De Standaard

Ontslag Tillerson lost niets op

-

Het is fake news, zegt president Trump over de door zijn staf gelekte plannen om minister van Buitenland­se Zaken Rex Tillerson te vervangen (DS 1 december). Het is mogelijk, maar onder alle omstandigh­eden is het vertrek van Tillerson een kwestie van tijd. Als er ooit sprake was van ‘aangeschot­en wild’, dan is dat hier het geval.

De minister zou er goed aan doen de eer aan zichzelf te houden. Tillerson was de verkeerde man op de verkeerde plaats in de verkeerde tijd. De voormalig bestuursvo­orzitter van Exxon dacht dat hij een grote, niet op een specifiek product gerunde bureaucrat­ie kon besturen alsof het een groot bedrijf was. Alweer een zakenman die van een koude kermis thuiskomt als het gaat om overheidsb­estuur. Niet alleen verkeert het ministerie van Buitenland­se Zaken in chaos, het heeft ook nauwelijks invloed op het regeringsb­eleid. Dat is deels Tillersons falen, deels gevolg van de weigering van de trumpistan-zeloten om Tillerson door hem gewenste assistente­n te laten benoemen en deels veroorzaak­t door een president die de Amerikaans­e diplomatie voortduren­d voor de voeten loopt.

Olifant in porseleine­n kast

De chaos in het ministerie van Buitenland­se Zaken is algemeen bekend. Ik sprak vorige week toevallig een vriendin die deel uitmaakt van de honderd carrièredi­plomaten die eind november zijn vertrokken. Het gaat hier om de profession­als in de diplomatie, onmisbaar bij de uitvoering van de Amerikaans­e buitenland­se politiek (niet te verwarren met de politieke ambassadeu­rs, die meestal vrienden van de president of geldschiet­ers zijn). Mijn vriendin was een paar keer ambassadeu­r en vervulde enkele hoge posten in Washington zelf, als een van de weinige vrouwen in deze wereld. Ze had kunnen blijven, zei ze, sit it out, maar was zo gedemorali­seerd dat ze liever vertrok. Tillerson had al aangekondi­gd dat hij voor het einde van het jaar zo’n 2.000 diplomaten en ambtenaren wilde afvoeren van de loonlijst. Zijn door president Trump opgelegde doelstelli­ng was de begroting van Buitenland­se Zaken met 31 procent verlagen.

Daarnaast lag Tillerson op ramkoers met de president zelf, die hij deze zomer nog een moron noemde, een idioot. Dat was toen Trump begon te roepen dat hij tien keer zoveel kernwapens wilde. Misschien was dat een aha-moment voor Tillerson, maar al ruim voor die tijd was het duidelijk dat Trump met zijn olifantin-een-porseleink­ast-benadering en zijn pathologis­ch narcisme de beste plannen ondermijnd­e.

Zo blies Trump de relatie met de Navo op – iedereen doet nu wel of die gerepareer­d is, maar feit is dat Trump niets van het bondgenoot­schap moet hebben. Deze white supremacy-supporter vond het een groot succes dat hij in Warschau de extreemrec­htse politici een hart onder de riem kon steken. Vorige week maakte de president Amerika nog belachelij­k door een conflict met Theresa May op te zoeken na uiterstrec­htse anti-moslimfilm­pjes te retweeten (DS 30 november).

Guantánamo

Terwijl Trump de Saudi’s omarmde, een zwaarddans met hen uitvoerde en hen aanmoedigd­e Qatar te ondermijne­n, probeerde Tillerson de schade te beperken. De president saboteerde Tillersons diplomatie­k overleg met Noord-Korea. Trump is ervan overtuigd dat de door Amerika

en vijf andere landen gesloten deal met Iran moest worden ondermijnd, ook al was er geen sprake van gebroken afspraken. Amerika’s buitenland­s beleid is een rommeltje.

Het is een mirakel dat Tillerson nog zo lang overleefde. De minister was bepaald niet de rationele, verstandig­e persoon die sommige deskundige­n zagen toen hij benoemd werd (dit waren dezelfde deskundige­n die dachten dat generaals à la John Kelly en H.R. McMaster de wereld zouden redden van deze president). Tillerson was zelf al een farce geworden, door Trump aan een touwtje gehouden, spartelend als een machteloze lappenpop.

Als CIA-directeur Mike Pompeo inderdaad Tillersons opvolger wordt, zoals de lekken suggereren, zal de chaos op het ministerie van Buitenland­se Zaken mogelijk vermindere­n, maar wie een zucht van opluchting slaakt, kan zich beter bedenken. Bij de CIA was ex-afgevaardi­gde Pompeo een houwdegen die er het liefst op afgaat en die, in de stijl van vicepresid­ent Dick Cheney indertijd, de kennis van zijn bureau graag gebruikt om specifieke beleidsopt­ies te promoten. Net als Trump wil Pompeo Iran aanpakken. Hij bagatellis­eert het onderzoek naar Russische invloed op Amerikaans­e democratis­che processen, hoewel zijn CIA heeft vastgestel­d dat er sprake was van beïnvloedi­ng. Pompeo is dol op Guantánamo, nog steeds een schandvlek op het Amerikaans­e blazoen, en een voorstande­r van martelprak­tijken.

Dit zijn ook de voorkeuren van de gelekte opvolger van Pompeo bij de CIA, senator Tom Cotton uit Arkansas. Cotton was degene die na Oba-

Tillerson is een farce geworden, door Trump aan een touwtje gehouden, spartelend als een machteloze lappenpop

ma’s Iran-deal namens enkele Republikei­nse senatoren een brief naar Iran stuurde dat zij zich daar niet door gebonden voelden. Het was een zeldzaam staaltje ondermijni­ng van de president, die tenslotte verantwoor­delijk is voor het buitenland­s beleid.

Nikki Haley, de VN-ambassadeu­r die vaak werd genoemd als opvolger van Tillerson, zal die eer waarschijn­lijk weigeren. Ze zou wel gek zijn om deze rommel over te nemen. Haley heeft de ambitie om de eerste vrouwelijk­e president te worden en de VN is voldoende voor haar cv, daar hoeft niet een mislukt ministersc­hap bij. Bovendien heeft ze een jong gezin. De wereld rondreizen, is niet bevorderli­jk voor het gezinsleve­n.

Ook Pompeo is gedoemd te mislukken, al lijkt hij een betere relatie te hebben met de president. Daar kan immers niemand op vertrouwen, want inmiddels is duidelijk dat niemand in de door Trump geleide regering kan ontsnappen aan de enige echte constante: iedereen die met Trump omgaat, raakt besmeurd. Misschien durft Pompeo dat risico te nemen. Maar wie naar de inhoud kijkt en zich zorgen maakt over een mogelijk conflict met Iran, kan niet gerust zijn over deze ontwikkeli­ngen in het buitenland­s beleid.

 ?? © afp ?? ‘Rex Tillerson is niet de rationele, verstandig­e persoon die sommige deskundige­n zagen toen hij benoemd werd.’
© afp ‘Rex Tillerson is niet de rationele, verstandig­e persoon die sommige deskundige­n zagen toen hij benoemd werd.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium