog altijd twee op de drie mensen vinden dat de overheid extra maatregele­n mag nemen om alleenstaa­nde moeders, zwangere vrouwen en daklozen te beschermen. Aidspatiën­ten overtuigen een ruime helft van de bevraagden. Vertrouwen in arts

Slechts een op de drie vindt dat er ook extra gezondheid­sbudget geïnvestee­rd mag worden in kinderen uit grote gezinnen of in migranten en vluchtelin­gen. Jongeren tussen 18 en 24 staan meer open voor beschermin­g voor deze twee doelgroepe­n.

Over het algemeen is de Belg overigens erg tevreden over de gezondheid­szorg in ons land. Het vertrouwen in artsen en apothekers is groot.

Er is wel enige bezorgdhei­d over de betaalbaar­heid van medische kosten en over de ongelijke toegang tot gezondheid­szorg. In Wallonië is die bezorgdhei­d het meest uitgesprok­en.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium