De Standaard

Marokkaans­e professor even vastgehoud­en in Steenokker­zeel

- (elb)

‘Ik werd behandeld als een crimineel’, zegt Abdelkader Hakkou, professor van de universite­it in Oujda (Marokko), die op de luchthaven werd tegengehou­den omdat zijn papieren niet in orde waren.

Abdelkader Hakkou was uitgenodig­d door de Franstalig­e Brusselse universite­it ULB in het kader van een project over het duurzaam beheer van dadelteelt. Toen de Marokkaans­e professor vrijdagavo­nd landde op de luchthaven van Charleroi, bleken zijn papieren niet in orde. Bovendien had hij slechts 80 euro bij, onvoldoend­e voor zijn verblijf in België.

Omdat er die avond geen terugvluch­t naar Marokko was en de man zich bovendien verzette tegen zijn terugdrijv­ing, werd hij overgebrac­ht naar het gesloten centrum van Steenokker­zeel. Volgens de Dienst Vreemdelin­genzaken (DVZ) is dat de normale procedure. ‘Jaarlijks zijn er zo’n 1.600 terugdrijv­ingen’, zegt Geert De Vulder van DVZ.

In het weekend raakte de situatie opgehelder­d. De universite­it kon uitleggen dat het verblijf van de professor werd gefinancie­rd door de Franse Gemeenscha­p en dat een collega op het vliegveld de gast had opgewacht om hem het nodige geld te geven. Zondag werd professor Hakkou naar de luchthaven gebracht om zijn paspoort op te halen en kon hij zijn bezoek voortzette­n. De man toonde zich verbaasd dat hij het land niet in mocht en vond dat hij behandeld werd als een crimineel. ‘Ik ben al verschille­nde keren met dit visum naar België gereisd’, zei hij.

‘Dit had niet hoeven te gebeuren’, zegt Nicolas Dassonvill­e, woordvoerd­er van de ULB. ‘Eén telefoontj­e had kunnen volstaan om dit uit te klaren.’ Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (NVA) benadrukt dat alle procedures werden gevolgd: ‘Professor of geen professor: de wet is er voor iedereen.’

‘Professor of geen professor: de wet is er voor iedereen’ THEO FRANCKEN (NVA) Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie

 ??  ?? Professor Abdelkader Hakkou. © belga
Professor Abdelkader Hakkou. © belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium