De Standaard

AA Gent sluipt top zes binnen

AA Gent hoefde niet eens zijn beste niveau te halen, een goal op het half uur was voldoende om Essevee nog wat dieper in de ellende te duwen.

- FRANK BUYSE

WAREGEM I Zulte Waregem is ziék. Doodziek zelfs. Nu al 3 op 27. De West-Vlamingen toonden gisteren in elk geval alle symptomen van een chronische patiënt. Zenuwachti­ge, soms dramatisch­e opbouw. Geen beweging, bang om de bal te vragen. Foute passing, nauwelijks kansen, weg vlot combinatie­voetbal. Waar is het Essevee van het begin van de competitie toch gebleven? En zeggen dat het allemaal is gekeerd na speeldag acht, toen Zulte Waregem nog won op... Gent (0–1). Zulte Waregem stond toen vrolijk 3de met 16 op 24. Het was bij de Buffalo’s, 14de toen met 6 op 24, meteen de laatste match onder Hein Vanhaezebr­ouck. En Yves Vanderhaeg­he zat toen al een week werkloos thuis. Maar onder de ex-Oostendetr­ainer haalde Gent na een intermezzo van één speeldag onder Balette nu 19 op 24.

Stilaan weet zelfs Francky Dury het niet meer. Hij had nochtans weer geschoven: terug vier man achterin, Walsh een rij naar voor en in een 4-3-2-1 Iseka en Coopman op de flanken. Doumbia en De Pauw betaalden het gelag.

Het bracht nauwelijks soelaas. Essevee moest al snel ondergaan. Zonder veel averij voorlopig, Sylla, Kalu en Mitrovic konden alleen dreigen. Na een kwartier raakte de thuisploeg dan toch in de match, zonder evenwel tot kansen te komen.

Bij een snelle counter van Gent

Zulte Waregem toonde gisteren alle symptomen van een chronische patiënt

op het halfuur kon de uitgebroke­n Sylla zich dan toch vrij kappen en de Senegalees vond tussen drie Essevee-verdediger­s knap Simon (0–1).

Welk antwoord had Dury aan de rust? Cordaro voor Walsh dan maar en bidden voor beterschap. Maar dat lukte niet meteen. Toch probeerde Essevee, met de moed der wanhoop bijna. Het leverde in een steeds feller duel wel overwicht op maar nauwelijks kansen. Twee schoten van Hamalainen waren de grootste dreiging - verder moest Kalinic alleen plukken.

In het slotkwarti­er probeerde Dury nog met een dubbele wissel maar ook dat bracht niks meer op. De rode kaart voor Esiti kwam voor de thuisploeg te laat om tegen 10 man nog iets te forceren. West-Vlaamse week

Roeselaren­aar Vanderhaeg­he begon meteen met succes aan een belangrijk­e West-Vlaamse week, nu volgt twee keer zijn ex-club Kortrijk, zaterdag competitie en dan dinsdag voor de beker. Kortrijk, de grote rivaal van Zulte Waregem en een paar weken geleden nog in degradatie­zorgen, is al genaderd tot op twee punten van de buren. PO1-kandidaat Essevee dat voor de match nog hoopte voeling te houden met de top 6 moet al beginnen achterom kijken. Hoeveel vertrouwen ook in Dury en hoeveel zekerheid diens contract dat nog loopt tot 2023 biedt, de crisis kan in elk geval niet langer worden ontkend. Essevee is ziek. En Gent staat vijfde. Wie had dat gedacht eind september?

 ?? © belga ?? Moses Simon.
© belga Moses Simon.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium