De Standaard

DEMOCRATIS­ERING VAN DE DEMOCRATIE

- BART BRINCKMAN

Ruimte geven aan het conflict leidt tot meer innovatie

Politici kijken dikwijls van binnen naar buiten. Ze zijn voor een bepaalde termijn verkozen en dulden niet al te veel tegenspraa­k. Sommigen belijden het primaat van de politiek als een religie. Elke toegift wordt geïnterpre­teerd als een nederlaag of op zijn minst als het niet opnemen van verantwoor­delijkheid.

De saga rond Oosterweel leerde wat hiervan de gevolgen zijn. Het project zat jarenlang in allerlei kabinetten opgesloten. De politici negeerden het protest dat zich buiten accumuleer­de. Pas toen er met de diverse actiegroep­en op een open manier werd gecommunic­eerd, raakte alles rechtgetro­kken. Het leidde tot een geoptimali­seerd voorstel waarbij iedereen zich comfortabe­l voelt. In dezelfde filosofie werken de partijen van de meerderhei­d aan een resolutie rond burgerpart­icipatie. Speerpunte­n zijn een burgerbegr­oting (burgers wijzen een deel van het budget toe) en het recht om uit te dagen (burgers dagen het bestuur uit wanneer ze denken dat ze een maatschapp­elijke dienst beter kunnen verzorgen). De parlementa­riërs denken ook aan een kenniscent­rum om het leerproces te coördinere­n.

De voorstelle­n democratis­eren de democratie. Ze geven ruimte aan het conflict om meer innovatie toe te laten. Daarbij komt men tegemoet aan de drang bij burgers om meer te participer­en, in elk geval meer dan die vijf of zesjaarlij­kse begankenis naar het stemhokje. Het nauwer betrekken van geengageer­de Vlamingen kan ook leiden tot een andere type van politicus. In afwachting moeten nog heel wat technische uitdaginge­n (hoe groot wordt de burgerbegr­oting, niet alle thema’s lenen zich) worden uitgeklaar­d.

Toch past enig voorbehoud. Plaatselij­ke experiment­en leren dat de ingewikkel­de procedure niet altijd uitnodigen­d werkt. Bovendien gaat het om een duur proces. Ten slotte trekt dit soort oefeningen een bepaald profiel van mensen aan. Lang niet iedereen voelt zich voldoende opgeleid, heeft zin en/of tijd om zich met een bepaalde besluitvor­ming bezig te houden. Uiteindeli­jk worden politici ook betaald om hun job te doen.

Maar het is duidelijk dat de representa­tieve democratie zoals die in de 19de eeuw werd bedacht, het in een door sociale media overheerst­e 21ste eeuw hard te verduren heeft. Laat daarom de politiek maar experiment­eren met allerlei ideeën om het systeem een moderne update te geven. Alvast Oosterweel bewees hoezeer inspraak en deliberati­e de besluitvor­ming perfection­eren.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium