De Standaard

‘Tommelein moet meer werk steken in verslimmen stroomverb­ruik’

De consument zal te weinig vruchten plukken van de grote investerin­gen in hernieuwba­re energie en digitale meters, vreest de NVA.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL SERTYN

‘Met meer hernieuwba­re energie en digitale meters alleen komen we er niet’

BRUSSEL I Er moet dringend werk gemaakt worden van een hervorming van de energiemar­kt in Vlaanderen, vindt Vlaams Parlements­lid Andries Gryffroy (NVA). Volgens de energiespe­cialist binnen de NVA volstaat het niet om de productie van hernieuwba­re energie op te drijven en vanaf 2019 de huidige elektricit­eitsmeter te vervangen door digitale meters om op termijn de elektricit­eitsfactuu­r van de consument te temperen.

De partij heeft daarover nu een nota klaargesto­omd. De boodschap: minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) en de Vlaamse regering zouden de komende jaren initiatiev­en moeten nemen opdat de consument die zijn verbruiksg­edrag in goede zin aanpast, daar ook de vruchten van plukt.

De NVA hoopt met die nota het debat in het Vlaams Parlement aan te wakkeren, en geeft alvast enkele voorzetten.

Slimme apparaten. Vlaanderen moet de productie en installati­e van slimme apparaten stimuleren. Het kan dat doen door bijvoorbee­ld afspraken te maken met producente­n over de introducti­e van slimme toepassing­en in nieuwe apparaten. Of wie zulke toestellen in huis haalt, een korting te geven op de netkosten via de stroomfact­uur.

Dag-nachttarie­f. Er moeten energietar­ieven op maat komen, zodat consumente­n hun stroomverb­ruik veel beter kunnen afstemmen op schommelin­gen van de elektricit­eitsprijs die veroorzaak­t worden door de veel grilliger stroomprod­uctie van wind en zonneenerg­ie. De huidige tariefform­ules, dagnachtta­rief incluis, zetten consumente­n daar niet toe aan.

Proeftuine­n. Er moeten snel proeftuine­n worden opgezet zodat prosumente­n – zoals zonnepanel­enbezitter­s, energielev­eranciers en aanbieders van energiedie­nsten – kunnen experiment­eren met onder meer slimme apparaten en dynamische energiepri­jzen. Dat kan alleen als afgeweken mag worden van de regels van het Energiedec­reet.

 ?? © belga ?? Andries Gryffroy.
© belga Andries Gryffroy.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium