De Standaard

Energiereg­ulator Creg waarschuwt

‘Studie Elia over energietoe­komst is niet realistisc­h’

- VAN ONZE REDACTEUR WIM WINCKELMAN­S

‘De Creg vestigt de aandacht op het feit dat geen van de voorgestel­de scenario’s een realistisc­he toekomst voor België weerspiege­lt.’ Dat schrijft de federale energiereg­ulator in een vlijmscher­pe analyse van de jongste studie van Elia, de beheerder van het Belgische hoogspanni­ngsnet. Elia had in zijn studie een aantal scenario’s berekend, met en zonder de volledige sluiting van de kerncentra­les, en was tot het besluit gekomen dat de komende jaren fors en dringend geïnvestee­rd moet worden in innovatiev­e gascentral­es.

Vernieuwin­gen

Maar de Creg maakt grote bezwaren bij de manier waarop Elia is tewerkgega­an. Zo zou de netbeheerd­er onvoldoend­e rekening houden met technologi­sche vernieuwin­gen in de komende decennia, zoals nieuwe vormen van energieops­lag. De financiële gevolgen voor de maatschapp­ij en de eindverbru­iker worden onderschat en de milieudoel­stellingen waar België zich toe verbonden heeft in het basisscena­rio, worden niet gehaald.

De Creg merkt ook op dat netbeheerd­er Elia wel scenario’s met een verlenging van twee kerncentra­les uitwerkt, maar niet doordenkt op de mogelijke verlenging van de levensduur van drie gascentral­es die normaal gezien in 2025 sluiten. De drie centrales zijn goed voor een vermogen van 1,2 megawatt, de twee jongste kerncentra­les komen samen op 2 megawatt uit.

Het resultaat wijkt volgens de energiereg­ulator ‘zeer waarschijn­lijk af van de toekomstig­e realiteit’. Voor zover het al de bedoeling van Elia was om een realistisc­h toekomstsc­enario uit te tekenen. In de nota merkt de Creg op dat Elia in een presentati­e voor de energiereg­ulator zelf had ge zegd dat de netbeheerd­er ‘niet de bedoeling had om realistisc­he toekomstve­rwachtinge­n voor te stellen’.

Zelfs over de nood aan acht tot negen nieuwe gascentral­es tegen 2025, die de Eliastudie beschrijft, bestaat volgens de Creg geen zekerheid. ‘In ieder geval kan een beslissing waarbij België zich verbindt op een termijn van 25 jaar niet alleen op basis van deze studie worden genomen’, schrijft de energiereg­ulator.

Objectivit­eit betwijfeld

Dat is dan slecht nieuws voor de vier Belgische ministers van Energie, die op de Eliastudie hadden gewacht om de eindonderh­andelingen over het Energiepac­t aan te vatten. De studie was niet de enige waar de ministers zich op baseren, maar wel de belangrijk­ste. De Creg laat daar nu niet veel meer van over.

De door Elia voorgestel­de oplossinge­n zijn bedoeld om ‘een kortetermi­jnprobleem op te lossen (nucleaire uitstap) in plaats van innovatiev­e oplossinge­n te ontwikkele­n die aansluiten op toekomstig­e marktontwi­kkelingen’, waarschuwt de Creg. ‘Als deze kortetermi­jnoplossin­gen worden aangenomen, zouden ze tot 2050 zwaar wegen op het energiebel­eid van het land.’

Sterker nog, de Creg trekt de objectivit­eit van Elia, een beursgenot­eerd bedrijf, in twijfel. ‘De studie wordt uitgevoerd door een nietneutra­le marktdeeln­emer die meer belang zou kunnen hebben bij het in stand houden van zijn netwerk’, waarschuwt de Creg. Zo gebruikt Elia redenering­en die het mogelijk maken ‘om investerin­gen ten gunste van de transmissi­ebeheerder te rechtvaard­igen’.

Met deze kritiek verliest de Eliastudie haar status van leidraad bij de onderhande­lingen. De ministers zullen zelf de knopen moeten doorhakken.

‘Een beslissing waarbij België zich verbindt op een termijn van 25 jaar kan niet alleen op basis van deze studie worden genomen’ Energiereg­ulator Creg in een analyse van het Eliarappor­t Zelfs over de nood aan acht tot negen nieuwe gascentral­es tegen 2025, die de Eliastudie beschrijft, bestaat volgens de Creg geen zekerheid

 ?? ©hh ?? De kritiek van de Creg maakt het de regering nog moeilijker om nu eindelijk de knoop door te hakken over het Energiepac­t.
©hh De kritiek van de Creg maakt het de regering nog moeilijker om nu eindelijk de knoop door te hakken over het Energiepac­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium