De Standaard

‘Mijn fout? Dat ik

Carles Puigdemont blijft zeker tot na de verkiezing­en op 21 december in ons land, liet zijn advocaat weten. Hij zal zijn campagne dus helemaal vanuit België voeren.

- VAN ONZE REDACTRICE KARIN DE RUYTER

Vandaag doet de raadkamer uitspraak over de mogelijke overleveri­ng van Carles Puigdemont, tegen wie Spanje een Europees aanhouding­sbevel heeft uitgevaard­igd. Maar als beslist wordt hem over te leveren, zal de afgezette Catalaanse ministerpr­esident daartegen onmiddelli­jk beroep aantekenen. Verliest hij ook dat, dan wil hij in Cassatie gaan, zei zijn Catalaanse advocaat Jaume AlonsoCuev­illas zaterdag op de regionale Catalaanse radiozende­r RAC1. Hij sluit niet uit dat Puigdemont daardoor zelfs tot midden januari in ons land blijft.

Ook Elsa Artadi, Puigdemont­s campagnele­idster en rechterhan­d, liet in een interview met de Catalaanse krant La Vanguardia verstaan dat de exminister­president niet voor 21 december zou terugkeren naar Catalonië. ‘We gaan ervan uit dat de Catalanen ervoor zullen kiezen dat president Puigdemont president van Catalonië blijft, en we rekenen erop dat hij komt voor de ambtsaanva­arding’, antwoordde ze desgevraag­d.

Niet alleen in België, ook in Spanje wordt vandaag een belangrijk­e beslissing genomen in verband met de Catalaanse zaak. Daar beslist rechter Pablo Llarena van het Hooggerech­tshof over de vrijlating van de acht Catalaanse exminister­s die in de gevangenis zitten sinds het uitroepen van de onafhankel­ijkheid. Puigdemont en vier andere exminister­s vluchtten naar België om aan de cel te ontsnappen. Als de acht worden vrijgelate­n, al dan niet op borgtocht, kunnen zij wel campagne voeren in Catalonië.

Op hun mogelijke vrijlating ging Puigdemont zelf ook in tijdens een interview met De Standaard zaterdagav­ond. Hij beantwoord­de, tijdens de Nacht van De Standaard in deSingel in Antwerpen, ruim drie kwartier lang in het publiek uitgebreid de vragen van De Standaardj­ournaliste­s Corry Hancké en Annelien De Greef. Als de acht ministers vandaag worden vrijgelate­n, is dat omdat het ‘absoluut onhoudbaar’ zou zijn dat er op 21 december verkiezing­en plaatsvind­en terwijl er een ‘groot deel’ van de kandidaten in de gevangenis zit, zei hij daar. ‘Ze zitten in de gevangenis om politieke redenen’, argumentee­rde hij. Volgens de Spaanse regering zitten ze vast omdat ze de grondwet hebben overtreden door de onafhankel­ijkheid uit te roepen. Puigdemont wilde die argumentat­ie niet aanvaarden: ‘De grondwet omvat meer dan

 ??  ?? Op de ‘Nacht van De Standaard’ in Antwerpen antwoordde Carles Puigdemont ontwijkend op de vraag of hij nog eens
Op de ‘Nacht van De Standaard’ in Antwerpen antwoordde Carles Puigdemont ontwijkend op de vraag of hij nog eens

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium