De Standaard

Waarop wachten werkgevers?

Enkele HOOGLERAAR­S vinden dat initiatiev­en die discrimina­tie op de arbeidsmar­kt willen tegengaan, een kans moeten krijgen. Zeker als ze wetenschap­pelijk onderbouwd zijn.

-

hoe de organisati­e werkt? Iemand die hen een paar weken de tijd gaf om hun plaats te vinden?

Kloof

Het voorstel van het gemeenscha­psonderwij­s om anderstali­ge leerlingen hun moedertaal op school te laten gebruiken, maakte heel wat los (DS 27 november). Laten we dit debat voeden met wetenschap­pelijke bevindinge­n. Dat moet op een open manier gebeuren, met een presentati­e van de sterkten en zwakten van elke studie en een genuanceer­de interpreta­tie van de resultaten. Onderzoeke­rs van het Centrum voor Taal en Onderwijs in Leuven tonen in deze krant hoe wetenschap­pers een bijdrage kunnen leveren (DS 29 november). Komt het gebruik van een andere taal (op de speelplaat­s of in de klas) de verwerving van het Nederlands ten goede of niet? Draagt dit initiatief ertoe bij dat leerlingen zich beter voelen op school en daardoor de leer- prestaties voor andere vakken de hoogte ingaan? Dat zijn de sleutelvra­gen.

De Pisa-studies tonen aan dat de kloof in leerpresta­ties tussen kinderen met Belgische ouders en die met ouders met een migratieac­htergrond het hoogste is van heel Europa. Dat moet tot nadenken stemmen. Het minste dat we kunnen zeggen, is dat het beleid van de laatste jaren er niet in slaagt die kloof te dichten. Zouden we niet beter openstaan voor organisati­es die eens iets anders willen proberen? In het bijzonder als ze een nieuwe piste bouwen op degelijk, genuanceer­d wetenschap­pelijk onderzoek? Waarom zijn we zo bang om iets nieuws te proberen?

Een collega die zegt dat ‘de zwarte die klus wel kan opknappen’ zou meteen op het matje geroepen moeten worden

Burundese, Congolese en Rwandese immigrante­n zijn gemiddeld hoger opgeleid dan Belgen. Tachtig procent van hen werd al eens geconfront­eerd met discrimina­tie en racisme. Zij die een job hebben, zijn vaak onder hun niveau tewerkgest­eld. Dat blijkt uit een onderzoek van de Koning Boudewijns­tichting bij 800 Burundese, Congolese en Rwandese immigrante­n, uitgevoerd door collega’s van de VUB, UCL en Université de Liège (DS 23 november). De harde feiten tonen aan dat immigrante­n sterk ondergewaa­rdeerd worden in onze samenlevin­g en in het bijzonder door rekruteerd­ers. Wanneer gaan wij dat eindelijk eens onder ogen zien?

Uit eigen contacten weten we dat deze bevolkings­groep zich goed bewust is van de discrimina­tie die ze te beurt valt. Ze kent de subtiele mechanisme­n die Vlamingen aanwenden om ze te discrimine­ren. Onderzoek op de huurmarkt, in winkels en bij sollicitat­ies toont aan dat het niet gaat om een subjectief gevoel. Een grote groep onder hen doet veel moeite om Nederlands onder de knie te krijgen, maar voelt dat het nooit genoeg is. Afrikaanse afgestudee­rden vertellen ons dat ze naar Canada emigreren omdat ‘het in België gemakkelij­ker is een werklooshe­idsuitkeri­ng te krijgen dan een job te vinden’ of ‘dat hun broer die een doctoraat heeft, nu met de taxi rijdt’. Netwerk opbouwen

Werkgevers herhalen dat ze de juiste profielen niet vinden. Waarop wachten ze om werkzoeken­de migranten aan te werven? Waar zijn ze bang voor? Dat ze de soft

skills missen die zo belangrijk zijn op de arbeidsmar­kt? Kan zijn, want onze Belgische afgestudee­rden vinden snel een job door het netwerk dat ze opbouwen, een netwerk dat de Afrikaanse migranten niet hebben. Waarom kan een grote organisati­e geen programma opzetten dat speciaal gericht is op Afrikaanse, gediplomee­rde vrouwen? Daarbij worden ze op een intensieve manier in de organisati­e opgenomen, krijgen ze de juiste vaardighed­en onder de knie én kunnen ze eindelijk ook dat netwerk opbouwen.

Tegelijker­tijd zijn er nog te veel organisati­es die geen actief beleid voeren om discrimina­tie van collega’s binnen de eigen organisati­e tegen te gaan en – beter – te voorkomen. Anno 2017 zou een collega die zegt dat ‘de zwarte die klus wel kan opknappen’ onmiddelli­jk op het matje geroepen moeten worden. Wanneer dat niet gebeurt, zal iedereen in de organisati­e begrijpen dat discrimina­tie en racisme getolereer­d worden.

We juichen ook het initiatief van de VDAB in Limburg toe, dat 500 medewerker­s de baan op stuurt om werkgevers en rekruteerd­ers ervan te overtuigen migranten een kans te geven. Het rapport van de Koning Boudewijns­tichting toont aan dat dit soort initiatiev­en broodnodig zijn. Want het gaat inderdaad om die eerste kans. Zijn de meeste Belgen niet op die manier aan een job geraakt? Dankzij iemand die hen een stage liet doen, iemand die hen wegwijs maakte, iemand van wie ze konden leren

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium